Carl Adolph Dahl, Eidsvollmann 1814

Is your surname Dahl?

Research the Dahl family

Carl Adolph Dahl, Eidsvollmann 1814's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Carl Adolph Dahl, Eidsvollmann 1814

Also Known As: "Carl Adolph Knubedal"
Birthdate: (49)
Birthplace: Aave, Rekefjord, Sokndal, Rogaland, Norway
Death: June 3, 1819 (49)
Fredrikshald, Halden, Østfold, Norway
Place of Burial: Fredrikshald, Halden, Østfold, Norway
Immediate Family:

Son of Tollak Omundsen Knubedal and Gunhild Karlsdatter Nedre Løvås
Husband of Johanne Theodore Stang
Father of Carl Theodor Dahl and Anine Gunhilde Dahl

Managed by: Private User
Last Updated:

About Carl Adolph Dahl, Eidsvollmann 1814

Carl Adolph Dahl (1769-1819) Eidsvollsmann kancelliråd og dannebrogsridder.

Gift med: Johanne Theodore Stang

Carl Adolph er 3.Tippoldefar til ex Helse- og omsorgsminister & utenriksminister, Jonas Gahr Støre.

Barn

  1. Carl Theodor Dahl - 20 Jul 1802 - Tønsberg d. 10 Mar 1862 - Halden
  2. Annine Gunilde Dahl - 13 Feb 1805 Halden d. 10 Feb 1842, barselseng i Halden

Kilder

Ministerialbok


  • Fødde og døypte 1805, Østfold fylke, Halden, Ministerialbok nr. I 2 (1792-1812), side 274-275 Permanent sidelenke: Annine Gunilde Dahl - 13 Feb 1805 Halden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Juristen Dahl var byskriver i Fredrikshald og nøt stor respekt for sin innsats i krigen mot Sverige (1808-09). Han hadde kontakter langt inn i byens viktigste familier og var blitt utnevnt til kancelliråd og dannebrogsridder. Han var også høyt verdsatt av Christian Frederik.

Likevel ble han på riksforsamlingen anklaget for å tjene både norske og svenske myndigheter. Anklagene som kom fra ulike hold - også fra unionstilhengere - var etter alt å dømme grunnløse. Mistenksomheten skyldtes nok først og fremst at Dahl ikke sluttet seg klart til noen av partiene. Dermed ble han mistenkt av begge parter. I flere saker, som for eksempel i striden om kursgarantien (13/5), forsvarte han selvstendighetslinjen. Samtidig gikk han m ot vedtak som han mente kunne føre landet ut i krig. Blant annet kjempet han mot at regenten skulle ha kongetittel (16/4) og at forsamlingen skulle velge Konge (19/4). Ellers gikk han inn for å bruke kirkegodset til statlige formål og støttet kravet om absolutt innfødsrett. Christie hevdet etter debatten den 19/4 at "man hørte ofte Dahl, men aldri Oftedahl", men Dahl ytret seg ikke spesielt ofte og begrenset seg som regel til korte innlegg.

Tross anklagene om spionasje bevarte Dahl sine byfellers tillit. Ikke bare fikk han oppgaven med å forsvare Fredrikshald sensommeren 1814, men han ble også valgt inn på Stortinget som varamann (1815) og senere som representant (1817).

Riksforsamlingen, på Eidsvoll 1814 (10. april–20. mai)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haldens rådhus, Storgaten 8

Stammen i dette huset er en enetasjes klassisistisk bygning, oppført i 1819 for kanselliråd Carl Adolph Dahl, som døde før huset sto ferdig. Huset overlevet den store bybrannen i 1826, og ble solgt av Dahls enke Theodora til kong Karl Johan. Kongen skjenket bygningen til generalmajor Johan Hübner Holst i 1829, som igjen overlot bygningen til kongen. Karl Johan solgte huset i 1835 til brigadelege Siegvart Emil Petersen. Konsul Truels Wiel overtok eiendommen i 1850-årene, og lot påbygge en etasje.

Huset ble solgt til kommunen - ved ordfører Edvard Sem - i 1902, til bruk som byens rådhus. Bygningen ble betydelig ominnredet og ombygget, og en ny portal til gaten ble tilføyet. Stiluttrykket ble forandret til nyrenessanse. Arkitekt bak ombyggingen var Halfdan Berle. Eksteriøret er lite endret siden dette.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vevlen gård

Fra nedtegnelser kjenner man at gården i 1575 var eiet av Welrik Wefflinn. Han var da kirkeverge, og et bevis på at han var en mektig og ansett mann.

Gården forble et bondegods, og var i 1723 eid av den mektige Joen Brynildsen Nordby.

Senere ble gården kjøpt av Fabian Stang d.y. og ved hans død arvet sønnen Johan Stang gården. Etter Johan Stangs død i 1786 giftet hans enke Gurine Dorothe f. Romedal seg med kaptein Thorleif Schjelderup, som bodde på Vevlen fram til sin død i 1807.

Etter kaptein Schjelderups død kjøpte først statsråd Tank gården i 1807, men i 1808 ble gården solgt til Kanselliråd Carl Adolph Dahl for 8938 riksdaler. Vevlen har siden vært i Dahl-slektens eie.

I 1814 var C.A. Dahl Fredrikshalds representant ved riksforsamlingen på Eidsvoll. Etter hans død overtok sønnen Carl Theodor Dahl gården. Han var en bærende kraft i distriktets musikalske liv i 1830 årene. Det fortelles at den berømte fiolinisten Ole Bull ofte har spilt i hagestuen på gården.

Gården hadde en imponerende hovedbygning, utført i to etasjes rød teglstein. Med sin arkitektur er den fremmedartet i norsk miljø. Byggherren, kanselliråd Carl Adolf Dahl, kan synes å ha hentet inspirasjon fra dansk patriserstil da huset ble reist i 1808.

I 1723 tilhørte Fagerli gården. Senere lå også Mansrød under Vevlen.

Kilde: Harald Bakke. Id herred - En grænsebygds historie. Fredrikshald 1915

Interiør bilder av Vevlen gård.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Befaring Velven gård, Idd, Halden


Torsdag ettermiddag 15.10 var det avtalt befaring i Østfold med Sjur Harby som kom og hentet undertegnede ved Rådhuset i Oslo. Målet var Velven gård i Idd i Halden kommune, et bindingsverkhus i tegl fra 1808. Bygningen hadde stått tom i mange år, og forfallet var kommet svært langt. Vedlikehold har vært neglisert lenge. En interessant bygning med noen fine bygningsdetaljer og innvendig dekor. Vi ble vel mottatt av eieren Knut Erik Dahl som driver gården i dag. Forfaderen Carl Adolph Dahl var eidsvoldsmann og den som stod for byggingen av huset som aldri helt ble fullført og har utgjort et mareritt for følgende generasjoner fram til i dag. Etter eidsvoldsmannen fulgte brigadeauditør Carl Teodor Dahl, oberst Johan Jacob Dahl og stortingsmann Adolf Dahl, farfar til nåværende eier. Det er lite igjen av fordums glans. En stor boksamling og orginale bokskap har heldigvis overlevd. En interessant befaring. Takk til Sjur Harby for initiativet!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dette fotografiet finnes i samlingen til Norsk Folkemuseum

Carl Adolph Dahl

view all

Carl Adolph Dahl, Eidsvollmann 1814's Timeline

1769
August 20, 1769
Rekefjord, Sokndal, Rogaland, Norway
August 20, 1769
Sokndal, Sokndal, Rogaland, Norway

NB! Datoene i kolonnen ytterst til høyre i kirkeboken er *ikke* dåpsdato, men datoen da mødrene ble *introdusert*. Det ser man tydelig av overskriften "Introductioner" på motstående side og de neste sidene!
Han er derfor *døpt* 20. august og ikke 29. september.

1802
September 12, 1802
Age 33
Tønsberg, Vestfold, Norge
1805
February 13, 1805
Age 35
Fredrikshald, Østfold, Norway
1819
June 3, 1819
Age 49
Fredrikshald, Halden, Østfold, Norway
June 9, 1819
Age 49
Fredrikshald, Halden, Østfold, Norway