Carl Enok Äng

public profile

Is your surname Äng?

Research the Äng family

Carl Enok Äng's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Carl Enok Äng

Birthdate: (72)
Birthplace: Hårdanäs (Snippen), Sandsjö s:n, Jönköpings län, Sweden
Death: January 22, 1972 (72)
Tranås, Jönköpings län, Sweden
Immediate Family:

Son of Gustav Adolf Äng and Hanna Emilia Äng
Husband of Ebba Frideborg Äng
Father of Brita Elvira Dessen; Private; Ulla Äng; Private User; Rune Äng and 1 other
Brother of Emil Äng; Maja Äng; Märtha Äng; Linnéa Äng; Erik Äng and 2 others

Managed by: Ingemar Harald Johannes Fält
Last Updated:
view all 16

Immediate Family

About Carl Enok Äng

Carl Enok Äng

Pappa Carl föddes på det lilla torpet Snippen under Helleved men redan då han var 6 veckor gammal flyttade de till Billstorp under Hårdanäs (detta enl. Göran – svårt att hitta honom i kyrkböckerna så detta är kanske anledningen).

Carl gick i skola i Stensjön. Det fanns ett enda klassrum och där gick alla syskonen tillsammans något år, d.v.s. Maja, Calle, Märta, Linnéa. Skolan blev senare skomakeri.

När han var 14 år jobbade han i Stensjöns smidesverkstad och sen var det drängjobb i Ryd och Äpplaskog några år innan han tog det stora steget att bli vagn- och stallkarlsaspirant 1917 på Järnvägen. Ett par år arbetade han som linjearbetare på Televerket innan det blev dags för SJ igen 1924. Banvakt blev han 1932 och sen tog han El. verkmästarkurs och reparatörskurs 1941. Detta senare är helt fantastiskt, eftersom han då jobbade på SJ på dagarna, byggde sitt barnrikehus på kvällarna – och tydligen läste på nätterna!! 1948 blev han signalreparatör och 1958 steg han i graderna till signalmästare. Då var han allt lite stolt … minns Brita som gifte sig det året.

När Carl var ungefär 25 år hade hans familj flyttat till Spinkabo i Höreda socken. Tydligen hade han blivit bekant med Ebba för hon skickade telegram till hans födelsedag (finns hos Göran). Dessförinnan hade han gjort sin värnplikt på Visborgs slätt på Gotland. Han gifte sig ju i maj 1926 och flyttade till Nässjö. Där var han tydligen med i Betels musikförening för de skickade bröllopstelegram. 1925 döptes han i Betel (baptistdop alltså) och vad som föregått det vet jag inte. Men pappa har ju alltid varit lite radikal av sig och det fick han höra av sin svärfar bl.a. som tyckte han tog i lite för mycket i olika sammanhang. Men då lär Carl ha svarat: "Om alla vore som Svensson kom vi aldrig nån vart …" Han var också eld och lågor för nykterheten och medlem i IOCT Nässjö.

När han flyttade till Tranås med sin lilla familj (två små döttrar) 1933 gick han med i Betelförsamlingen och där gick de små döttrarna i söndagsskola. Betel tillhörde de ursprungliga svenska baptisterna men efter några år hade de s.k. Örebrobaptisterna (från John Ungman) påverkat en hel del folk så några medlemmar lämnade Betel och bildade Filadelfiaförsamlingen (som kanske var något mera åt Pingströrelsehåll än den gamla samfundsförsamlingen). Det var nog inte så lätt att lämna gamla vänner och jag vet att Pappa nog hade en liten tagg i hjärtat efter detta hela livet. I Filadelfia var han söndagsskollärare, diakon, bröd till bröderinsamlare m.m. Till dels stod han också modell när Arvid Wallinder målade fonden i gamla Filadelfia. Undrar var det konstverket finns nu? Sa vad han tyckte och tänkte gjorde han och det blev väl en del kontroverser här och där.

Pappa Carl var också aktiv socialdemokrat, speciellt i Broderskapsrörelsen. Han hade fått nog av ”att stå med mössan i hand och buga för patron” så nu ville han kämpa för ”frihet, jämlikhet och broderskap”. Hans gode vän Callmyr var med.

För att klara hela sin barnaskara under krigsår och innan barnbidrag var påtänkta fick han vara uppfinningsrik och modig. Så t.ex. när han varit i Ryningsholm och köpt julgris (½) fick han vänta på tåg i Nässjö och lät då lådan stå på perrongen medan han gick en sväng (ut och åt antagligen). I trädgården odlade han allt som gick – vem minns inte Oranieäpplen t.ex. Och vi barn fick hjälpa till med lingonplockning i Sommaskogarna och körsbärsplockning hos Kantalotta m.m. Lite för tidigt och lite för snabbt – tyckte vi – slutade pappas liv med hjärtattack. Men han var redo för flyttning till hemmet därovan och väntar nog på oss alla!!

(text: Brita Dessen)

view all

Carl Enok Äng's Timeline

1899
January 31, 1899
Hårdanäs (Snippen), Sandsjö s:n, Jönköpings län, Sweden
1929
November 10, 1929
Age 30
1932
July 4, 1932
Age 33
1934
May 28, 1934
Age 35
Tranås, Sweden
1972
January 22, 1972
Age 72
Tranås, Jönköpings län, Sweden