Dr. RAINPRECHT Antal

public profile

Is your surname Rainprecht?

Research the Rainprecht family

Dr. RAINPRECHT Antal's Geni Profile

Records for Antal Rainprecht

496 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Antal Rainprecht

Birthdate: (65)
Birthplace: Vál, Hungary
Death: October 6, 1946 (65)
Budapest, Hungary
Immediate Family:

Son of Anton von RAINPRECHT and Magdalene von Rainprecht, RAINPRECHT
Husband of von Rainprecht Antalné, FENYVESSY Aranka
Father of Magdolna Mária Lederer Györgyné; Dr. RAINPRECHT Antal András György (Toni) and Kiskéry Lórándné, RAINPRECHT Judith
Brother of von RAINPRECHT Irma

Managed by: FARKAS Mihály László
Last Updated:

About Dr. RAINPRECHT Antal

Note added by Judy Roberts (Judith KOCKOTT, born 1952): My mother, Cuki Kockott (LEDERER Magdolna, born 1929), told me that her grandfather was the Member of Parliament for Veszprém in the 1920s.

FARKAS Mihály László megjegyzése: Fentieket alátámasztja:

"Nemzetgyűlési képviselők - Nyílt szavazású egyéni választókerületek - 1922

Veszprém: Rainprecht Antal - pártonkívüli liberális"

http://www.vokscentrum.hu/valaszt/jel2047.php?mszkod=111112&evvalaszt=1922&jeltip=1&jny=hun

Páneurópai Únió magyar szervezetének kiemelkedő szervezője.

"Dr. Rainprecht Antal 1881. -én született Válon (Fejér megye). Jogi diplomája megszerzése után Magyaróváron mezőgazdasági, majd ügyvédi oklevelet is szerez. Édesapja halála után rövid ideig átveszi a püspöki jószágkormányzóság irányítását, majd bakonyi birtokának jövedelméből élve iparvállalatok alapításával foglalkozik. 1923-ban ő menti meg a teljes csődtől a herendi porcelángyárat.

Már nagyon fiatalon a megye egyik legismertebb, legbefolyásosabb embere. Az első világháborúban népfelkelő huszárhadnagyként önként jelentkezik a harctérre, de 1916 végén súlyos sérülése miatt befejezi a katonai szolgálatot.

1917-ben Eszterházy Móric felkérésére Veszprém megyei főispán lesz, amelyről 1918-ban lemond, mivel eltörlik az általános választójogot. Zalaegerszegre költözik, ahonnan 1918. október 30-án visszatér, és újra átveszi a főispáni hatalmat. Tisztségéről politikai visszaélések miatt 1919. március 19-én lemond. A Tanácsköztársaság kikiáltása után a Bakonyba internálják. A tanácshatalom összeomlása után elsőnek és egyedül áll ki a megtorlás ellen, a jogrend azonnali helyreállítása mellett.

Tiszta múltja, tekintélye, igaza tudatában kötelességének érzi, hogy 1922-ben veszprémi ellenzéki képviselőként erélyesen álljon ki a jogrend, a demokrácia, a köztársasági államforma megvalósítása mellett. A kormányzattól pacifista külpolitikát, és az utódállamokkal történő megbékélést követel.1926-ban gróf Richard Coudenhove-Kalergi felkérésére szervezi, elindítja a magyarországi Páneurópa mozgalmat. Magára vállalja a mozgalom ügyvezetését, az elnöki posztot pedig Lukács György volt kultuszminiszter vállalja, de a mozgalomban semminemű tevékenységet nem fejt ki. Rainprecht Antal legbuzgóbb munkatársai Dr. Fenyvessy László tanár és Lőriczi Jenő banktisztviselő voltak. A mozgalom megalakulását hivatalosan az 1926. június 4-i nemzetgyűlésen jelenti be.

E felszólalásában kitér arra, hogy nem utópisztikus törekvések vállaltatták vele, hogy dolgozzon országunkban is e mozgalomban, hiszen Európa többi országai is megalkották ezeket a csoportokat, és az októberi bécsi első páneurópai kongresszuson Magyarország is képviselve kell legyen. A mindjobban tért foglaló páneurópai koncepciót fel kell karolni. Ez az egyetlen kivezető út: vagy meglesz, vagy teljesen összeomlik Európa. A magyar csoportban többek között eddig helyet foglalnak: Auer Pál, Balkányi Kálmán az OMKE vezérigazgatója, Bartók Béla, Baumgarten Nándor, Beck Lajos, Éber Antal, az Olasz-Magyar Bank igazgatója, Erődi-Harrach Béla, Eszényi Ferenc, Görgey István, Gratz Gusztáv, Györki Imre, Halasi Fischer Ödön, Hantos Elemér, báró Haupt-Buchenrode István, Hegedüs Lóránd, Horváth Zoltán, Huska Vilmos, Hegymegi-Kiss Pál, Jacobi Andorné, Józan Miklós, Kéthly Anna, Kövesligeti Radó, Kunffy Lajos, Latarák Jenő, Lakó Imre, Leszner Richárd, Létay Ernő, Lukács György volt kultuszminiszter, Malasits Géza, Móricz Zsigmond, Marczali Henrik, Nagy Ernő, Nagy Emilné, a volt igazságügyminiszter neje, Nadler Róbert, Nagy Vince, Nánássy Nándor, Pakots József, Pikler Emil, Pólya Tibor és Iván festőművészek, Rassay Károly, Reiter Zsigmond, Rupert Rezső, Schneider Gyula, Sándor Pál, gróf Somssich Tihamér, Strausz István, Eőri-Szabó Dezső, Székács Antal a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, báró Szterényi József, Teleki Sándor grófné, Tóth Sándor, Vákár P. Arthur kormányzótanácsos, Várady Gábor, Vámbéry Rusztem, Vészy József a Pester Lloyd vezérigazgatója, Vida Jenő és még igen sokan.

Dr. Rainprecht Antal az 1926-os választások után teljesen visszavonul a politikától; később a Páneurópa-mozgalomban betöltött funkcióját is átadja Dr. Auer Pál budapesti ügyvédnek, aki felelősségteljesen képviseli a magyarországi szervezet érdekeit és célkitűzéseit. Pl. a Magyarországi Szervezet 1930. évi közgyűlésén elhangzott beszédében /Briand Paneurópa-memoranduma és Magyarország érdekei címmel/ üdvözli Briand francia külügyminiszter közismert memorandumának szétküldését, amelyet a Páneurópai mozgalom első nagy sikerének tekint.

Dr.Rainprecht Antal a haláláig a Páneurópa híve marad; kerteskői birtokának főépületét 1926. májusa óta folyamatosan díszíti a mozgalom zászlaja. A zászlót a család még a német bevonuláskor sem vonja be.

Munkával telt földi élete súlyos betegség következtében 1946. Október 6-án fejeződik be. /Páneurópa hírlevél, Veszprém megyei különszám, 1996/"

www.origo-haz.hu/Partnerek/MIPEU/Dokumentumok/PEU_szakdolgozat_kis_varga_istvan.doc

lásd még:

http://www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=63&lap=1

Nevével emlékérmet alapítottak.

Emlékét Veszprémben emléktábla is őrzi.

http://veszpremmegye.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1340&Itemid=134

view all

Dr. RAINPRECHT Antal's Timeline

1881
July 24, 1881
Vál, Hungary
1906
July 14, 1906
Age 24
Veszprém, Hungary
1908
March 15, 1908
Age 26
Veszprém, Hungary
1910
April 21, 1910
Age 28
Veszprém, Hungary
1946
October 6, 1946
Age 65
Budapest, Hungary
????