Bernt Bjelke Lund

public profile

Is your surname Bjelke Lund?

Research the Bjelke Lund family

Bernt Bjelke Lund's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Bernt Bjelke Lund

Birthdate: (57)
Birthplace: Oslo, Norway
Death: Died in Oslo, Norway
Place of Burial: Oslo, Norway
Immediate Family:

Son of Jens Michael Lund, høyesterettsadvokat and Fanny Emilie Bjelke
Husband of Irlin Sommerfelt
Father of <private> Lund; <private> Lund; <private> Lund (Bjelke Lund); <private> Lund (Bjelke Lund) and <private> Lund
Brother of Ingeborg Bjelke Lund and Fanny Bjelke Lund

Occupation: Adm. Dir. Norsk rederforbund
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Bernt Bjelke Lund

Bernt Lund ble født 19. desember 1898 i Oslo. Han var sønn av høyesterettsadvokat Jens Michael Lund og Fanny Emilie Bjelke. Han ble cand. jur. i 1922. Efter en tid som dommerfullmektig ved Nord-Hedmark sorenskriverembete og studieopphold i England og Tyskland, var han fullmektig hos advokat Jens Michael Lund og advokat Christian L. Jensen fra 1925 og ble kompanjong i firmaet i 1929. Samme år ble han høyesterettsadvokat.


Bernt Lund arbeidet spesielt med sjørettssaker og saker med tilknytning til industrielt rettsvern. (Se forøvrig under avsnitt IV).


Bernt Lund var sekretær i Boikottdomstolen 1932-38.


Krigens slutt bragte også nazistenes overtagelse av Retstidende til opphør. Bernt Lund ble i 1945 ansatt som ny redaktør, men hans funksjonstid i denne stilling ble meget kort, som følge av at han fikk andre store oppgaver.


Bernt Lund var nemlig utenlands under krigen (1940-45) og arbeidet i Nortraship. I denne store organisasjon som disponerte storparten av Norges handelsflåte, «verdens største rederi» var Bernt Lund sjef for juridisk avdeling i London fra sommeren 1940 til slutten av 1943. Han overtok da en tilsvarende stilling i New York. I Londontiden var Bernt Lund medlem av Norges Banks representantskap og en tid også formann for den norske krigsretten. I 1945-46 ble han engasjert som rådgiver for United Maritime Authority, organet som skulle sørge for reguleringen av verdens skipsfart i den første etterkrigstiden.


Ved sitt omfattende arbeid for Nortraship fikk Bernt Lund inngående kjennskap til skipsfartsnæringen. Det var derfor naturlig at redernes organisasjoner ønsket å få hans bistand. Han ble i 1946 direktør for Skipsfartens Arbeidsgiverforening, og fra 1948 direktør for Norges Rederforbund. Han måtte derfor avslutte sin advokatvirksomhet og arbeidet som redaktør av Retstidende.


I den viktige stilling som direktør for Rederforbundet gjorde Bernt Lund en energisk innsats for å hevde norsk skipsfarts posisjon overfor utlandet. En hovedoppgave var kampen mot de særfordeler stadig flere land hadde begynt å gi sine egne skip. Og da skipsfatrtskomiteen i den amerikanske kongress ville høre en utlendings syn på de særfordeler amerikanske redere hadde, innbød komiteen Bernt. Lund til U.S.A. for å redegjøre for sitt standpunkt. I sitt foredrag gikk han kraftig imot de amerikanske preferanseregler, og dette ga støtet til en debatt i U.S.A. om berettigelsen av særfordelene.


Bernt Lund døde 16, september 1956. I noen minneord uttalte Rederforbundets president, skipsreder Lars Usterud Svendsen bl.a.:


«Jeg tror ikke det kan finnes noe bedre uttrykk for den posisjon Bernt Lund innehadde, enn det som hendte da han i våres av den amerikanske kongress ble bedt om å legge frem sitt syn på internasjonal skipsfartspolitikk. Kongressen oppfattet ham ikke bare som en representant for norsk skipsfart Men han ble hørt på som en talsmann for hele Vest Europas skipsfartsnæring. Samtlige vest-europeiske land har da også gitt uttrykk for sin beundring og respekt for den måte han han fylte denne oppgaven på. Bernt Lund forfektet der med glød kravet om havenes frihet. En oppfatning som han hadde gjort til en livsoppgave å underbygge og kjempe for.»            
view all

Bernt Bjelke Lund's Timeline

1898
December 19, 1898
Oslo, Norway
1956
September 16, 1956
Age 57
Oslo, Norway
????
Oslo, Norway