Anna Frederiksdatter Severinus

Is your surname Severinus?

Research the Severinus family

Anna Frederiksdatter Severinus's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Anna Frederiksdatter Severinus

Birthdate: (64)
Birthplace: København, Denmark
Death: Died in Norway
Immediate Family:

Daughter of Frederik Pedersen Severinus, Physician and Anne Tor Smede ?
Wife of Ambrosius Rhodius
Sister of Gedske Frederiksdatter

Managed by: Private User
Last Updated:

About Anna Frederiksdatter Severinus

http://snl.no/.nbl_biografi/Ambrosius_Rhodius/utdypning Store norske leksikon I København var Rhodius innlosjert hos legen Fredrik Severinus (Sørensen), og 1638 giftet han seg med dennes datter Anna. (.....) 1657 reiste Anna Rhodius kritikk mot de to borgermestrene i Christiania overfor stattholder Nils Trolle. Kritikken, som dreide seg om maktmisbruk, umoral og korrupsjon, rammet også stattholderen, og prosessen varte i flere år. Rhodius støttet sin hustru. Herredagen 1661 fant at paret Rhodius ikke kunne bevise sine påstander og dømte dem til æreløshet og fengsel. De ble satt på Akershus og 1662 forvist til Vardøhus festning. Paret kom dit midt på vinteren, og forholdene var harde. Blant medfangene var kvinner og småjenter som var anklaget for trolldom. Noen ble henrettet, andre pint i hjel; bølgen av hekseprosesser i Vardø 1662–63 er den verste i norgeshistorien. Anna spilte en rolle ved å oppfordre de anklagede til å bekjenne.

Saken har i ettertid vært gjenstand for inngående analyser. Den danske legen og medisinhistorikeren E. Ingerslev forklarer hendelsene med at Anna var sinnssyk og Ambrosius en svak ektemann, og ser den politiske situasjonen som medvirkende årsak til parets ulykke. Den amerikanske historikeren Jole Shackelford har satt seg som mål å gi Anna oppreisning; etter hans mening var begge ektefellene like aktive.

Rhodius ble benådet 1666, men ble i Vardø et år til. Deretter arbeidet han som lege i Christiania i fem år. 1672 reiste han til hjembyen Kemberg. Anna ble sittende på Vardøhus. Hun må være død før 1675, da Rhodius giftet seg med Maria Dorothea Gröllmann. Han innstiftet et legat til minne om befrielsen fra sitt grufulle fangenskap.

view all

Anna Frederiksdatter Severinus's Timeline

1610
1610
Denmark
1674
1674
Age 64
Norway