Borghild Olavsdatter Store-Dal

Is your surname Store-Dal?

Research the Store-Dal family

Borghild Olavsdatter Store-Dal's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Borghild Olavsdatter Store-Dal

Birthdate:
Death: January 15, 1135
Immediate Family:

Daughter of Olav Håkonsen Fauk Store-Dal and N.N. Fauk Store-dal
Partner of Sigurd I Magnusson "the Crusader" Jorsalfare, King of Norway
Mother of Magnus IV «the Blind» den Blinde
Sister of Haakon Olavsson Fauk

Managed by: Marius Bjørnson Hofstad
Last Updated:

About Borghild Olavsdatter Store-Dal

Borghild Olavsdatter er kjent som kong Sigurd Jorsalfares frille og kong Magnus Blindes, mor. Hun levde sannsynligvis innenfor perioden 1090 til 1150. Borghild er en av få kristne kvinner som er omtalt i Snorre Sturlasons Snorres kongesagaer. Magnussønnenes saga del 19 gir flere opplysninger om hennes familie og samtid. Hun har endatil fått en beskrivelse som: (...) ei framifrå vakker kvinne, og så var hun klok og hadde mange kunnskaper.

Borghild kom fra gården Store-Dal, som i Snorres kongesagaer blir oppgitt å ligge i Åmord, dagens Borge i Østfold. Det har blitt diskutert om dette var en korrekt geografisk plassering av gården. I dag hersker det enighet om at sagaens Store-Dal tilsvarer gården Storedal i Skjeberg, Østfold.

Kildene spriker noe i forhold til tidsangivelsen, men alle viser til at kong Øystein Magnusson oppholdt seg store deler av vinteren 1115-1116 eller 1116-1117 i Borg. Borghild og familien hennes oppholdt seg også der, og over tid utviklet hun et vennskap med kong Øystein. Den følgende sommeren dro kong Øystein nordover, mens hans halvbror og samkonge, kong Sigurd Jorsalfar, kom østpå. Selv en god stund etter at kong Øystein hadde forlatt Borgarsysle, fortsatte folkesnakket. For å stanse ondsinnede rykter dro Borghild tilbake til Borg,fastet og bar jernbyrd for å vise at vennskapet med kongen hadde vært i ordnede former. Hun besto jernbyrdsprøven og «renset seg» på denne måten for folkesnakket.

Kong Sigurd holdt på denne tiden til i Konghelle. Da han hørte om Borghilds jernbyrd, dro han i all hast nordover til Store-Dal. Det fortelles at han på én dag red så langt som to store dagsreiser ellers. Han kom til gards, ble der om natten, tok Borghild til frille og førte henne bort med seg.

Det er antatt at Borghild fulgte med kong Sigurd til Konghelle, for så å returnere til Store-Dal for å føde sin sønn, Magnus, der. Det er reist en bauta til minne om kong Magnus Blinde på gården Storedal i Skjeberg.

view all

Borghild Olavsdatter Store-Dal's Timeline