Andreas of Cuijk, bishop of Utrecht

public profile

Is your surname of Cuijk?

Research the of Cuijk family

Andreas of Cuijk, bishop of Utrecht's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Andreas of Cuijk, bishop of Utrecht

Dutch: Andreas van Cuijk, bisschop van Utrecht
Also Known As: "Andreas de Kuyck", "Andries van Cuyk"
Birthdate:
Death: June 23, 1139 (64-73)
Immediate Family:

Son of Herman I van Malsen, Heer van Cuyck and Irmgard de Namur
Brother of Hendrik I van Malsen, burggraaf van Utrecht; Herman van Cuijck; Godfried van Cuyk, Erzbischof von Köln; Heilwig van Malsen van Cuijk and Hendrik Erik van Malsen

Managed by: Douglas John Nimmo
Last Updated:

Over Andreas van Cuijk, bisschop van Utrecht (Nederlands)

Andreas wordt gezien als telg uit het geslacht der heren van Cuijk, hoewel daarvoor geen aanwijzingen zijn in eigentijdse bronnen. Voor zijn verkiezing tot bisschop van Utrecht was hij van 1118 tot 1127 aartsdiaken in Luik en van 1121 tot 1127 proost van het Luikse domkapittel. Van 1128 tot zijn dood in 1139 was hij bisschop van Utrecht. De oudste bron die Andreas verbindt met de familie van Cuijk is de uit 1342 of kort daarna daterende bisschopslijst van Utrecht ("catalogus episcoporum Ultrajectinorum") (literatuur: J. De Theux, Le chapitre de Saint-Lambert a Liége, Tome Premier, Fr. Gobbaerts, Bruxelles, 1871, blz. 100-101; Arnoud-Jan Bijsterveld. "Het geslacht Van Rode in de twaalfde eeuw". In prof dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en dr. Véronique Roelvink, red. Rondom Sint-OedenRode. Macht, religie en cultuur in de Meierij. Uitgeverij Pictures Publishers, Woudrichem, 2016, pag. 38)

25. Andreas \de Kuyck/ vixit in episcopatu XI annis et obiit in vigilia Johannis Baptiste. Assumptus vero fuit ad episcopatum anno Domini MoCXXXIXo in vigilia Johannis Baptiste.
Et fuit vir discretus, honestus, pius, et pacificus. Hoc tempore Theodericus comes nonus duxit uxorem Sophiam filiam Ot[honis] de Rinegh comitis Palatini, de qua genuit Florentium successorem, Othonem de Benthem comitem, Balduinum antistitem, Theodericum pontificem, Peregrinum presidem, Sophiam abbatissam, Hadewigim monialem, et Petronillam domicellam. Hoc tempore, scilicet MoCXXV obiit imperator Heinricus et Lotharius dux, avonculus Theoderici comitis, fuit electus imperator et abstulit comitatus de Oestergou et Westergou ab ecclesia Traiectensi, et concorporavit eos comitatui Hollandie. Autem episcopus fecit pacem inter Theodericum et Hermannum de Kuyc. Hic occidit proavum suum in Hamert uulciscentem. Quia Heremannus construxit in Insula Beate [Marie] monasterium pro anima comitis Florentii occisi. Iste comes tempore hyemali introivit et habuit victoriam contra Frisones. Sed postea insidiose occisus fuit. Et Theodericus comes, frater eius, vindicavit.
Vertaling: Andreas van Cuyk was elf jaar bisschop en hij overleed op 23 juni. Hij was aangenomen als bisschop in het jaar des Heren 1139, eveneens op 23 juni.
En hij was een verstandige, eerzame, vrome en vredelievende man.
In die tijd trouwde de negende graaf Dirk [VI] met Sophia, de dochter van Otto van Rheineck, de paltsgraaf. Hij verwekte bij haar: Floris [III], zijn opvolger; Otto [IV], graaf van Bentheim; Boudewijn, bisschop; Dirk, bisschop; graaf Pelgrim; abdis Sofia; de non Hadewig en jonkvrouwe Petronella.
In die tijd, namelijk 1125, stierf keizer Hendrik [V] en werd hertog Lotharius, de oom van graaf Dirk [VI], tot keizer gekozen en deze ontnam de kerk van Utrecht de graafschappen Oostergo en Westergo en verenigde ze met het graafschap Holland.
En de bisschop bracht de vrede tussen Dirk [VI] en Herman van Cuyk tot stand. Deze laatste had degene gedood die de dood van de grootvader van Dirk [VI] te Nederhemert gewroken had. Daarom liet Herman van Cuyk in Mariënweerd een klooster bouwen voor de zielenrust van graaf Floris [I] die hij gedood had. Deze graaf viel in de winter Friesland binnen en hij behaalde de overwinning in de strijd tegen de Friezen. Maar later werd hij zelf vanuit een hinderlaag gedood. En graaf Dirk [VI], zijn broer, heeft hem gewroken.
(bron: J.T.J. Jamar en C.A. van Kalveen. Catalogus Episcoporum Ultrajectinorum. Lijst van de Utrechtse Bisschoppen 695-1378. Uitgave en vertaling. Utrecht, 2005, fol. 11, online beschikbaar)

view all

Andreas of Cuijk, bishop of Utrecht's Timeline