Is your surname Bakker?

Research the Bakker family

Dirk Bakker's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Dirk Bakker

Birthdate: (39)
Birthplace: Amsterdam, NH, NLD
Death: January 8, 1942 (39)
a/b s.s. van Rees,Ind. Oceaan, Nederlands Indië
Immediate Family:

Son of Dirk Bakker and Brondiena Sjabbes Datema
Husband of Anna Catharina Petronella Wursch
Father of <private> Bakker and <private> Bakker
Half brother of Sophia Johanna Bakker; Jo Vlietman-Bakker; Gerrit Bakker; Cornelia Clasina Bakker and Kees Bakker

Managed by: Rita Bergman-Smit
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Dirk Bakker

Ter herinnering aan Dirk BAKKER (39 jaar)

Geboren op 28 maart 1902 te Amsterdam (NH)

Zoon van Dirk BAKKER en Brondiena Sjabbes DATEMA

Gehuwd op 14 juli 1927 te Amsterdam met Anna Catharina Petronella (Annie) WURSCH

Uit dit huwelijk, zoon Dirk (05/1929) en dochter Maria Brondiena (06/1931)

2e Machinist, Koopvaardij

Overleden 8 januari 1942 in de Indische Oceaan 07º 53' NB 106º 11' OL aan boord s.s. "Van Rees"

Het stoomschip "Van Rees" (1914, 3000 ton), toebehorende aan de N.V. Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) te Batavia, vertrok 25 december 1941 onder kapitein J.J. Kooper van Makassar (Zuid Celebes). Hier had men rubber, rotan en specerijen geladen. De bestemming was Tjilatjap (Midden Java) waar de goederen zouden worden gelost voor overscheping naar Amerika.

Op 29 december 1941 kwam het schip te Tjilatjap aan maar het bleek onmogelijk te zijn om in de overvolle haven te lossen. De Handelsbescherming gaf opdracht om naar Emmahaven nabij Padang (West-Sumatra) te stomen, waar de lading wel zou kunnen worden overgescheept Op 7 januari 1942 vertrok de "Van Rees" uit Tjilatjap naar Emmahaven. Het schip werd begeleid door de mijnenlegger Hr.Ms. Willem van de Zaan, die het schip veilig langs de mijnenvelden loodste.

Japanse onderzeeboten opereerden toen reeds in de buurt van Tjilatjap en de ongewapende "Van Rees" moest op goed geluk de tocht ondernemen. Nadat de duisternis was ingevallen, braken regenbuien los, tegen middernacht klaarde de lucht op en toen om één uur de maan opkwam, werden de omstandigheden waaronder men voer, kritiek. De bemanning kreeg opdracht aan dek te slapen, er werd verscherpte uitkijk gehouden en zigzaggend vervolgde de "Van Rees" haar reis.

Op 8 januari werd de "Van Rees" in de vroege ochtend, om 06.00 uur, volkomen onverwachts door een torpedo ter hoogte van de machinekamer getroffen. Van het daar aanwezige wachtdoende personeel kwamen vijf man om. Twee van de reddingboten waren door de ontploffing vernield, doch de andere vier wist de bemanning spoedig te water te laten. Het schip zonk snel en de kapitein, die aan boord bleef tot allen in de boten waren gegaan, moest met de telegrafist vanaf het tent dek, dat reeds gelijk lag met het zeeoppervlak, te water springen.

Nadat de "Van Rees" onder de golven was verdwenen verscheen de Japanse onderzeeboot "I 56", onder commando van Luitenant ter zee Onashi, boven water. Deze sommeerde d.m.v. waarschuwingsschoten de reddingboten om langszij te komen. De kapiteinssloep begaf zich daarop naar de onderzeeboot waar een gesprek volgde dat een duidelijk beeld geeft van de kennis van aardrijkskunde en Engelse taal van de Japanse onderzeebootcommandant:

“Are you Swedish?” -- “No, Dutch” … “What is Dutch?”-- “Netherlands”… “What is Netherlands?” -- en ten einde raad antwoordde de kapitein “Java” …

Blijkbaar werd dit begrepen en het werd opgeschreven

“Where you come from?“ -- ter misleiding werd geantwoord “Soerabaia”… “Where you bound for?“ -- “Padang” “Where is Padang?” -- “Sumatra West coast”… “Where is Sumatra?” -- toen vroeg kapitien Kooper: “Do you know Java?”

De Japanner knikte bevestigend en met vingeraanwijzingen werd hem aan het verstand gebracht waar Sumatra lag. Na op dezelfde stuntelige wijze nog meer vragen te hebben gesteld scheen de Japanner tevreden te zijn. Onder al deze bedrijven door hadden de Japanners films en foto’s gemaakt. Toen bleek, dat de Japanners geen kwaad in de zin hadden, vroeg kapitein Kooper of men zijn sloepen een eind naar de wal wilde slepen.

“What is tow?” vroeg de Japanner en op de aanduiding “Tug”, kwam weer “What is tug?” Nadat met gebruik van een stuk touw en wijzend op het land, de bedoeling was duidelijk gemaakt, volgde een weigering.

Tot verbazing vroeg de Japanner daarna “do you have roggebrood?” “do you have sails?” De eerste vraag werd ontkennend beantwoord, want al had men deze Hollandse kost aan boord gehad, dan zouden de Japanners er niet van hebben geprofiteerd.

De Japanse onderzeeboot "I-56" Afbeelding Foto: www.combinedfleet.com

De onderzeeboot verdween onder water. Kapitein Kooper besloot koers te zetten naar Java, dat ’s avonds reeds in zicht kwam. In verband met de zware branding vond de landing op het strand echter pas de volgende morgen plaats bij kampong "Batoe Karas", west van Pangadaran op West-Java. Daar heerste eerst grote ontsteltenis, omdat de bewoners dachten dat de Japanners een landing ondernamen. Toen een naar de wal gezwommen Javaanse matroos vertelde wie men was, werd alle mogelijke bijstand verleend.

Bij gehouden appèl bleken de 2e machinist Dirk Bakker, de ladingklerk P. Massoko, de 2e mandoer Senawi, de olieman S. Ampi, de stoker Bakroen en de tremmer Moenasir vermist te zijn.

Alle zes opvarenden, waaronder Dirk, vonden in de Indische Oceaan een zeemansgraf ......

De naam van Dirk Bakker staat opgetekend in Gedenkboek 38 van de Oorlogsgravenstichting _________________ Alles sal reg kom as ons almal ons plig doen

  • Zeemansgraf
  • Vak Koopvaardij;
  • de oorlogsgraven stichting geeft als overlijdens datum 8 januari, maar toen is niet de van Rees, maar de van Riebeeck gezonken volgens de maritieme kalender van het scheepvaartmuseum 9 februari 1942
  • Het vrachtschip ss. 'Van Rees' (1913) van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM), op weg van Tjilatjap naar Emmahaven (Padang), onder kapitein J.J. Kooper, wordt door de Japanse onderzeeboot 'I 56' getorpedeerd en zinkt op positie 07.53° N / 106.11° O. Zes opvarenden komen hierbij om.
  • Een dag eerder bracht dezelfde onderzeeboot ook het ss. 'Van Riebeeck' tot zinken. Bron: L.L. von Münching: 'De Nederlandse koopvaardijvloot in WO II' (1978) 8-1-1942 januari
  • Het vrachtschip ss. 'Van Riebeeck' (1902) van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM), op weg van Pasoeroean naar Singapore, wordt ten zuidwesten van Tjilatjap door de Japanse onderzeeboot 'I 56' met geschutsvuur tot zinken gebracht. Hierbij komen 13 opvarenden om het leven. Bron: L.L. von Münching: 'De Ned. scheepsbouwindustrie en de eerste kwarteeuw KPM' in: 'DBW' jrg. 52 nr. 12 (1997)
view all

Dirk Bakker's Timeline

1902
March 28, 1902
Amsterdam, NH, NLD
1942
January 8, 1942
Age 39
Nederlands Indië