Carolus / Kalman Asser

Is your surname Asser?

Research the Asser family

Carolus / Kalman Asser's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Carolus / Kalman Asser

Also Known As: "Carel"
Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
Death: Died in The Hague, The Hague, South Holland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Mozes Salomon / Kalman Asser Shochet and Cheile Mozes Tobias
Husband of Rosa Levin
Father of Lodewijk Asser
Brother of Tobias Moses Asser and Hendrik Asser

Occupation: Advocaat
Managed by: Private User
Last Updated:

About Carolus / Kalman Asser

 • jhm.nl... ;
 • Carolus Asser
 • Carolus Asser werd op 15 februari 1780 te Amsterdam geboren als zoon van Moses Salomon Asser en Cheile Tobie. Hij behoorde samen met Jonas Daniel Meijer tot de eerste joden die tot de advocatuur werden toegelaten. Hij behoorde samen met zijn vader tot de oprichters van Felix Libertate. Hij overleed in 1836.
 • Op 15 februari 1780 werd in Amsterdam Carolus Asser geboren als zoon van Moses Salomon Asser en Cheile Tobie. Hij groeide op in een verlicht joods milieu en ging als eerste lid van de familie Asser studeren aan het Athenaeum Illustre in Amsterdam. Daar volgde hij onder andere colleges letterkunde bij Daniel Wyttenbach en recht bij prof. H.C. Cras. Daar het Athenaeum Illustre geen promotierecht had promoveerde Carolus Asser op 3 juli 1799 in Leiden waarna hij zich in Amsterdam vestigde.
 • Samen met zijn vader Mozes Salomon Asser behoorde Carolus in 1795 tot de oprichters van de joodse patriottenclub Felix Libertate. Nadat deze club in 1796 had weten te bereiken dat de joden werden gelijkgesteld met de overige burgers der Bataafse Republiek zette Carolus zich ook daadwerkelijk in voor de realisering van de joodse emancipatie. Zo hoorde hij, weer samen met zijn vader, tot de oprichters van de Societeit voor Arbeid en Vlijt. Deze sociëteit was na de opheffing der gilden in 1798 opgericht en had tot doel de ambachten onder de joden te bevorderen. Vader en zoon Asser behoorden tot de actiefste leden van dit gezelschap. De sociëteit groeide van 23 leden in 1798 tot 466 leden in 1807. Maar ondanks deze spectaculaire groei hadden in 1807 slechts drie joden dankzij de inspanningen van Voor Arbeid en Vlijt een ambacht geleerd. Grote inspirator van het hele project was de bekende joodse verlichter Moses Cohen Belinfante, die eerder in Den Haag een soortgelijke sociëteit had opgericht.
 • Na de afscheiding van de gemeente Adath Jessurun werd Carolus lid van de kerkenraad van deze zogenaamde "Neie Kille" (= Nieuwe Gemeente) en was in 1806 een van de drie afgevaardigden van Adath Jessurun naar het door Napoleon in Parijs bijeengeroepen Grand Sanhedrin. Ook correspondeerde hij met koning Lodewijk Napoleon die hij over de toestand van de Nederlandse joden informeerde. Tevens was in 1808 hij betrokken bij de hereniging van de twee afgescheiden gemeentes.
 • In 1801 was Carolus Asser in Amsterdam getrouwd met de uit Berlijn afkomstige Rosa Levin. Rosa Levin was de zus van de bekende Berlijnse salonière Rahel Varnhagen. Door dit huwelijk werden de banden voortgezet die de familie Asser ook al in de generatie van zijn vader had onderhouden met kringen van verlichte joden in Berlijn. Rosa en Carolus voerden een uitgebreide correspondentie met Rahel Varnhagen waardoor de contacten in stand werden gehouden.
 • Carolus Asser maakte voorspoedig carrière en was onder ondere werkzaam op het Ministerie van Eeredienst en het Ministerie van Justitie. Onder andere maakte hij deel uit van de redactiecommissie van het Burgerlijk Wetboek. Ook schreef hij verschillende rechtsgeleerde werken waaronder het in 1838 postuum uitgegeven "Burgerlijk wetboek vergeleken met het wetboek Napoleon". Op aanraden van zijn schoonzus Rahel Varnhagen schreef hij verder in 1827 nog "Precis historique pour l'etat des Israelites du Royaume des Pays-Bas" dat echter niet werd gepubliceerd.
 • Naast zijn ambtelijke loopbaan was hij als president verbonden aan de Hoofdcommissie tot Zaken der Israelieten en was hij bovendien verbonden aan verschillende geleerde genootschappen. De drukke werkzaamheden hebben uiteindelijk hun tol geëist. In 1836 werd Carolus Asser ziek en op 3 augustus van dat jaar overleed hij op 56-jarige leeftijd in Den Haag.

Overledene: Carel Asser Geslacht: Man Leeftijd: 56 Vader: Moses Salomon Asser Moeder: Cheile Fobie Relatie: Rose Levin Relatiesoort: Echtgenoot Gebeurtenis: Overlijden Datum: woensdag 3 augustus 1836 Gebeurtenisplaats: Den Haag

view all

Carolus / Kalman Asser's Timeline

1780
February 15, 1780
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1802
May 13, 1802
Age 22
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1836
August 3, 1836
Age 56
The Hague, The Hague, South Holland, Netherlands