David Petræus Pedersen Crispus

Is your surname Pedersen?

Research the Pedersen family

David Petræus Pedersen Crispus's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

David Pedersen (Petræus Crispus)

Birthdate: (79)
Birthplace: Bergen, Hordaland, Norge
Death: January 7, 1642 (78)
Granvin, Hordaland, Norway
Place of Burial: Granvin, Hordaland, Norge
Immediate Family:

Son of Peder Nilsen Kold
Husband of Abelone Jensdatter Galtung?
Father of Kari Davidsdatter Håheim; N. N. Davidsdatter Petræus pedersen; Kristi Davidsdatter Petræus; Else Davidsdatter Storegraven and Lars Davidsen Storegraven

Occupation: Prest, Sogneprest, Prest i Granvin
Managed by: Jahn Edgar Michelsen
Last Updated:

About David Petræus Pedersen Crispus

Utdrag av artikkel om David skriven av O Olafsen i Hardanger: "Den første sogneprest i det det nye sognekald ble David Pedersen, David Petræus som han kladte sig. Det er meget litet vi hidtil har visst om denne mand,... David Petræus var født i Bergen av «hæderlige» forældre; det skal betegne at de var almindelige borgere, folk i en god økonomisk forfatning....Han gik paa Bergens skole og har rimeligvis ikke havt nogen anden utdannelse end den han fik her. I middelalderen var skolene ved bispeseædene de neeste utdannelses anstalter for prestene, og efter reformationen vedblev det samme ata være tilfældet i mange aar. Først i 1573 udstedte kong Fredrik dem anden en forordning, som paabød, at biskoperne ikke maatte ordinere nogen student til prest, som ikke havde studeret ved høyskolen i København og faaet vidnesbyrd om sine kundskaper. Det tok vel nogen tid, før forordningen kom til at virke; men efterhaanden forandredes forholdene og loven skjærpedes mere og mere. David Pætreus var formentlig den sidste pres i Granvin og kanskje i hele Hardanger, som kun havede sin utdannelse fra en katedralskole eller domskole. Han var først i mange aar kapellan, ogsaa udenfor sit stift, hvad man dengang sjelden var. Han blev ordineret i Trondhjem i 1588, altsaa 25 aar gammel og kapellan i Stjørdalen og derefter i Veøy 1600, kom saa til Sogn og derfra til Kvinnherad, indtil han i 1608 av menigheten blev valgt til prest i Granvin og tok bolig i prestegaarden Storegraven. Om hr. Davids liv og virksomhet i Granvin er os intet bekjendt. Der er da grund til at antage, at han har røktet sit kald saaledes, at der intet var at bemerke derom. Det pleier at være saa, at det kun er, naar en prest utmerkede sig paa en eller anden maate og kanske oftest ved sine laster, blev han omtalt.»


Ættarbok for Granvin

Storegraven 18

Fødd i Bergen av fatige foreldre. Kapellan i Vik og Kvinnherad. Prest i Granvin frå 1608 han døydde

Olav Kolltveit

Granvin Ulvik og Eidfjord bind 1 s 277

Etter Milzow var Petræus fødd i Bergen av heiderlege foreldre, ordinert i Trondhei, ei tid kapellan i Stjørdalen før bispen sende han til Nordland og Finnmark for å gjera presteteneste der. Kring 1600 skal han, etter Lampe sine opplysningar, ha vore kapellan i Veøy og Kvinnherad. Han vart så i 1608 kalla til sokneprest i det nye Graven prestegjeld.

Ei segn at han skulle vera gift med ei av futedøtrene på Torsnes, synest heilt grunnlaus. det finnes ikkje Torsnes-gods i hans slekt. Kona har truleg heitt Abelone. De er eit framandt namn. Petræus døydde i 1642. Sonen Lars vart garbrukar i Kvanndal og har ei stor etterslekt. Elles veit me at ei dotter vart gift m Bård Gulbrandsen som budde på Vangen i Ulvik. Ei dotter vart gift med lensmann Ola Håheim i Ulvik


Data funne på http://slekt.krypinn.net/index.php. Slektstre for familiene Lone og Sjursæter:

Født 1563

Kjønn Mann

Død 1642

Barn >1. Lars Davidson, f. 1614

>2. Kristi Davidsdtr Storegraven, f. 1618


David petræus Pedersen Crispud var sokneprest i Granvin 1608-1642. Etter Milzow var han fødd i Bergen av heiderlege foreldre, ordinert i Trondheim, ei tid kappellan i Stjørdalen før biskopen sende han til Nordland og Finnmark for å gjere presteteneste der. Kring 1600 skal han, etter Lampe sine opplysningar, ha vore kappellan i Veøy og Kvinnherad. Han vart så i 1608 kalla til sokneprest i det nye Granvin prestegjeld. Ei segn at han skulle vera gift med ei av futedøtrene på Torsnes synes heilt grunnlaus. Det fins ikkje Torsnesgods i hans slekt. Kona har truleg heitt Abelone. Det er og eit framant navn. Petræus døydde i 1642. Sonen Lars vart gardbrukar i Kvanndal og har ei stor etterslekt. Elles veit me at ei dotter vart gift med Bård Gulbrandsen som budde på Vangen i Ulvik. Ei dotter vart gift med Ola Håheim i Ulvik. (Sjå side 277 i bind I, Granvin, Ulvik og Eidfjord bygdebok).


Han bodde på bruk nr 1, Øvstatunet, Hallanger

view all 14

David Petræus Pedersen Crispus's Timeline

1563
January 1, 1563
Bergen, Hordaland, Norge
1587
1587
Age 24
Trondheim, Norway
1590
1590
Age 27
Hordaland, Norway
1601
1601
Age 38
1608
1608
- 1642
Age 45
Granvin, Norway
1616
1616
Age 53
Granvin, Hordaland, Norge
1618
1618
Age 55
Storegraven/Granvin/Hordaland
1642
January 7, 1642
Age 79
Granvin, Hordaland, Norway
????
Granvin, Hordaland, Norge