Cornelis Jacobsz Buijs

Is your surname Buijs?

Research the Buijs family

Cornelis Jacobsz Buijs's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Cornelis Jacobsz Buijs

Birthdate: (50)
Birthplace: Aalsmeer, Noord-Holland, Nederland
Death: October 29, 1737 (46-54)
Aalsmeer, Noord-Holland, Nederland
Immediate Family:

Son of Jacob Cornelisz Buijs and Geertje Aris Buijs
Husband of Lijsbet Jacobsz Buijs
Father of Aris Cornelisz Buis; Pieter Cornelisz Buijs and Antje Cornelis den Haas
Brother of Aris Jacobsz Buis and Antje Jacobs Oor

Occupation: Doopsgezinde Liefdeprediker van de Vlaams-Waterlandse Vermaning.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Cornelis Jacobsz Buijs

Geboren ca. 1687 in Aalsmeer, overleden aldaar op 29 october 1737, oud 50 jaar, Doopsgezinde Liefdeprediker van de Vlaams-Waterlandse Vermaning.

OPMERKING:

Cornelis Buijs was de laatste liefdeprediker van de Vlaams-Waterlandse Vermaning van 1712-1737. Hij volgde Tijmen van Hilten op, de vader van zijn schoondochter Guurtje van Hilten.

In het Register der Ledematen worden Cornelis' vrouw Lijsbet en haar familie als "onrustig en twistziek" omschreven, maar bovendien dat zij een der aanzienlijksten was.

ONDERTROUW AKTE, Aalsmeer, 19 feb.1712:

Cornelis Jacobsz Buijs, Uijterweg en Lijsbet Jacobsz van der Meer, weduwe van Pieter Jansz Kok, Uijterweg.

Getrouwd met Lijsbet Jacobs VAN DER MEER, 06-03-1712 in Aalsmeer.

-----------------------------------------------------------

De geschiedenis van het Aalsmeerse Doperdom is al meer dan 450 jaar oud. Volgens het vonnis van het Hof van Holland nr 5563 van10 april 1534 werden Jan Dircksz en Jan Dirckz Smit veroordeeld tot de brandstapel omwille van hun Doperse geloof.

In de loop der tijden kondigden zich scheuringen aan en later werden de verschillende Doperse gemeenschappen weer samengevoegd, met als uiteindelijk resultaat De Verenigde Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer, gesticht in 1886.

Die scheuringen waren niet alleen het gevolg van de "rekkelijken’ en ‘preciesen’ in de leer, maar ook in uitingsvormen. De termen Vlaamse en Friese vermaningen kwamen niet voort zoals vaak wordt verondersteld omdat Vlamingen en Friezen naar Aalsmeer vluchtten, maar door hun levenswijzen. De ‘Vlamingen’ waren zwieriger, de ‘Friezen’ waren eenvoudig, naar de echte Vlamingen en Friezen, die op hun levenswijze botsten op de Friezen in Franeker, waar vele Vlamingen heen gevlucht waren. Het waren in Aalsmeer meer partijnamen geworden.

Het afscheiden van de ‘Jonge’ Friezen van de ‘Oude’ was het resultaat van de vraag of de keuze van een voorganger uit het midden van de ledenvertoeving een Goddelijke roeping of een menselijke keuze was. Indien aanvaard werd dat dit een Goddelijke roeping was mocht de uitverkorene niet weigeren op straffe van uitsluiting van de geloofsgemeenschap. Niet iedereen accepteerde deze uitleg van de ‘Ouden’ en ziedaar: de jonge Friezen waren een feit.

De geschiedenis van de Waterlanders is weer een heel ander verhaal. Omdat zondaren door de leer van ene Leenaert Bouwens , door Menno Simonsz zelf bevestigd, in de ban gedaan moesten worden, hetgeen binnen een huwelijk zelfs tot echtscheiding kon leiden, was er een groep, die dat te ver ging. De gematigden gingen zich tenslotte Waterlanders noemen naar het moerassige land benoorden Amsterdam, waar zij voornamelijk vandaan kwamen. Deze gematigden waren de eersten, die de illusie van de ware gemeente Gods te zijn bewust hebben losgelaten. Daarom was het huwelijk met een niet-lid toegestaan en ook anderen dan gemeenteleden werden tot het Avondmaal toegelaten. Echter in Aalsmeer voelde men zich uiteindelijk meer aangetrokken tot de leer van de Oude Vlamingen en Friezen., die strenger in de leer waren.

Ook de Vlamingen kenden een scheuring in ‘Jonge’ en ‘Oude’. De zich later ‘Oude Vlamingen’ noemde groepering vond dat er binnen de groep een aantal waren die zich onvoldoende aan de voorschriften van kleding, ban en mijding hielden en scheidden zich af.

In 1642 waren er aldus 5 verschillende vermaningen (Doopsgezinde kerkgenootschappen) in Aalsmeer. De eerste fusie ontstond in 1804, toen de laatste 6 leden van de Waterlandse Vermaning aan den Uithoorn zich aansloten bij de Vlaams-Waterlandse Vermaning in Aalsmeer. Omdat er al 20 jaar nauwe banden tussen deze twee groeperingen bestonden was dit een logische stap.

view all

Cornelis Jacobsz Buijs's Timeline

1687
1687
Aalsmeer, Noord-Holland, Nederland
1732
1732
Age 45
Aalsmeer, North Holland, The Netherlands
1737
October 29, 1737
Age 50
Aalsmeer, Noord-Holland, Nederland
????
????