Bartolomeo Biasoletto

Is your surname Biasoletto?

Research the Biasoletto family

Bartolomeo Biasoletto's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Bartolomeo Biasoletto

Birthdate:
Birthplace: Vodnjan, Istarska, Croatia
Death: Died in Italy
Immediate Family:

Husband of ? Biasoletto
Father of ? Biasoletto

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Bartolomeo Biasoletto

Biasoletto, Bartolomeo, ljekarnik, botaničar i prirodoslovac (Vodnjan, 24. IV. 1793 - Trst, 17.1.1858). Školovao se u Vodnjanu, Krku i Beču. Radio je kao ljekarnik u Vodnjanu, Rijeci, Trstu i gornjoaustr. gradu Welsu. Nakon smrti dotadašnjega vlasnika, preuzeo je tršćansku ljekarnu Orso Nero, koja je postala središtem njegove djelatnosti i prirodoslovnih istraživanja. U početku se zanimao i za zoologiju i mineralogiju, a potpuno se usmjerio prema botanici nakon susreta s njem. botaničarima iz Regensburga u Trstu. Surađivao je s nizom istaknutih njem. i engleskih te istarskih i dalmatinskih znanstvenika i botaničara s kojima je izmjenjivao spoznaje i bilje. Istražujući biljni svijet, obilazio je Istru, Furlaniju, Kvarner, Dalmaciju i Kranjsku. S M. de Tommasinijem bio je vodič saskom kralju Friedrichu Augustu II. za njegova posjeta istočnom Jadranu 1838. i 1845. U Trstu je pokrenuo utemeljenje farmaceutskoga društva, a 1825. osnovao botanički vrt. Uključio, se u borbu protiv kolere koja jelS40-ih harala gradom i usmrtila mu ženu i kćer. Svojim je radom znatno pridonio boljem poznavanju biljnoga svijeta, osobito dinarskoga područja, koje je tada bilo Predmetom intenzivnih istraživanja. U znak priznanja bio je izabran za člana niza društava i ustanova -Botaničke akademije iz Regensbur-§a, Hortikulturne akademije iz Beča 1 dr. Botaničari su njegovim imenom nazvali više biljnih vrsta i rodova (Trifolium biasoletti, Artemisia biasolettiama, Juniperus biasoletti i dr.), no budići da nazivi nisu bili valjano utvrđeni, jijedan nije ostao.

Objavljivao je u časopisima Flora ratisbonensis, Isis i Linnaea te u zborniku Atti della riunione di Scinziati italiani.

Njegov rad igrađen je u više florističkih djela dr. autora. U Vodnjanu je 1997, održam znanstveni skup posvećen njegovu životu i radu.

http://www.istrianet.org/istria/illustri/

view all

Bartolomeo Biasoletto's Timeline

1793
April 24, 1793
Istarska, Croatia
1858
January 17, 1858
Age 64
Italy
????