Anthon Johan Hakulin

Is your surname Hakulin?

Research the Hakulin family

Anthon Johan Hakulin's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Anthon Johan Hakulin

Birthdate:
Birthplace: Kitee, North Karelia, Finland
Death: (Date and location unknown)
Immediate Family:

Son of Johan Hakulin and Maria
Husband of Christina Hakulin
Father of Anton Hakulin; Christian Hakulin; Hindrick Hakulin; Johan Hakulin; Michel Hakulin and 1 other
Brother of Michael Hakulin

Managed by: Bertel Hakulin
Last Updated:

About Anthon Johan Hakulin

Karelen befolkades ursprungligen av samer och karelare. Båda grupperna hade väl kommit österifrån. Samerna hade shamanistisk religion; Karelarna hade sitt kulturinflytande från Ryssland och då kristendomen kom till dem var det den grekisk ortodoxa läran. Efter krig mellan Sverige och Ryssland slöts fred i Novgorod 1557 och efter långa förhandlingar drogs en gräns, som delade karelska näset på längden och sedan fortsatte mot nordväst så att det som nu är Nyslott, Kuopio, Kajana, Uleåborg och självfallet Kides kom på den ryska sidan. Den ortodoxa religionen befästes.

På Gustav II Adolfs tid var det på nytt krig och freden, Stolbova 1617, blev nu bättre för svenskarana. Gränsen fick ungefär den sträckning den hade vid början början av senaste världskrig. De ryska områdena i östra Finland blev nu en del av Finland, som i sin tur ju var en del av Sverige. Lutherska kyrkan, som blivit statskyrka gjorde vad den kunde för att omvända de misstrogna karelarna till den "rätta tron". Resultatet blev att en stor del av befolkningen utvandrade till Ryssland och människor från Savolax och anndra delar av Finland tog de övergivna områdena i besittnig.

Efter Karl XII:s krig slöts fred i Nystad 1721 och då blev gränsen ungefär densamma som nuvarande; Kides på finska sidan.

Fredrik I, en svag monark ville visa sig stark så han förklarade Ryssland krig. Svenska armen tog till flykten men lämnade vapen efter sig, vilka bönderna vid östgränsen använde för att försvara sig, men med klen framgång. Ett av de blodigaste slagen stod vid Kides där många unga män stupade, bland dem flera Hakuliner. Hus brändes, barn och gamlingar dog i eld och svält.

Ryska armen stormade in i Finland, men en ny fred slöts 1743 och försköts gränsen västerut. Kides kom igen på ryska sidan. De karelare, som nu hörde till Ryssland fick behålla sin lutherska tro. 1703 hade Petersburg blivit Rysslands huvudstad och där byggdes kyrkor, slott och bostäder. Kommersen var livlig och bristen på yrkesarbetare stor. Många karelare flyttade dit eller till de två andra nu "ryska" städerna Viborg och Fredrikshamn.

Indikationen att Anton och Christina var Andreas föräldrar är stark. De fick barbarn, som hette Anton och Christina. Anders födelsedatum stämmer inte exakt med det som kan uträknas från kyrkoböcker i Veckelax, där han anges ha varit 56 år vid sin död. Sådana fel är dock inte ovanliga.

Antons familj klarade sig tydligen genom död och pina. Sonen Christian (eller dottern Christina?) dog dock som ettåring av feber. Vad det blev av de andra får vi kanske aldrig veta.

view all

Anthon Johan Hakulin's Timeline

1709
1709
Kitee, North Karelia, Finland
1739
May 3, 1739
Age 30
Kitee, North Karelia, Finland
1742
November 27, 1742
Age 33
Kitee, North Karelia, Finland
1745
September 16, 1745
Age 36
Kitee, North Karelia, Finland
1747
October 5, 1747
Age 38
Kitee, North Karelia, Finland
1753
May 11, 1753
Age 44
Kitee, North Karelia, Finland
1754
April 3, 1754
Age 45
Kitee, Finland
????