Brynolf Algotsson, Biskop i Skara

Is your surname Algotsson?

Research the Algotsson family

Brynolf Algotsson, Biskop i Skara's Geni Profile

Records for Brynolf Algotsson

64,498 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Related Projects

Brynolf Algotsson (Algotssönerna), Biskop i Skara

Birthdate: (69)
Death: circa 1317 (61-77)
Immediate Family:

Son of Algot Brynjolfsson (Algotssönerna) and Margareta Petersdotter (lejon)
Brother of Magnus Algotsson; Rörik Algotsson (Algotssönerna); Folke Algotsson, (Algotssönerna); Karl Algotsson; Peter Algotsson and 1 other

Managed by: Kevin Borland
Last Updated:

About Brynolf Algotsson, Biskop i Skara

Brynolf Algotsson, Biskop i Skara

Svenskt Diplomatariums huvudkartotek över medeltidsbreven

SDHK-nr 1058


 • Utfärdandedatum 12780709
 • Utfärdandeort Kalmar
 • Utfärdare Linköpingsdekanen Brynulf.
 • Språk latin

Källor

Medeltida avskrifter A 9, f. 100r, RA 0201 Örnhielm III p. 581

Innehåll

Linköpingsdekanen Brynolf (Algotsson) kungör att han till domkyrkan i Linköping skänkt en gård Lagmanstorp, belägen invid skogen i Lungs socken (Barne härad), och kvarnen "Bardathorp" (Bålltorp, Sätuna socken, Gudhems härad?), vilka han fått av sin släkting Bengt, kungens bror, på villkor att de för evigt skall tillhöra dekanatet vid nämnda domkyrka. Sigillanter är utfärdaren, archielectus Jakob i Uppsala, biskop Henrik i Linköping m.fl. rikets stormän.

SDHK-nr: 1228

 • Utfärdandedatum 12821118
 • Utfärdandeort Varnhem
 • Utfärdare Biskopen Brynolf i Skara och abboten Bero i Varnhem.
 • Språk latin

Innehåll Biskopen Brynolf (Algotsson) i Skara och abboten Bero i Varnhem intygar att ärkebiskop Johannes i Nidaros, som av kungamakten berövats sina biskopliga rättigheter, pallium och sigill, i deras närvaro utsett Johannes, electus i Uppsala, till sin prokurator med fullmakten at beslagta en penningsumma som förvaras i klostret Thosan (Ter Doest) (i nuv. Belgien)

Övriga Medeltidsbrev rörande honom:

___________

Törnetaggen:

Biskop Brynolf av Skara en av medeltidens stora profiler.

biskop BrynolfIdag firar kyrkan biskop Brynolf Algotsson av Skara, en av medeltidens stora profiler. Han var född i Ryda, den socken i Västergötland varifrån mina förfäder kommer. Därför har jag en speciell relation till detta helgon. Han var av lagmannaätt, på mödernet släkt med folkungarna. Han skickades redan som 11-åring att studera i Paris, Sorbonne-universitetet, som många gjorde på den tiden. Där stannade han 18 år. Så småningom blev han biskop av Skara år 1278. Han främjade utbildning och kultur och gjorde sig känd som diktare.

1304 hämtade biskop Brynolf i Lödöse (då hamnplats vid Göta Älv) en norsk kunglig gåva som kom att bli Skara domkyrkas främsta relik, nämligen en tagg från Kristi törnekrona. I processionen som förde taggen ur törnekronan från Lödöse till Skara sägs att Brynolf själv vandrat barfota hela den 10 mil långa vägen.

Reliken medförde att Skara blev ett pilgrimsmål under resten av medeltiden. Sedan reformationen är taggen spårlöst försvunnen, men enligt en legend murades den in i en av domkyrkans väggar då Gustav Vasa beordrade konfiskering av värdeföremål från många kyrkor.

Brynolf började bygga om Skara domkyrka till en katedral i gotisk stil, han utvecklade katedralsskola och domkapitel. För att hjälpa fler västgötar att studera i Paris inrättade han en särskild byggnad i Paris - Domus Scarensis "Skarahuset". Han förstärkte och utökade borgen vid Läckö. Läckö var en anhalt på pilgrimsvägen mot Nidaros(Trondheim).

Brynolf dog 1317. Han begravdes i Skara domkyrka och graven besöktes 1349 av heliga Birgitta som fick en uppenbarelse där. Efter hans död hade flera under inträffat vid hans grav och vid ett kyrkomöte i Konstanz (1415 – 1418) berättades det om flera mirakel som Brynolf åstadkommit under sin levnad. Han började snart vördas som helig man och det berättades att folk blev botade vid hans grav. Han skrinlades 1492 och saligförklarades, men så långt som till kanonisering gick det aldrig eftersom reformationen kom emellan.

Vid kyrkomötet i Konstanz anfördes också mycket annat gott som berättades om honom, hans katedralbygge, lärdom, fromhet och de officier till helgonens ära och till Törnetaggen som han diktat.

Skara Stiftshistoriska sällskap har gjort mycket för att levandegöra den kristna historien i Västergötland, och jag har i min ägo boken Biskopen och törntaggen där man kan läsa mycket om biskop Brynolf.

På Västergötlands museum i Skara finns en mässhake, vackert täckt med broderier i silke och guldtråd, föreställande Kristus, Maria, apostlar, helgon och änglar som tillhört biskop Brynolf.

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/08/16/biskop-brynolf-av-skara-en-av-medeltidens-stora-profiler.aspx


Brynolf Algotsson

Biskop, kanik i Skara, dekan i Linköping, kyrkomusiker. Blev ca 77 år.

Far: Algot III Brynolfsson (~1220 - ~1302) Mor: Margareta Pedersdotter Född: omkring 1240 1) Död: 1317 2) Noteringar

Brynolf Algotsson var den mest berömde biskopen i Skara genom tiderna. Hans ämbetstid varade mellan 1278-1317. Han anses som en av "den svenska medeltidens namnkunnigaste prelater".

Han skickades till Paris redan som elvaårig och studerade i sin ungdom vid Sorbonneuniversitetet. Han blev kvar vid Seine i hela 18 år. Han skaffade sig djupa insikter i kanonisk lag, vilket var en stor tillgång i karriären som biskop.

C:a år 1277 återvände Brynolf till Sverige, där han tack vare släktförbindelser - han var son till lagman Algot - erhöll viktiga ämbeten: han blev kanik i Skara och dekan i Linköping. I samband med utnämningarna fick Brynolf också en donation av kungahuset. Formellt överlämnades donationen av ärkedjäknen och jarlasonen Bengt Birgersson, som senare blev biskop i Linköping.

År 1278 valdes han till biskop i Skara och kom att bli en av de driftigaste sådana genom tiderna. Som biskop i Skara var Brynolf en av kung Magnus starkaste anhängare, liksom f.ö. hans bröder Peter och Rörik. Men 1288 inträffade skandalen, när Brynolfs bror Folke rövade bort jungfrun Ingrid Svantepolksdotter, med påföljande kunglig hämnd mot hela släktkretsen. En tid efter händelsen måste Brynolf söka skydd i Alvastra, men efter skriftlig kapitulation återkom han som biskop och rådsherre.

Han finansierade utbyggnaden av domkyrkan i Skara, utvecklade katedralsskola och domkapitel. Han ville att fler svenskar skulle resa till Paris för att studera och inrättade därför en särskild byggnad i Paris, avsedd främst för studenter från Västergötland - Domus Scarensis - "Skarahuset".

Brynolfs starkaste fäste var Läckö på Kollandsö, taktiskt välplacerad på en hög klippudde vid Vänern. Första noteringen om Läckö är från 1294 och Brynolf lade 1298 grunden till en befäst borg, som troligen bestod av två eller tre enkla hus inom en skansmur. Borgen låg strategiskt mitt i det dåvarande stiftet. På sin väg mot Nidaros (nuvarande Trondheim) fann även pilgrimerna att borgen utgjorde en bekväm anhalt. Efter en brand på 1470-talet utvidgades borgen av biskop Brynolf Gerlachsson, men efter reformationen 1527 upphörde Läckö att fungera som biskopsborg.

Skarabiskopen Brynolf Algotsson hämtade en gåva från den norske kungen Håkan Magnusson i Lödöse den 2 september 1304. Visserligen var presenten liten, en tagg, men inte vilken tagg som helst utan en från den törnekrona, som hade plågat Jesus vid korsfästelsen. Gåvan till den norske kungen kom från Filip "den sköne" (1268-1314).

Att Skara domkyrka hade en relik, som sades vara äkta, är tämligen oomtvistat. När en procession förde taggen ur törnekronan från Lödöse till Skara sägs biskopen själv ha vandrat barfota hela den 10 mil långa vägen. Men med tanke på att biskopen var ca 65 år gammal och säkerligen var hans krafter i avtagande, så talar det mesta för att han red...

Brynolf skrev sedan ett "officium", en tidebön, till törnetaggens ära, som starkt påverkade Heliga Birgittas tankevärld.

Brynolf Algotsson avled år 1317, och det dröjde inte länge förrän han vördades som helig man inom biskopsdömet eftersom det uppstod rykten om hans helighet och det berättades att folk blev botade vid hans grav. En västgötsk helgonkult med Brynolf i centrum blomstrade således under senmedeltiden. Han skrinlades 1492 och saligförklarades, men så långt som till kanonisering gick det aldrig eftersom reformationen kom emellan.

Den medeltida törnekronefesten förlades i Skara stift till den 2 september och det var en glädjens högtid. Glädjen bestod i att Västergötland hade fått en gåva med direkt anknytning till Jesus. Men taggen är försvunnen - ingen har sett den sedan Gustav Vasa genomdrev den kyrkliga reformationen på 1500-talet.

På Västergötlands museum i Skara kan Brynolf biskopliga prakt beskådas i form av en mässhake, vackert täckt med broderier i silke och guldtråd, föreställande Kristus, Maria, apostlar, helgon och änglar. (Källor: Dick Harrison - Jarlens sekel och Skara stiftshistoriska sällskap - Biskopen och törntaggen)

Källor

1) Skara stiftshistoriska sällskap - Biskopen och törntaggen

	 

2) Dick Harrison - Jarlens sekel

view all

Brynolf Algotsson, Biskop i Skara's Timeline

1248
1248
1317
1317
Age 69