Anund Olofsson older vanhempi, 1470

public profile

Anund Olofsson older vanhempi, 1470's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Anund Olofsson older vanhempi, 1470

Birthdate: (60)
Birthplace: "Selånger", Salangen, Troms, Norway
Death: circa 1530 (52-68)
Salangen, Norway
Immediate Family:

Son of Olof Tulkki
Husband of nn
Father of Olof Anundsson Tulkki, 1495; Anund Anundsson Tulkki; Anund Anundsson Tulkki; Grels Anundsson Tulkki; Grels Anundsson Tulkki and 1 other

Occupation: Farmer, Bircka-karl
Managed by: Private User
Last Updated:

About Anund Olofsson older vanhempi, 1470

  • Sønnen til Anund nn var husbonde och birkarl i Tornedalen. Det antas at sønnen først var tolk for birkarlene i Tornedalen og senere ble opptatt som birkarl. Som en kuriositet er det en muntlig tradisjon om birkarlen Olof Anundsson Tulkki at han var fra Selånger og først ble benyttet som tolk. Selånger er antatt Salangen i Troms i Norge. Det vites ikke hvilket etternavn Anund hadde.
  • Tulkki betyder tolk, och Tulkkis var birkarlar och efter 1620 lappfogdar i Torne och Kemi lappmarker, vilket innebar att de uppbar skatt från samerna. Torne birkarlar uppbar skatt inom Torne lappmark som sträckte sig ända till Norska kusten vid Tromsö. Även kustsamerna i Tromsö betalade skatt till Torne birkarlar.
  • Hemmanet Tulkkila fanns i släkten Tulkki fram till 1649 då Isacus Clementis Curtilius (finns under ”lite om släkten Curtilius”) gifte in sig i släkten med Brita Anundsdotter Tukki som övertog Tulkkila hemman.
  • Dessa birkarlar tog många gånger ”lappska frillor” och de barn som de fick med dessa kvinnor fick ofts ärva släktnamnet Tullkki och hade även arvsrätt till egendom efter sina fäder.
  • Tulkki betyder tolk, och är ett hemman på Tulkkilansaari i Armassaari by känt redan från 1539. Tulkkis var birkarlar och fogdar i Torne och Kemi lappmarker. Vilket innebar att de uppbar skatt från samerna. Många av dessa, rent av de flesta av dessa birkarlar och lappfogdar hade "lapska frillor" som de någon gång om sänder fick böta till kyrkan för att de hade lägrat. Enligt Erik Wahlberg så fick söner som de fått utom äktenskapet bära sin fars namn och också ärva. Med tanke på barnadödligheten då så är det nog troligt att det finns en gnutta väl uttunnat sameblod i ådrorna på dagens ättlingar.

____________

Anund nn var antakelig født i "Selånger" antatt Salangen i Troms, Norge.

Salangen i Troms, Norge https://no.wikipedia.org/wiki/Salangen

Pirkkalaiset / Birkarler http://senc.hum.helsinki.fi/wiki/Pirkkalaiset

view all

Anund Olofsson older vanhempi, 1470's Timeline