Is your surname Sandberg?

Research the Sandberg family

Axel Sandberg's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Axel Robert Heribert Sandberg

Birthdate: (82)
Birthplace: Södra Sandsjö, (G), Sverige
Death: Died in Linneryd, (G), Sverige
Cause of death: Propp i hjärtat
Place of Burial: Linneryd, Småland, Sverige
Immediate Family:

Son of Peter Johan Sandberg and Wilhelmina Sandberg (Bratt)
Husband of Matilda Sandberg
Father of Agnes Fransson (Sandberg); Ejnar Sandberg; Ivar Sandberg; Ruth Eliasson (Sandberg); Lilly Svensson (Sandberg) and 2 others
Brother of Albin Sandberg; Lydia Sandberg; Nils Uno Sandberg; Adla Karlsson; Helga Heine and 6 others

Occupation: Mjölnare
Managed by: Maths Jesperson
Last Updated:

About Axel Sandberg

Född 1867 i S. Sandsjö, var han vid sin bortgång fyllda 82 år. Fadern var mjölnare och yrket gick i arv till sonen. Tidigt kom han till Linneryd, ty fadern arrenderade Korrö kvarn någon tid för att sedermera förvärva Bro kvarn i samma socken.


1894 var den hänsovne mogen att på egen hand sköta kvarnrörelsen därstädes. Han arrenderade den i 10 år. Efter att ha förvärvat den 1904, drev han den fram till 1919, då han överlät den till Linneryds kommun. Med sin maka flyttade han då till en villa i Bro, Kvarnlyckan, som han låtit uppföra.


Den hädangångne var en mycket skicklig yrkesman. Hans "mäldlag" sträckte sig vida ut i periferien av inte blott den egna socknen utan jämväl av angränsande socknar, detta också ett bevis för att han också personligen var mycket omtyckt av sina kunder och sin omgivning. Yrket var strävsamt och hårt men han knotade aldrig utan trivdes med det.


Sitt yrke utövade han på den s. k. gamla goda tiden, då bl. a. bönderna, särskilt månaden innan jul, kom med sina mäldforor till kvarnen och stannade i kvarnkammaren för att vänta på "malet". Då var kvarnen igång dygnet runt. Gärna och intressant berättade han om de många åren inom yrket och hur det var förr.


På sin fritid och på de senaste åren levde han sig ganska intensivt in i böckernas värld. Han läste nära nog allt som han kom över från religiös till mera alldaglig litteratur.


Ända in i ålderns höst behöll han sin järnhälsa och knappast någonsin har han behövt anlita sjuksängen. Flitig och arbetsam, vänsäll och hjärtegod, var han omtyckt av alla som han kom i beröring med.


Sin maka förlorade han 1944. Sedan dess har dottern Lilly förestått hemmet och lämnat öm och kärleksfull vård. Den bortgångne sörjes närmast av sju barn. (Minnesord i Växjöbladet 27 maj 1950).

På morgonen 25/5 1950 hittar Lilly Svensson sin far Axel död i sin säng. Han har haft ont i hjärtat en tid och blir anfådd bara genom att gå ut i vedboden. De senaste dagarna har han knappt fått i sig någon mat. Dödsorsaken är troligen propp i hjärtat.

view all 27

Axel Sandberg's Timeline

1867
October 27, 1867
Södra Sandsjö, (G), Sverige
1894
July 10, 1894
Age 26
Linneryd, Småland, Sverige
1896
April 21, 1896
Age 28
Linneryd, Småland, Sverige
1898
January 12, 1898
Age 30
Linneryd, Småland, Sverige
1899
December 24, 1899
Age 32
Linneryd, Sweden
1901
July 7, 1901
Age 33
Linneryd, Småland, Sverige
1908
February 14, 1908
Age 40
Linneryd, Sweden