Barthold Rodde

Is your surname Rodde?

Connect to 687 Rodde profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Barthold Rodde

Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Husband of Margaretha Rodde
Father of Elsa Rodde and N.N. Rodde

Occupation: Rådman i Gävle
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Barthold Rodde

Bastian/Sebastian Poppelman d.ä.nämns 1650 som köpman och rådman i Gävle samt som kyrkvärd 1655. Enligt Sehlberg invandrade han år 1627 från Flensburg, där fadern Daniel Pöppelmann, enligt den tyske släktforskaren Dirk Erpenbeck, var en köpman, som från okänd ort inflyttat till staden år 1594 och där gift sig med en dotter till pastor Sebastian Schröder. (Denna information kommer från Gunnar Tonnquist.) Bastian var gift med Elsa Rodde/Rådde, född omkr. 1620. Hon var dotter till rådman Barthold och Margareta Rodde och släkt med Johan Rodde från Lybeck som var borgmästare i Kalmar 1641-49. Barnen Burchard, Daniel, Elsa och Sebastian föddes på 1640-talet.

Barthold Rådde nämns som rådman redan 1624 då han underskrev ett köpebrev på en gård, som Capellan Steen köpt av Anders Olssons änka Brita. En liksten ligger i Gefle kyrka på Stora gången som förmodligen tillhört denna Barthold Rådde. Den är på ena sidan något avslagen, så att läsningen är borta, dock tycks B.R. och M.R. betyda Barthold Rådde och Margareta Rådde. Stenen är av utseende, troligen nr 2 enligt fotot längst ned och har legat sedan länge i stora gången, ungefär där det nu ligger nästan mitt emot predikstolen. Enligt gravlängden skall detta nummer även ha tillhört borgmästare Olof Nilsson Varg i Gefle som dog 1711. På 1670-talet tillhörde den stadsskrivaren J.F. Sekrievert(?)

Släkten Rodde är troligen från Lübeck – Johan Rodde var borgmästare i Kalmar 1641-1649. Han var en av stadens förmögnaste handlande och hade i Lübeck en kusin, som där var handlande och senator. Från nämnda borgmästare och hans son Johan Rodde, komminister i Vissefjärda härstammar Roddesläkten i Småland. En David Rodde var handlande i Danzig 1613 (Tullregistret i Gefle). Burchard Rodde var 1614 en av de betydligare köpmännen i Gefle (se Tullregistret). Dottern Elsa var gift med Bastian Poppelman. En annan av hans döttrar var gift med rådmannen i Gefle Rasmus Carlsson.

År 1621 köpte Barthold Rådde 3 vretstycken liggande i Lötäng av Erik Olsson i Sätra. I dem fanns ett ängestycke av Lars Bertilsson liggandes nordanför de stycken han köpt av Erik Olsson, vilka bjöds ut år 1622 den 20/3, se Gästrike dombok.

http://www.gavledraget.se/Slakten_Poppelman_Gefle.htm

view all

Barthold Rodde's Timeline