Christen Jenssøn

Is your surname Jenssøn?

Research the Jenssøn family

Christen Jenssøn's Geni Profile

Records for Christen Jenssøn

37,150 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Christen Jenssøn

Birthdate:
Death: June 24, 1622
Søgne, Vest-Agder, Norway
Place of Burial: Søgne, Vest-Agder, Norway
Immediate Family:

Husband of Adelus Lauritzdatter Lystrup
Father of Susanne Christensdatter Lystrup and Kirsten Christensdatter Lystrup

Occupation: Sogneprest
Managed by: Remi Trygve Pedersen
Last Updated:

Om Christen Jenssøn (Norsk)

Det er på det nærmeste avkreftet at Christen Jenssøn er en sønn av Jens Schielderup. Opphavet til at Christen fikk slektsnavnet Schielderup er kallsboken for Søgne som er skrevet av sogneprest Anders Fredrichsen som var sogneprest til Søgne 1789-1823. Han skriver at det er klokker Carl Dahl (1724-1790) som har skrevet om de første sogneprestene til Søgne. Ergo er presterekken som er nedskrevet i kallsboken skrevet ned 150 år etter at Søgne prestegjeld ble opprettet. Les den meget gode artikkelen til Randi Rostrup angående de tidligste sogneprestene til Søgne og Christen Jenssøn her: http://rrostrup.no/Schjelderup.pdf

Med dette kan teksten jeg har skrevet under mer eller mindre ses bort fra. (Oppdatert 4/1 2018, Remi Pedersen)

Det antas at også en Kirsten Lystrup var datter av disse. Felles for barna var at de brukte navnet Lystrup og ikke Schjelderup. Trolig hadde de en onkel: Nils Lauritzsøn Lystrup som kan være bror til Adelus, og som hadde sønnen Lauritz Lystrup til Borland i Sannidal. Uavklart spørsmål om Christen er sønn av biskop Jens Schielderup:de i Bergen, Hornemann hevder dette; og det kan være nok en gren i Schjelderup-slekten.

Han kan også muligens være en nevø av Dr/biskop Jens Pedersøn Schielderop d.e. i Bergen. Uten primærkilde-dokumentasjon til hans opphav, skolegang og fødested kan man bare anta at slektskapet er riktig ut fra kjente indisier. Imidlertid er det ting som også kan tyde på at antagelsen er riktig.

Vi kjenner hans alder og dødsår, ->fødselsår 1574. På den tiden levde Jens Sch. i Bergen og også hans kone Susanne. Men hvorfor nevnes da ikke Christen i samme forbindelse som hans bror Peder som kom til sin søster og svoger biskop Jørgen Ericksen i Stavanger, og nevnes flere ganger. Alt tyder også på at Jens' datter Marien som Holk nevner, også vokste opp, eller hadde tilhold hos Adriane og Jørgen da hennes barn med presten Daniel på Lista klart bærer oppkalling etter disse. Men, - heller ikke Marien blir nevnt, selv om dette trolig må tilskrives at hun var pike. Vi har dessverre 10-12 blanke år før biskop Dr. Jens Schielderop døde som vi gjerne skulle ha visst mere om. Og endelig hvorfor finner vi ikke noen som heter Christen i disse tidlige generasjonene av Schielderup-slekten ?? -- når vi ellers ser at den har vært svært konsekvent i å foreta navneoppkallinger, spesielt i de agnatiske ledd.

Han var sogneprest i Søgne fra 1605 til 1622.

Remi Pedersen

---------------------------------------------------------------

view all

Christen Jenssøn's Timeline

1610
1610
Søgne, Vest-Agder, Norway
1622
June 24, 1622
Søgne, Vest-Agder, Norway
1622
Søgne, Vest-Agder, Norway
????
????
????