Anne Pedersdotter

Is your surname Beyer?

Research the Beyer family

Anne Pedersdotter's Geni Profile

Records for Anne Beyer

844,880 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Anne Pedersdotter Beyer

Birthdate:
Birthplace: Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
Death: Died in Bergen, Hordaland, Norway
Cause of death: dømt som heks og henrettet på bål
Immediate Family:

Daughter of Peder nn
Wife of Absalon Pedersson Beyer
Mother of Absalon Absalonson Beyer; Kristina Absalonsdatter Beyer; Helvig Absalonsdotter Beyer; Geble Absalonson Beyer; Cecilie M. Absalonsdotter Beyer and 3 others
Sister of Søren Pedersøn

Occupation: Heks
Managed by: Cecilie Nygård
Last Updated:

About Anne Pedersdotter

http://no.wikipedia.org/wiki/Anne_Pedersdotter

Anne Pedersdotter (fødselsår ukjent, død 7. april 1590) var en prestekone som ble dømt for trolldom i Bergen. Anne er en av de mest kjente kvinner som ble dømt som heks og henrettet på bål i Norge på 1500 – 1600-tallet. Saken mot henne er en av de best dokumenterte trolldomssakene i Norge.

Anne Pedersdotter ble født i første halvdel av 1500-tallet i Trondheim. Hun var søster av Søren Pederssøn, som senere ble lagmann i Trondheim. Anne giftet seg i 1552 med brorens studiekamerat fra København, bergenshumanisten og presten Absalon Pedersson Beyer. Han var den teologiske lektor ved byens latinskole. De bodde i Bergen og fikk åtte barn, hvorav tre vokste opp.

http://no.wikipedia.org/wiki/Anne_Pedersdotter


7. april 1590 ble Anne Pedersdatter brent på bål på Nordnes i Bergen. Hun var anklaget for å være heks, og ble funnet skyldig av en rekke av Bergens fremste menn. Det er Norges kanskje mest kjente heksesak.

Anne Pedersdotter (?–1590) Anne Pedersdotter er kanskje Norges mest berømte heks, men ikke noen typisk representant for alle dem som ble brent på bål som hekser i Norge. De fleste av disse var fattige kvinner, mens Anne Pedersdotter tilhørte overklassen. Hun var gift med Absalon Pederssøn Beyer, som var prest i Bergen.

Anne ble første gang anklaget for hekseri i 1575, men frikjent. I 1590 ble hun anklaget på nytt, og denne gangen ble hun dømt og brent på bålet.

Anklagene mot henne var omfattende. Hun skulle ha forvoldt en gutts død, og senere ble anklagen utvidet til å gjelde flere dødsfall. Hun ble også anklaget for å ha bedrevet hekseri, uten at vi vet nøyaktig hva anklagene gikk ut på. Det sies at dommen mot Anne Pedersdotter egentlig var en hevnakt mot mannen, Absalon Pederssøn Beyer, som hadde mange motstandere i Bergen.


Anne Pedersdatter er en av de mest kjente kvinner som ble dømt som heks og henrettet på bål i Norge på 1500 – 1600-tallet. Saken mot henne er en av de best dokumenterte trolldomssakene i Norge. http://no.wikipedia.org/wiki/Anne_Pedersdotter

view all 12

Anne Pedersdotter's Timeline

1540
1540
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway
1559
April 19, 1559
Age 19
Bergen, Hordaland, Norway
1560
December 22, 1560
Age 21
1563
May 16, 1563
Age 23
1567
October 10, 1567
Age 27
1590
April 7, 1590
Age 50
Bergen, Hordaland, Norway

Det er litt overraskende at Anne Pedersdatters sønn- ikke tok til motmæle mot dommen over moren. Absalon Absalonssøn var residerende kapellan ved Domkirken i Bergen da prosessen begynte. Senere ble han kapellan (1594) og sokneprest (1603) 1 Gloppen. I den første fasen av prosessen møtte han i stedet for moren, som lå syk. Siden forsvinner han ut av bildet. Han synes heller ikke å ha deltatt i protestene mot dødsdommen. Man kan lett få inntrykk av at han ikke ville ha noe mer med saken å gjøre. I et brev fra 9. oktober 1590 fremholdt Axel Gyldenstjerne at han var ±aldeles tålmodig over sin moders død, og at han tilsynelatende ikke lot seg anfekte av det som hadde skjedd. Den unge Absalons reaksjon er kanskje forståelig. Når noen ble dømt for trolldom, rammet det hele familiens ære. Skulle han fortsette som prest i Bergen, måtte han på en eller annen måte distansere seg fra trollkonen Anne Pedersdatter. Det var galt nok å være sønn av en heks, men det er likevel merkelig at han var så passiv under og etter prosessen. Kanskje mente unge Absalon at moren - på enkelte punkter - virkelig hadde gjort seg skyldig i trolldom? Som vi senere skal se, er ikke dette helt utenkelig, men det kan aldri bli noe mer enn en gjetning. Det har også vært antydet at Absalon Absalonssøn 1 1590 var gift med en kvinne som hadde nære slektskapsrelasjoner med borgermester Lauritz Hanssønn og byfogd Claus Meltzow. Derfor ville han kanskje ikke gå inn i en åpen konflikt med morens dommere.

????
????
????