Dirk III, graaf van Masaland, Kinhem en Texla

How are you related to Dirk III, graaf van Masaland, Kinhem en Texla?

Connect to the World Family Tree to find out

Dirk III, graaf van Masaland, Kinhem en Texla's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Dirk III van Holland, graaf van Masaland, Kinhem en Texla

Also Known As: "Hierosolymita", "de Jeruzalemganger", "Thierry III Count de Hollande", "Count of Holland", "(Hierosolomyta)", "Hieroslomita", "Theodoric", "Diederick"
Birthdate:
Birthplace: Gand, Flandre Orientale, Belgium
Death: May 27, 1039 (56-57)
Friesland, Netherlands
Place of Burial: Egmond, Noord-Holland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Arnulf I Van Holland, graaf van Masaland, Kinhem en Texla and Lutgardis of Luxemburg
Husband of NN de Lusignan and Otelindis of the Nordmark
Father of de Ghent; Dirk IV van Holland, Count Of Frisia; Floris I, count of Masaland, Kinhem and Texla; Suanehildis of Holland; Bertrada von Holland and 1 other
Brother of Burggraaf Adelbert I van Gent; Adelheid of Holland and Gertrude van Friesland

Occupation: Graaf van Holland en West-Friesland
Managed by: Private User
Last Updated:

About Dirk III, graaf van Masaland, Kinhem en Texla

http://genealogics.org/getperson.php?personID=I00091843&tree=LEO

Dirk III van Holland in Wikipedia NL

Dirk III, Count of Holland

Dietrich III. von Holland in Wikipedia DE


Dirk III Geboren circa 982, overleden 27 mei 1039. Zoon van Arnulf van Gent en Lutgardis van Luxemburg. Dirk III, bijgenaamd Hierosolymita, was een Friese graaf. Hij was van 993 tot 1039 graaf van het latere graafschap Holland en kortstondig graaf van Gent. Dirk III’s vrouw heette Othelhilde van Saksen (geboren ca. 985 – Quedlinburg, overleden op  9 maart 1043/44). Over haar afkomst bestaat geen zekerheid. Als zij een dochter van hertog Bernhard I van Saksen was, dan trouwde haar zoon Floris met zijn volle nicht. Als vader wordt ook wel Bernard I van Brandenburg, de markgraaf van de Noordmark, genoemd.

Dirk was actief in de ontginning van moerassen door gronden te verpachten aan Friezen die het in cultuur brachten, maar die wilde gronden werden door de bisschoppen van Utrecht als hun gebied beschouwd. Rond 1015 koloniseerde Dirk zo de Riederwaard. Bovendien bouwde hij een burcht in Vlaardingen, waarschijnlijk op de plek waar zich nu de Grote Kerk bevindt, waar het riviertje de Flarding (tegenwoordig de Vlaardingse haven) uitmondde in de Merwede (tegenwoordig de Nieuwe Maas). Vanuit die burcht dwong hij de kooplieden die langs kwamen varen, onderweg van Tiel naar Engeland en vice versa, om tol te betalen. Deze kooplieden én ook bisschop Adelbold van Utrecht riepen daarom de hulp in van de Duitse keizer. De keizer gaf in 1018 zijn neef Dirk de opdracht om zijn vesting te ontruimen. In plaats van zijn leenheer te gehoorzamen, verschanste Dirk zich op zijn burcht en de keizer kon nu niet anders dan een leger op hem af sturen. Dit leger, onder leiding van hertog Godfried de Kinderloze, bestond uit een vloot met troepen uit Utrecht, Keulen en Luik.

Op 29 juli 1018 kwam het tot de Slag bij Vlaardingen. Het laatste stuk naar de burcht moest via land worden afgelegd, wat lastig ging omdat het gebied vol met sloten en dijken lag. Het duurde niet lang voor het leger van Godfried vastliep en noodgedwongen moest terugkeren naar hun schepen om een andere route te zoeken. Op de terugweg liep het leger echter in hinderlaag van de troepen van Dirk. Godfried maakte met zijn leger een tactische terugtrekkende beweging, waarop iemand uit het Friese kamp riep dat de voorste gelederen verslagen waren en de hertog op de vlucht sloeg. Hierop raakten de troepen van Godfried zo in paniek dat velen in volle wapenuitrusting de rivier in sprongen, in een poging de schepen te bereiken. Andere kwamen vast te zitten in het moeras. Dirk maakte direct gebruik van de paniek en het machtige leger van de hertog werd volledig in de pan gehakt. Godfried werd hierbij gevangengenomen.

In de 12e-eeuwse Annalen van Egmond staat Dirk III vermeld met de bijnaam Hierosolymita, de Jeruzalemganger. Dat duidt erop dat hij een pelgrimstocht naar het Heilige Land heeft gemaakt.

Tijdens zijn graafschap wist Dirk zijn gebied uit te breiden richting het oosten. Deze uitbreiding ging ten koste van het bisdom Utrecht. De uitbreiding bestond onder meer uit het gebied ten zuidoosten van Alphen, tussen Zwammerdam en Bodegraven. In 1017/1018 zou Dirk ook nog een oorlog tegen de Friezen hebben gevoerd. Nadat de keizer in 1024 kinderloos overleed, steunde Dirk Koenraad II in diens strijd om de opvolging. Na het overlijden van Dirk III, ging zijn vrouw terug naar Saksen, waar zij op 31 maart 1044 overleed. Dirk III is begraven in de Abdij van Egmond. Othilde werd begraven in Quedlinburg. Uit het huwelijk van Dirk met Othelhilde werden vier kinderen geboren:

Dirk IV was een Friese graaf. Vanaf 1039 volgde hij zijn vader Dirk III op als graaf over de gebieden die later bekend zouden staan als het graafschap Holland. Hij sneuvelde nabij Dordrecht op 13 januari 1049. Dirk was nog jong, ongehuwd en kinderloos. Hij werd opgevolgd door zijn broer Floris I. Floris I (Volgt 5) Bertrada, die trouwde met Diederik II van Katlenburg Swanhilde, die trouwde met Emmo van Loon (Zie Graven van Loon nr. 1) Hedwig, die trouwde met Diederik van Este van Wachtendonck (Zie Heren van Wachtendonck nr.5)

view all 20

Dirk III, graaf van Masaland, Kinhem en Texla's Timeline

982
982
Gand, Flandre Orientale, Belgium
993
993
Age 11
Count of Holland
1009
1009
Ghent, Flanders, Belgium
1015
1015
Vlaardingen, Zuid Holland, Netherlands
1017
1017
Vlaardingen, Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands
1020
1020
1020
Rieneck, Main-Spessart, Bayern, Germany
1021
1021
Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands
1039
May 27, 1039
Age 57
Friesland, Netherlands