Arnold Hendrik Koning

Is your surname Koning?

Research the Koning family

Arnold Hendrik Koning's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Arnold Hendrik Koning

Birthdate: (84)
Birthplace: Winschoten, Groningen, The Netherlands
Death: January 20, 1945 (84)
Barneveld, Gelderland, Netherlands (He died of injuries from a fall down a cellar staircase)
Place of Burial: Barneveld, Gelderland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Arnold Hendrik Koning and Alida Geertruida Cardinaal
Husband of Diderika Johanna Hopster
Ex-husband of Maria Catharina Heeley
Father of Arnold Hendrik Koning and Sarah Margaretha Koning
Brother of Jacob Eduard Koning; Johannes Sixtus Gerhardus Koning and Edzard Willem Koning

Occupation: Artist
Managed by: Private User
Last Updated:

About Arnold Hendrik Koning

overlijden in WieWasWie

Arnold Hendrik Koning (Winschoten, 1860 - Barneveld, 1945) was een Nederlands kunstschilder. Hij schilderde in de stijl van de Haagse school. Arnold ("Nol") Koning werd geboren in een Groningse patriciërsfamilie van juristen en bestuurders. Na het doorlopen van het gymnasium in Winschoten vertrok hij naar Amsterdam om te studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In 1886 debuteerde hij door deelname aan een tentoonstelling in Pictura (Groningen). Hetzelfde jaar verhuisde hij naar Den Haag voor cursussen aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 1887 vertrok hij voor negen maanden naar Parijs. Daar ontmoette hij Theo van Gogh, kunsthandelaar voor Goupil & Cie, en zijn oudere broer Vincent. Nadat Vincent in het voorjaar van 1888 vanuit Parijs naar het Zuiden was vertrokken, kreeg Arnold een plek in Theo's appartement aan de Rue Lepic. Van de vriendschap zijn brieven overgeleverd. Terug in Nederland ging Arnold weer in Den Haag wonen en reisde door Nederland om te schilderen. Met zijn negen jaar jongere broer Edzard Willem Koning, die voor een studie aan de Haagse academie ook naar de Hofstad gekomen, maakte hij deel uit van de Haagse schilderscultuur. In 1893 trouwde Arnold en verhuisde naar Rijswijk. Er werden uit het huwelijk twee kinderen geboren. In 1897 verhuisde het gezin naar Ede. In 1909 volgde een scheiding en vertrok Arnold naar Voorthuizen. In Voorthuizen liet hij een huis bouwen, hertrouwde en combineerde het schilderen met een eenvoudig bestaan als keuterboer. In de winter van 1944-45 viel Arnold thuis van de keldertrap en kwam te overlijden. Koning was lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio, de Haagse Kunstkring en Pictura Veluvensis.

Als Arnold Hendrik Koning in 1880 aan de Rijksacademie gaat studeren is het Nederlandse impressionisme van de Haagse School de toonaangevende stijl. Arnold heeft zich die stijl eigen gemaakt en is er zijn hele werkzame leven trouw aan gebleven. Al in Parijs, en later via het werk van collega's en in de kunstenaarsverenigingen, moet hij alle opeenvolgende vernieuwingen rond de eeuwwisseling gezien hebben, maar ze gingen aan zijn stijl voorbij. Arnold schilderde het traditionele Nederlandse landschap van vissers en boeren. Hij gebruikte een losse, vloeiende stijl, waarbij de minder belangrijke beeldelementen met een enkele verfstreek gesuggereerd werden. Deze stijl was zijn betrouwbare voertuig om de sfeer van het landschap te treffen. Arnold hield van de natuur. De urbanisatie rond Den Haag dreef Arnold naar de ongerepte Veluwe. Maar de vernieuwing haalde hem in. De modernisering van Nederland met de schaalvergroting in de landbouw en de afsluiting van de Zuiderzee transformeerden het landschap van boeren en vissers. Bij Arnold voelde die verandering als vernietiging. Vanaf 1920 trekt hij zich terug in Voorthuizen. Hij heeft zijn tuin en zijn dieren. Het kippenhok achter in de tuin gaat zijn kleine schilderijtjes domineren. Slechts een beperkt aantal landschappen op schilderijen van Koning is te lokaliseren. Arnold vond het niet belangrijk om zijn werk te datering en van een plaatsaanduiding te voorzien. Als er al titels bekend zijn, dan heet een schilderij: Aan de rand van een stadje of Dorpsstraat in Overijssel. Het ging hem om de sfeer in het cultuurlandschap. ( wikipedia)

-----------------------------------------------------------------------

After high school in Winschoten he attended the Rijksakademie van beeldende kunsten (Royal Art Academy) in Amsterdam from 1880 - 1885, where one of his teachers was August Allebe.

In 1886 he moved to The Hague where he befriended King Willem 2. This gave him an opportunity to travel to Paris where he met Vincent van Gogh and his brother Theo. They lived together from 1888 - 1889 on the Rue Lepic.When Vincent left in 1888 he wrote a few letters to Arnold, letters which can be found under "letters from Van Gogh". Arnold returned to the Hague where he settled and visited the Royal Arts Academy. From here he made numerous trips to Gelderland, Overijssel and Drenthe. After marriage to Maria Heeley he moved to Rijswijk in 1893. After divorce in 1909 he moved to Voorthuizen where he had a house built on a pice of land he owned together with his brother Edzard Willem.

view all

Arnold Hendrik Koning's Timeline

1860
April 2, 1860
Winschoten, Groningen, The Netherlands
1894
October 2, 1894
Age 34
Rijswijk, South Holland, The Netherlands
1896
November 26, 1896
Age 36
Rijswijk, South Holland, The Netherlands
1945
January 20, 1945
Age 84
Barneveld, Gelderland, Netherlands
January 20, 1945
Age 84
Barneveld, Gelderland, The Netherlands