Christen Johannsen Aarø

Is your surname Aarø?

Research the Aarø family

Christen Johannsen Aarø's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Christen Johannsen Aarø

Birthdate:
Birthplace: Stenderup sogn, Haderslev amt, Denmark
Death:
Immediate Family:

Son of Johann Christensen and Kierstine
Husband of Marie Kirstine Petersen
Father of Carl Mattæus Henrichsen Aarøe; Private; Private; Private; Sara Andrea Aarøe and 4 others
Brother of Anna Maria Johannsdatter Aarø

Managed by: Private User
Last Updated:

About Christen Johannsen Aarø

Den 28. november 1848 viedes i Visborg kirke, farver Christen Johansen Aarø, 29 år, født i 1819 i Stenderup sogn, Haderslev amt, med Marie Kristine Petersen, 24 år, født i Voldum Sogn, Randers amt.

I dette ægteskab fødtes der i de følgende år 9 børn, Søren Johan, Niels Christopher, Mette Kirstine, Carl Mathæus, Johan, Rasmus, Mette Rasmine, Christiane og Sara Andrea. Disse børn blev dog hverken døbt Christensen eller Johansen, men derimod med et fjernt slægtsnavn, Henrichsen, som stammer fra det store farverdynasti Henrichsen i Neumunster i Slesvig Holsten. Det var vel også af den grund at den pågældende farvermester yndede at gøre sig kendt ved at bruge navnet Farver Christen Henrichsen.

Rosendalsgården var hidtil blevet drevet som landbrug alene, men i 1848 begyndte farver Henrichsen også med en stampemølle til klædebehandling, same et farveri i Rasendalsgården.

Hermed var den første industri iværksat i Hadsund.

Farver Henrichsen var i de første år forpagter af gården, indtil han i 1854 købte den af Christen Nielsen Møllers enke, Mette Cathrine Møller. Samtidig købte han også matrikel nr. 32 i Visborg sogn, der var sat i hartkorn til 4 skp., 3 fdk., 2 alb..

Derefter udvider Farver Henrichsen farveriet til også at omfatte spinderi og væveri, hvortil vandmøllens drivkraft blev benyttet.

I klædeindustriens 50 årige levetid er der blevet udlært mange farversvende, ligesom der også har været mange fremmede dugmager og farversvende, fra såvel ind- og udland, sammen med alle de andre kvinder og mænd, som har været beskæftiget ved fremstillingen af klæde og linned.

I 1898 nedbrændte de bygninger, hvori der var farveri med spinderi og væveriet samt møllehuset, og dermed var hele klædeindustrien ophørt ved Rosendalsgaarden

En af sønnerne Carl Mathæus Henrichsen Aarø, rejste til Skive og begyndte farveri, som i dag videreføres af tredje generation, under navnet Henrichsens Uldspinderi Skive.

En anden søn Johan Henrichsen Aarø, byggede i 1898 en ejendom inde i byen, det nuværende Storegade 45, og her begyndte han med farveri, men sælger allerede ejendommen i 1905, og derefter flyttes farveriet i Skolegade.

Efter branden afhændede farver Chr. Henrichsen et stykke jord, beliggende oppe ved Nørregade, til købmand Chr. Hornbech, som i år 1900 skænkede dette areal som byggegrund for Missionshuset.

Nogen tid efter solgte han Rosendalsgården med jordtilliggender til Kristian Ellebæk Jensen, der er mest kendt for at have ladet opføre Ellebækhus på hjørnet af Vestergade og Timandsvej i 1908. Samme år solgte denne Rosendal til Poul Jacobsen. Denne ejer opførte en lille vandmølle i forbindelse med Rosendalsdammen til produktion af lidt elektricitet til eget forbrug. Der var imidlertid den ulempe ved det, at man ved sengetid skulle ud og stemme op for vandet, for at få samlet vand nok til næste dags aftens forbrug af el.

view all 12

Christen Johannsen Aarø's Timeline

1819
April 21, 1819
Stenderup sogn, Haderslev amt, Denmark
1849
September 8, 1849
1851
February 21, 1851
1854
May 1, 1854
Visborg, Denmark
????
????