Dirck Nicolaas, heer van der Merwede

Is your surname van der Merwede?

Research the van der Merwede family

Dirck Nicolaas, heer van der Merwede's Geni Profile

Records for Dirck van der Merwede

18,457 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Dirck Nicolaas van der Merwede, heer van Meeuwen

Also Known As: "Dirck; Heer van Meeuwen"
Birthdate: (69)
Death: circa May 24, 1452 (61-77)
Mariahout, Laarbeek, Noord-Brabant, Netherlands
Place of Burial: Meeuwen, Noord-Brabant, Netherlands
Immediate Family:

Son of Nicolaas II van der Merwede, heer van Burgst and Heilwich van Heukelom
Husband of Catherine van Berthout (van Uitwijk)
Father of Nicolaas III van der Merwede; Daniel van der Merwede; Johanna van der Merwede and Jan van der Merwede
Brother of Jan van der Merwede
Half brother of Johan II van der Merwede

Managed by: Deon van der Merwe
Last Updated:

About Dirck Nicolaas, heer van der Merwede

Diederik (Dirk) van der Merwede (Eethen, 1383 - Meeuwen, 24 mei 1452) was heer van Meeuwen, Eethen, 's Gravenmoer, Baerdwijck, Burgst, Sliedrecht en Zuydewijn en Slotvoogd van Geertruidenberg (1414-1421) en Heusden (1431-1447).

Hij was een zoon van Nicolaas van der Merwede en Heilwich van Heukelom. Dirk werd voor het eerst vermeld in 1414 toen hij een belofte van trouw aflegde tegenover Jacoba van Beieren. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten was hij een belangrijk steunpilaar voor Vrouwe Jacoba als Hoekse medestander. Als slotvoogd tijdens het Beleg van Geertruidenberg (1420) door Kabeljauwse tegenstanders vervulde hij een heldenrol: na de belegering van zijn kasteel, die een half jaar duurde, wist hij met enkele medestanders te ontsnappen naar Breda[1]. Dirk zou in augustus 1425 een van degenen zijn geweest die Jacoba van Beieren hielp ontsnappen uit het Gentse Gravensteen[2].

Aan Dirk van der Merwede worden twee beweegredenen toegeschreven. Hij zou een verwoede Hoek zijn die koste wat het kost Jacoba van Beieren aan de macht wilde helpen, en Filips de Goede zou hem hebben omgekocht om de ontsnappingactie op touw te zetten. Een feit is dat Dirk na de Zoen van Delft (1428) zijn bezit wist te vergroten. Dirk leverde een bijdrage aan Jacoba's strijdcampagne tegen Filips, met de Slag bij Alphen aan den Rijn en het beleg van Haarlem. Na het vredesverdrag in 1428 hield hij zich bezig met conflicten in zijn eigen streekgebied van Baardwijk en Meeuwen, in 1431 werd hij aangesteld als kastelein van Heusden.

Onder de leiding van Dirk van de Merwede werd de eerste bedijking gedaan na de Sint Elisabethsvloed van 1421, hij was verantwoordelijk voor de bouw van de zo genoemde Zoutendijk in het Land van Heusden in 1432[3]. Dirk overleed in 24 mei 1452, zijn graf is nog steeds te bewonderen in de gemeentelijke kerk van Meeuwen. Hij werd in diverse Proza uit de 15e, t/m de 18e eeuw verheerlijkt als held of ultieme ridder.

Source: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_van_der_Merwede

Eerste bedijkingen ná St. Elsabethsvloed

Bron: Historisch-Geografisch Tijdschrift, 1990 nr. 2 door B.W. Braams

Zoutendijk

Met de St. Elisabethsvloed van 1421 verdween ook zo'n beetje geheel Munsterkerk, inclusief de kerk, onder de golven, terwijl Muilkerk eveneens onder water kwam te staan. Weldra werden in het oostelijk deel, in het Land van Heusden, allerlei bedijkingsaktiviteiten gestart. Van een zogenaamde Zoutendijk (de naam is veelzeggend: het betrof een waterkering tegen zout water) is reeds in een oorkonde van Filips de Goede uit 1434 sprake. De oorkonde is met andere relevante stukken gepubliceerd door Van Oudenhoven (1794). Het blijkt dat het dijktracé tussen 1432 en 1435 werd aangelegd van Andel tot Drunen, waarbij onder Doeveren de Oude Maas werd afgesloten onder aanleg van een afwateringssluis. De Genderensedijk onder Genderen is nog een relict van deze oorspronkelijke Zoutendijk.

De Zoutendijk uit 1432-1435 vormt waarschijnlijk niet de eerste herdijking. Er zullen al eerder op kleine schaal activiteiten zijn ontplooid om het zeewater te keren. Daarvan getuigen kleine stukken dijk van lokale betekenis, zoals de Burchtdijk, direct ten westen van Heusden. Bij Aalburg en Heesbeen zijn mogelijk oude achterdijken en zijdwenden op hoogte gebracht, zoals de Cattendijk tussen Aalburg en Heesbeen, en de Zeedam tussen Heesbeen en Doeveren. Duidelijk is ook, dat men waar nodig gebruik maakte van de veel oudere noordelijke dijk van de Oude Maas, die dateerde van vóór de afsluiting bij Hedikhuizen in circa 1273 (Henderikx, 1977, p. 415). De oorkonde van Filips de Goede van 1434 hield onder meer in de opdracht aan de kastelein-drost van Heusden om een college van dijkgraaf en heemraden in te stellen voor de Zoutendijk. In die tijd was ridder Dirk van der Merwede bewaarder van het slot en drost van het Land van Heusden.

Source: http://home.wanadoo.nl/tonlensvelt/eerstebedijking.html

view all

Dirck Nicolaas, heer van der Merwede's Timeline

1383
1383
1418
1418
Age 35
1428
1428
Age 45
1445
1445
Age 62
1452
May 24, 1452
Age 69
Mariahout, Laarbeek, Noord-Brabant, Netherlands
????
????
Meeuwen, Noord-Brabant, Netherlands