Is your surname Jensdatter?

Research the Jensdatter family

Anna Jensdatter's Geni Profile

Records for Anna Jensdatter

2,677,732 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Anna Jensdatter

Birthdate: (40)
Birthplace: Moustgaard, Gimsinggård, Gimsing, Hjerm H., Ringkøbing, Danmark
Death: circa 1580 (32-47)
Haderup S., Ginding H, Ringkøbing A.
Immediate Family:

Daughter of Jens Pedersen Kalf and Edel Andersdatter
Wife of Søren Christensen Sparkjær
Mother of Mads Sørensen and Jacob Sørensen
Sister of Mourids Jensen; Ingerd / Inger Jensdatter; Peder Jensen; Adele Jensdatter and Marine Jensdatter

Managed by: Morten Kalmar
Last Updated:

About Anna Jensdatter

Kilde: En Selvejerslægt fra Hammerum herred - om Mads Christensen, født 1806, og hustru Maren Rasmusdatter ‎(af Hagelskjær-slægten)‎ deres forfædre og efterkommere Publikation: Nordisk Slægtsforskning, Skals, 1997 Dokument reference: ane 452 og 453

Søren Christensen er født omkring 1530 i Sparkær, Borris Sogn, og han levede endnu 1618. Han blev gift ca. 1559 med

Anna Jensdatter fra Moustgård i Gimsing Sogn

. Hun levede endnu 1573,

Ved giftermålet med Søren Christensen synes det rent umiddelbart som om, Anna Jensdatter har giftet sig under sin stand, idet hendes far jo var adelig. Denne har dog sikkert alligevel fundet, at det var et udmærket parti, idet han jo selv tilhørte den fattige lavadel, medens Søren Christensen var herredsfogedsøn og ret velstående.

Da Anna Jensdatters morfader Anders Jepsen i 1557 døde, udbrød der alvorlige og langvarige arvestridigheder mellem kongen og arvingerne, blandt hvilke Søren Christensen optrådte på sin svigermoders vegne. Grunden til disse stridigheder var den, at Anders Jepsen havde forbrudt sit gods til kronen. Han havde imidlertid holdt en del gods skjult, og dette kom nu frem under skiftet, hvorefter såvel arvingerne som kronen gjorde krav på det. På Viborg Landsting afsagdes nu dom herom, men dommen gik arvingerne imod, og de måtte betale kongen en sum penge for at få lov at beholde dette gods. Hvorledes Anders Jepsen's efterladte ejendomme er blevet fordelt, vides ikke, men Søren Christensen fik i hvert fald gården Gråsand i Grove Sogn og en gård i Høstrup. Selv boede han i den sidstnævnte gård, som kun lå ca. 15 km fra hans fødeby Sparkær, og hvis omgivelser ikke var så øde og triste som Gråsands. Da Anders Jepsen's hustru nogle år efter døde, gjorde Søren Christensen krav på mere gods, end der kunne tilkomme ham, hvad der gav anledning til en proces, som han da også tabte.

I Anders Jepsen's tid havde der til gården Gråsand hørt nogle enge i Simmelkær, som oprindelig havde tilhørt bønderne i Karup, men som senere var blevet frataget dem og i 1573 udstedtes en kongelig befaling om, at Søren Christensen atter skulle afstå disse enge til bønderne, mod at disse svarede ham hans indfæstning og betalte landgilde til lensmanden. Det synes dog, som om Søren Christensen har fået denne afgørelse forhalet, thi først i 1585 faldt der dom om, at engene atter skulle tilhøre bønderne i Karup.

view all

Anna Jensdatter's Timeline

1540
1540
Gimsing, Hjerm H., Ringkøbing, Danmark
1560
1560
Age 20
Høstrup, Herning Municipality, Central Denmark Region, Denmark
1580
1580
Age 40
Haderup
1580
Age 40
Haderup S., Ginding H, Ringkøbing A.