Is your surname Mattila?

Research the Mattila family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Aira Mattila (Volotinen)

Birthdate:
Birthplace: Ilomantsi, Finland
Death: March 05, 2021 (87-96)
Helsinki, Finland
Immediate Family:

Daughter of Emil (Emilian) Volotinen and Hilja Juhontytär Volotinen
Wife of Veikko Mattila
Mother of Pentti Mattila; Private and Irja Pirjo Sinikka Mattila
Sister of Toini Lukkarinen; Private; Private; Pentti Juhani Volotinen; Reino Volotinen and 2 others

Occupation: eläkeläinen
Managed by: Toni Mattila
Last Updated:
view all 13

Immediate Family

About Aira Mattila (suomi)

Aira Volotinen syntyi keväällä 1929 Ilomantsin Marjovaarassa Petrolan tilalla maanviljelijä, kyläseppä ja mylläri Andrei Volotisen talon suurperheeseen, jossa asui kaikki 12 lasta. Aira syntyi siis Andrei Volotisen pojan Emil Volotisen ja Hilja os. Kukkosen esikoislapseksi. Emil Volotisen perhe asui noin kuusi vuotta vanhempiensa nurkissa ennen kuin ostivat Ilomantsin Maukkulasta Juurikan tilan, jossa oli mökki, jota laajensivat perheen kasvaessa. Aira kävi kiertokoulua Maukkulassa jne.

Talvisodan aikaan joutuivat evakkoon Iisalmelle. Jatkosodan aikana saksalaisia joukkoja kulki Ilomantsissa ja majoittuivat Juurikan tilalla. Aira oli näyttänyt saksalaiselle sotilaille veden saantia varten lähteen paikan metsästä. Sodan jälkeen Aira laitettiin äitinsä toimesta käsityökurssille Pielisjärven Kristilliseen kansanopistoon (1946-1947). Käsitöitä Aira on harrastanut niin kauan kuin sormet ovat toimineet. Tämän jälkeen hän tuli Helsinkiin tätinsä Ellin avustuksella sai työpaikan Kullatorpan lastenkodissa keittiössä, mutta harjoittelijana sai vain puolipalkkaa ja sen jälkeen kiireapulaisen yhteensä vuoden verran. Tämän jälkeen Aira oli keittöapulaisena mm. ravintola Adlonissa muutaman kuukauden. Ilomantsissa ja lähiseuduilla ei töitä löytynyt ja junat kulkivat Helsinkiin, jossa oli pula teollisuustyöntekijöistä.

Miehensä Veikko Mattilan Aira oli löytänyt lehti-ilmoituksen avulla ja kirjeenvaihtoa oli käyty ensin, eli Aira oli löytänyt tulevan miehensä tyrnäväläisen Veikko Mattilan. Veikko oli veljensä Toivon kanssa tullut etsimään töitä Helsingistä. Aira ja Veikko perustivat perheen asuen Yrttimaantiellä mökissä vuokralla ja sitten hankkivat lähellä olleen myynnissä olleen tontin Västäräkintieltä, johon saivat hankittua ja hinattua ensin tien varteen junavaunun puolikkaan, joka sai toimia asuntona 6 vuotta, tosin se vuorattiin laudoilla ja varustettiin puulämmitteisellä liedellä. Tämän jälkeen he saivat Arava-lainan, jonka avulla rakensivat omakotilaon Tapanilaan Västäräkintielle. Sen huoneet oli vuokrattu, jotta veloista selvisivät, eli asuivat makuuhuoneessa ja keittiö oli yhteiskäytössä. Omakotitalon tehtiin talkootyönä myös, minkä vuoksi lapset lähetettiin puoleksi vuodeksi äidin maatilalle mummolaan Ilomantsin Juurikan tilalle, missä asui vielä kolme nuorempaa Airan veljeä. Airan veli Reino käytti Veikon ja Airan autotallia lasikuituveneiden valmistukseen ja heillä oli paljonkin yhteistä, sillä Reino rakensi puuseppänä keittiön kaappeja ja työtiloja kellariin. Myös vastavuoroisesti Hilja äiti lähetti poikansa Pentti Volotisen Helsinkiin Airan huollettavaksi.

Aira oli käynyt rippikoulun Ilomantsin Ortodoksisessa kirkossa, koska hänen sukunsa oli ortodoksinen. Hänen miehensä Veikko oli taas ateisti, minkä vuoksi hän erosi kirkosta eikä lapsia kastettu ennen, kuin vasta heidän ollessa 3 ja 4 vanhoja nuorimman lapsen syntyessä. Aira liittyi luterilaiseen kirkkoon, vaikka ei käynytkään jumalanpalveluksissa. Aira ja Veikko kasvoivat erilleen toisistaan, sillä ihmissuhdetaidot olivat olemattomat Veikon vaikean lapsuuden vuoksi. Tätä pahensi Veikon voimakkaasti lisääntynyt alkoholikulutus, joka huipentui Veikon 50-vuotispäivinä, jotka kestivät juhlimisena viikkokausia. Aira haki eroa, mikä toteutuikin 1981, jonka jälkeen hän on elänyt yksikseen. Aira ja Veikko halusivat erota jo 10 vuotta aiemmin, mutta etteivät lapset joutuisi lastenkotiin, niin he sinnittelivät kunnes lapset olivat aikuisia. Aira työskenteli myös Pasilassa rakennustyömaan keittiössä,

Malmilla helatehdas Primossa ja Paperinkeräyksessä lajittelussa. Aira oli pitkän työrupeaman Arabian keramiikkatehtaassa lasittajana ja koneiden pesutehtävissä, josta jäi sairaseläkkeelle selkänsä ja polvien kulumien vuoksi. Aira tykkäsi olla naapureiden kahvikestikutsuseurapiirissä, erityisesti Irja Nyfors oli kantava johtava voima tässä. Aira taas vuorollaan myös itse järjesti näitä kahvikutsuja naapurin rouville, mikä tuntui olevan tärkeä asia. Eläkkeelle jäätyään Aira hoiti poikien lapsien, kun heidän oli vaikea saada lapsiaan kunnalliseen päiväkotiin ajoittain hoitoon. Muuten eläkepäivät ovat kuluneet käsitöitä tehdessä.

view all

Aira Mattila's Timeline

1929
1929
Ilomantsi, Finland
1959
November 7, 1959
Helsinki, Finland
2021
March 5, 2021
Age 92
Helsinki, Finland