Andreas Andreae Hesselius

Is your surname Hesselius?

Research the Hesselius family

Andreas Andreae Hesselius's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Andreas Andreae Hesselius

Birthdate: (56)
Birthplace: Stora Skedvi, Dala (W) Sverige, Stora Skedvi, Dalarna, Sverige
Death: December 23, 1733 (56)
Gagnef (W) Sverige, Falun, Dalarna, Sverige
Place of Burial: Gagnef (W) Sverige
Immediate Family:

Son of Andreas Olai Hesselius and Maria Bergia
Husband of Sara Walraven and Brita Lagerbeck
Father of Andreas Americanus Hesselius; Jonas Andreae Hesselius; Maria Kristina Hesselius; Gustaf Hesselius; Hesselius and 1 other
Brother of Petrus Hesselius; Beata Hesselia; Gustavus Hesselius, Sr; Sara Hesselia; Helena Hesselia and 3 others

Occupation: Präst
Managed by: Katarina Heimann Mühlenbock
Last Updated:

About Andreas Andreae Hesselius

Under perioden 1711-1723 var Hesselius utsänd av svenska regeringen att på fullmakt vara dess predikant vid de svenska församlingarna i Amerika. Återvände till Sverige för att på biskop Jesper Svedbergs fullmakt tillträda tjänsten som kyrkoherde i Gagnef. Denna tjänst innehade han till sin död 1733.

Till Christina i Delaware anlände Andreas tillsammans med sin bror, orgelbyggaren och konstnären Gustaf, den 1 maj 1711.


För dem blev förhållandena i Amerika en chock. De var inte alls som de väntat. I ett brev den 1 december 1712 skrev Andreas Hesselius om prästgården:

”Det klack i bröstet på mig, när jag kom till detta hus och i stället för att resa in i en prästegård måste krypa in liksom i en knektestuga i skogen, där eljes ingen ringaste byggnad var tillhörig, ja icke ett skjul (skydd) över dörren en gång. Med vad för olägenhet tre präster här leva tillhopa, är ömkeligt att tänka på. I stället för kök betjäna vi oss av släta fältet, där all vår mat kokas under bar himmel, undantagande om vintern och när man för regn måste söka brädeskjul. Bättre villkor för oss hava vi inte till att vänta, ty varken kunna våra arma åhörare hålla oss bättre eller hava det bättre själva. Ty såsom detta folket, bestående av mest Finnar, leva föga annat än uti statu naturali (naturtillståndet), helt plumt och incivilt, så räkna de allt nog för sig när magen har nog, och den hava de så mycket lättare att förnöja som landet är fruktbart och låter sig utan stort arbete brukas. Härav kommer att förnuftet är så nedmöglat uppå en del av våra svenska, att de likare synas leva vitam pecuariam än humanam (ett liv som djur än som människor)".

Hösten 1722 fick Andreas Hesselius två erbjudanden, ett från biskopen och guvernören i Maryland att bli präst på ön Kent i Maryland och ett från Jesper Svedberg att återvända till Sverige. Hesselius valde det senare alternativet och blev 1725 kyrkoherde i Gagnef. Han avled 1733 i Falun, dit han sökt sig för läkarvård och där brodern Jakob bodde.

view all 14

Andreas Andreae Hesselius's Timeline

1677
May 3, 1677
Stora Skedvi, Dalarna, Sverige
1677
1711
1711
- 1723
Age 33
Delaware, United States
1714
1714
Age 36
Delaware, USA
1720
January 7, 1720
Age 42
United States
1722
1722
Age 44
USA
1723
1723
- 1733
Age 45
Gagnef, Dalarna, Sweden
1727
1727
Age 49
Sverige