Dirck de Horn

public profile

Is your surname de Horn?

Research the de Horn family

Dirck de Horn's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Dirck de Horn

Birthdate: (57)
Birthplace: Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands
Death: between 1683 and 1686 (56-59)
Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Uldrick / Ulrick / Uldick Dircks and Elisabeth Pieters
Husband of Jetske Everts and Eelkien Kan
Brother of Artus / Arend de Horn and Pieter de Horn

Occupation: burgerhopman, kunstschilder jacht- vruchten-, en bloemstillevens (1656-1681), wijntapper (0-0) [bronnen ] neemt deel aan de Statenvergadering namens de grietenij Hennaarderadeel [bron ] schijnt familie te hebben in Leiden [id. bron Ver.Rembrandt]
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Dirck de Horn

De Friese kunstenaar Dirck de Horn komt uit een familie van schilders. Zowel zijn vader Uldrick Dircks (ca. 1590 - na 1645)als zijn twee broers, Artus (1619-na 1663) en Pieter (1639-na 1673) oefenden dit vak uit. Werk van hen kennen we slechts uit vermeldingen in archivalia. Dirck de Horn was behalve schilder ook wijntapper en vervulde een aantal publieke functies op lokaal en regionaal niveau. Zo was hij enige jaren hopman van de Leeuwarder burgerwacht en nam hij deel aan de Statenvergadering namens de grietenij Hennaarderadeel. Waar hij zijn schildersopleiding heeft gevolgd is niet bekend. Vermoedelijk leerde hij de beginselen van het vak van zijn vader. Er is reden om aan te nemen dat hij zijn leertijd in Leiden voltooide, waar hij ook familie had wonen. Het recent door het Fries Museum aangekochte stilleven verraadt namelijk de invloed van de Leidse schilder David Bailly (1584-1657). . . . . Het oeuvre van De Horn is klein en er komt slechts zelden een stuk van hem op de markt. Het Fries Museum heeft met vier – en nu vijf – werken van zijn hand de grootste verzameling. Voor zover bekend zijn er geen werken in andere Nederlandse openbare collecties. De vier schilderijen in Leeuwarden zijn stillevens met gevogelte, wild, groente en fruit. Ze zijn alle gesigneerd, twee ervan zijn 1650 gedateerd. Twee verwante schilderijen zijn in musea in de Verenigde Staten en enkele andere werken zijn alleen bekend uit veilingcatalogi.

Gert Elzinga Conservator oude kunst

Bronnen Bakker, Piet, Gezicht op Leeuwarden. Schilders in Friesland en de markt voor schilderijen in de Gouden Eeuw, s.l.: s.n. (2008), (Proefschrift, Universiteit van Amsterdam). Groenendijk, Pieter, Beknopt biografisch lexicon van Zuid- en Noord-Nederlandse schilders, graveurs, glasschilders, tapijtwevers et cetera van ca. 1350 tot ca. 1720, Leiden: Primavera (2008). Haak, B., Hollandse schilders in de gouden eeuw, Amsterdam: Meulenhoff-Landshoff (1984). Mans, Veerle, Breuker, Philippus & Karstkarel, Peter, Margareta de Heer (circa 1600-circa 1665): dé Friese kunstenares van de zeventiende eeuw, Leeuwarden / Ljouwert: Friese Pers Boekerij; Leeuwarden: Fries Museum (2002). Thieme, Ulrich & Becker, Felix, Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart, Band 17, Leipzig: Engelmann (1924). Van der Willigen, Adriaan & Meijer, Fred G., A dictionary of Dutch and Flemish still-life painters working in oils, 1525-1725, Leiden: Primavera Press (2003).

view all

Dirck de Horn's Timeline

1626
October 22, 1626
Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands
1683
1683
Age 56
Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands