Is your surname Ignatius?

Research the Ignatius family

Anja Ignatius's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Anja Ignatius

Also Known As: "Anja Ignatius-Lagus", "Anja Ignatius-Hirvensalo"
Birthdate: (83)
Birthplace: Tampere, Finland
Death: April 10, 1995 (83)
Helsinki, Finland
Immediate Family:

Daughter of Bengt Vilhelm Ignatius and Elvi Armias Ignatius
Wife of Kaarle Veikko Lagus/Hirvensalo
Mother of <private> Buckbee (Hirvensalo); <private> Hirvensalo; Private User and <private> Hirvensalo
Sister of Lassi Ignatius; Eija Ignatius; Sirkka-Liisa "Sirli" Saraste; Pentti Olavi (Olli) Ignatius and Matti Ignatius

Occupation: Violinist
Managed by: Essi Aira Vilhelmiina Ignatius
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Anja Ignatius

http://runeberg.org/aikalais/1934/0242.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Anja_Ignatius

http://de.wikipedia.org/wiki/Anja_Ignatius

Anja Ignatius plays Sibelius at http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=47&t=54&a=790

"Viulutaiteilija Anja Ignatiuksen elämäntyö liittyi poikkeuksellisen kiinteästi 1920 - 1930-luvulla identiteettiään etsivän nuoren tasavaltamme musiikkimaailmaan. Hän oli instrumentalisteistamme ensimmäinen, joka kykeni ylittämään myös kansainväliset rajat: erityisesti 1930-luvulla hänen uraansa siivittivät lukuisat ulkomaiset esiintymiset. Anja Ignatius kuului niihin lukuisiin taiteilijoihin, joille viisivuotinen sota-aika seuraavine jälleenrakennuksen vuosineen merkitsi ratkaisevaa katkoa uran paljon lupaavassa kehityskaaressa. Vaikka hän vieraili myöhemminkin eri puolilla Eurooppaa, hän keskitti silti toimintansa nimenomaan kotimaahan. Solistiuransa rinnalla hän aloitti vielä 1955 yli kaksikymmenvuotisen pedagogisen toimintansa Sibelius-Akatemian viulunsoiton professorina."

Lähde:

http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/1482/

http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/90/anja-ignatius

view all

Anja Ignatius's Timeline

1911
July 2, 1911
Tampere, Finland
1995
April 10, 1995
Age 83
Helsinki, Finland

Helsingin Sanomat 12.4.1995:

Viulutaiteilija, professori Anja Ignatius Sibeliuksen tunnustettu tulkki

Viulutaiteilija, professori Anja Ignatius kuoli 10. huhtikuuta Helsingissä 83-vuotiaana. Hän oli sukupolvensa huomattavimpia suomalaisia viulutaiteilijoita.

Kansainvälistä tunnustusta Ignatius saavutti Sibeliuksen viulukonserton tulkitsijana. Konsertosta tulikin yksi hänen ohjelmistonsa kulmakiviä. Sibeliuksen tiedetään arvostaneen suuresti hänen tulkintaansa.

Anja Ignatius syntyi Tampereella 2. heinäkuuta 1911 ja siirtyi opiskelemaan Pariisin konservatorioon jo 13-vuotiaana. Pariisin lisäksi hän opiskeli mm. Berliinissä Carl Fleschin oppilaana.

Ensikonserttinsa Ignatius antoi Helsingissä 1926, siis vain 16 vuoden ikäisenä. Hänestä tuli pian suurimpien orkesteriemme vakiosolisti, joka valloitti kuulijansa myös omissa konserteissaan eri puolilla Suomea.

Ignatius oli 1933 solistina konsertissa, joka radioitiin Suomesta ensi kertaa kaikkialle Eurooppaan. Hän soitti Sibeliuksen viulukonserton voimansa yhdistäneitten Helsingin kaupunginorkesterin ja radio-orkesterin solistina. Konsertin johti Armas Järnefelt.

Sibeliuksen konserttoa Ignatius esitti paitsi kotimaassa myös eri puolilla maailmaa. Konserton hän levytti Berliinissä 1943. Kapellimestarina oli tuolloinkin Armas Järnefelt ja orkesterina Berliinin sinfoniaorkesteri.

Perinteisen viulukirjallisuuden lisäksi Ignatius oli kiinnostunut uudesta suomalaisesta musiikista. Hän kantaesitti useita kotimaisia viulukonserttoja. Uusi viulumusiikkikaan ei ollut hänelle vierasta. Koko uransa ajan hän soitti kuitenkin ehkä kaikkein mieluiten Bachia.

Ignatiuksen mittavaa solistiuraa täydensi myös hänen työskentelynsä kamarimuusikkona, muun muassa Helsinki-kvartetin jäsenenä.

Solisti -ja kamarimuusikkouransa lisäksi Ignatius toimi useamman viulistipolven kasvattajana. Vuonna 1955 hänet valittiin Sibelius-akatemian viulunsoiton professoriksi. Virasta hän jäi eläkkeelle 1978.

Anja Ignatius sai elämänsä aikana runsaasti julkista tunnustusta. Hänet palkittiin muun muassa valtion säveltaidepalkinnolla, Pro Finlandia -mitalilla ja Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkillä.

Luonteeltaan Ignatius oli hienotunteinen ja vaatimaton, vain taiteelleen omistautunut. Edwin Linkomies mainitsee hänet teoksessaan "Vaikea aika" erinomaisena vistin pelaajana. Hän oli myös intohimoinen lukija; televisiota hänellä ei ollut.(HS-STT)