Catharina Gustafsdotter Stenbock, Queen of Sweden

Is your surname Stenbock?

Research the Stenbock family

Catharina Gustafsdotter Stenbock, Queen of Sweden's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Catharina Gustafsdotter Stenbock, Queen of Sweden

Swedish: Katarina Gustavsdotter Stenbock, Drotting av Sverige, Finnish: Katariina Kustaantytär Stenbock, Ruotsin kuningatar
Birthdate:
Birthplace: Torpa Castle, Länghem, Tranemo, Västra Götaland County, Sweden
Death: December 13, 1621 (86)
Strömsholm Castle, Kolbäck, Hallstahammar, Västmanland County, Sweden
Place of Burial: Uppsala, Uppsala County, Uppland, Sweden
Immediate Family:

Daughter of Gustaf Olofsson Stenbock, till Torpa and Brita Eriksdotter (Leijonhufvud)
Wife of King Gustaf Eriksson Vasa, King of Sweden
Sister of Beata Gustafdotter Stenbock; Olof Gustavsson Stenbock; Friherre Erik Gustavsson Stenbock; Arvid Gustafsson Stenbock; Abraham Gustavsson Stenbock and 8 others

Occupation: Drottning i Sverige 1552-1560, Svensk drottning 1552-1560, Drottning, Sveriges drottning 1552 - 1560 därefter riksänkedrottning i 61 år, Drottning av Sverige
Managed by: Sveneric Rosell
Last Updated:

About Catharina Gustafsdotter Stenbock, Queen of Sweden

Katarina Stenbock, 1535-1621, Swedish Queen, Gustav Vasa's third goalkeeper. When Gustav Vasa came to Stenbockarnas stamgods Torpa in Västergötland to release the citizen's sixteen-year-old daughter, Katarina, the alleged person had sprang out into the garden and hid. The fact that Katarina had long been abandoned to Gustaf Johansson Tre Rosor, son of Kristina Gyllenstierna, was no obstacle. Gustav Vasa's second goalkeeper, Margareta Leijonhufvud, was Katarina's aunt, and the wedding in 1552 was executed in spite of opposition.

Despite almost forty years of age difference, childless marriage was happy. Since Katarina became widow in 1560 she lived at Strömsholm in Västmanland.

Katarina died in 1621 and was buried in Uppsala Cathedral.

Sources:

____________________________________

https://fi.wikipedia.org/wiki/Katariina_Stenbock

http://historiska-personer.nu/min-s/p115ec463.html

http://www.blf.fi/artikel.php?id=3849

http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/bsb00000600/images/index.html?seite=969&fip=193.174.98.30

http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=234

1) Lars Ericson - Johan III

	 

2) Biographical lexicon over renowned Swedish men - published in 23 bands between the years 1835-1857

	 

3) Lars-Olof Larsson - Gustav Vasa - National father or tyrant?

About Katariina Stenbock, Ruotsin kuningatar (suomi)

Katariina Stenbock

Katariina Stenbock (22. heinäkuuta 1535 Torpa stenhus, nykyinen Tranemon kunta – 13. joulukuuta 1621) oli Ruotsin kuningatar 1552–1560. Hän oli viimeinen Kustaa Vaasan kolmesta puolisosta. Katariinan edeltäjä oli hänen tätinsä Margareeta Leijonhufvud. Hän eli leskikuningattarena yli kuusi vuosikymmentä ja oli äitipuoli kahdeksalle serkulleen.

Elämä

Katariina Stenbockin vanhemmat olivat valtaneuvos Gustaf Olofinpoika Stenbock (1504-1571) ja Brita Eerikintytär Leijonhufvud (1514-1572). Hänen sisarensa oli Klaus Flemingin puoliso Ebba Stenbock.

Kuningattarena

Lähes tarkalleen vuosi Margareeta Leijonhufvudin kuoleman jälkeen Kustaa Vaasa avioitui uudelleen. Margareetan vanhin sisar Birgitta Leijonhufvud oli saanut tehtäväkseen hankkia Kustaan lapsille soveliaan äitipuolen. Kirkon tapa tulkita sukulaisuutta avioliittojen kautta vaikeutti naimahanketta. Kustaa Vaasa puolestaan vetosi siihen, että vain juutalaisten tuli noudattaa Vanhan testamentin oppeja. Seitsentoistavuotias Katariina Stenbock ja 56-vuotias Kustaa Vaasa vihittiin avioliittoon 22. elokuuta 1552 Vadstenan luostarikirkossa. Kustaa Vaasan naimatarjouksen tähden Katariina oli joutunut hylkäämään Tre Rosor -sukuisen sulhasensa Gustafin, jolle hänet oli luvattu jo lapsena.

Avioliitto vankisti Kustaa Vaasan suhteita Ruotsin korkeimpaan aateliin. Katariinan on mainittu olleen ”aviomiehen uskottu elämäntoveri”. Kustaalle hän oli ”vårt käre husfru” (meidän rakas rouvamme), puhuteltaessa kuningas kutsui kuningatartaan termillä ”hiertens käre Karinn” (sydänkäpy-Karin). Katariina lienee ollut raskaana vuosina 1554 ja 1556, mutta jäi lopulta lapsettomaksi.

Ruotsin itäisissä maakunnissa eli nykyisen Suomen alueella Katariina oleskeli kauemmin kuin kukaan kruunattu kuningatar, elokuusta 1555 heinäkuuhun 1556. Noin puolet tästä ajasta hän emännöi Turun linnaa. Osan ajasta hän vietti Kastelholmassa, missä hän sairastui vakavasti.

Leskikuningattarena

Kustaan kuoleman jälkeen Katariina asettui Strömsholmin linnaan ja hänellä oli eläkelääninään myös Ahvenanmaa. 1570-luvun alussa hän oli aikeissa naida Saksi-Lauenburgin herttua Franzin, mutta tytärpuoli Sofian avioituminen Franzin veljen Magnuksen kanssa kaatoi hankkeen. Vuonna 1574 Katariina auttoi veljenpoikaansa Erik Gustafinpoika Stenbockia avioitumaan Magdalena (Malin) Sturen kanssa, jonka äiti Märta Erikintytär Leijonhuvud (Kung Märta) yritti estää liiton.

Leskikuningatar Katariina pysytteli parhaansa mukaan syrjässä Kustaa Vaasan poikien valtataisteluista. Parhaat välit hänellä oli Eerikin ja Juhanan kanssa. Eerik oli äitipuoltaan puolitoista vuotta vanhempi. Hän oli Kustaan ja tämän ensimmäisen puolison Katariina Saksi-Lauenburgilaisen poika. Katariina eli pidempään kuin yksikään Kustaa Vaasan lapsista Cecilia Vaasaa lukuun ottamatta. Hän kuoli 86-vuotiaana Strömsholmin linnassa ja hänet haudattiin Uppsalan tuomiokirkkoon.

Katariina samoin kuin Kustaa Vaasan aiemmat puolisot Katariina Saksi-Lauenburgilainen ja Margareeta Leijonhufvud otettiin Helsingin paikannimistöön vuonna 2003.
view all

Catharina Gustafsdotter Stenbock, Queen of Sweden's Timeline

1535
July 22, 1535
Tranemo, Västra Götaland County, Sweden
1621
December 13, 1621
Age 86
Hallstahammar, Västmanland County, Sweden
1622
1622
Age 86
Uppsala, Uppsala County, Uppland, Sweden
????
????