Ebba Frideborg Äng

public profile

Is your surname Äng?

Research the Äng family

Ebba Frideborg Äng's Geni Profile

Records for Ebba Äng

79,273 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ebba Frideborg Äng (Svensson)

Birthdate: (64)
Birthplace: Mosshemmet, Höreda s:n, Jönköpings län, Sweden
Death: April 22, 1968 (64)
Tranås, Jönköpings län, Sweden
Immediate Family:

Daughter of Sven Johan Svensson and Kristina Lovisa Jonsdotter
Wife of Carl Enok Äng
Mother of Brita Elvira Dessen; Private; Ulla Äng; Private User; Rune Äng and 1 other
Sister of Elin Svensson; David Svensson; Elsa Svensson and Ester Svensson

Managed by: Ingemar Harald Johannes Fält
Last Updated:
view all 13

Immediate Family

About Ebba Frideborg Äng

Ebba Frideborg Äng

Som liten satt hon med sina syskon vid fönstret i Mosshemmet och spanade efter sin mamma som varit i Eksjö och sålt smör och ägg. Hon brukade ha en strut karameller med sig till barnen. I söndagsskolan gick hon hos Rosell i Koanäs där det ibland vankades katrinplommon med vispgrädde.

Gick i Höreda skola 1912-1916. Var mycket duktig i modersmålet och räkning (betyg finns). Hade gärna velat bli lärarinna. Skolsalen värmdes upp av en kamin. Alla barn hade matsäck – smörgås och kall mjölk som regel.

Konfirmerades 1918 i Höreda kyrka av kyrkoherde Ankarberg som värnade om skolan och var mycket omtyckt av sin församling.

I skolan lästes ibland ramsor som Tripp, trapp, trull, mammas lilla hjärtegull. Åcka, påcka, min docka, ärlan, pärlan puff.

Arbetade som hembiträde hos affärsman Carl O Johansson, Eksjö (storasyster Elin hade plats i stan tidigare). Fick lära det viktigaste om spädbarnsvård och hade alltid vitt förkläde när hon skötte om barnen.

På ungdomsträffar och kanske stugmöten blev hon bekant med Carl Enok från Spinkabo, ett par kilometer bort åt Ingarp. De förlovade sig på hennes 22-årsdag och gifte sig ett år senare i Höreda kyrka. Dessförinnan hade det lyst för dem 3 gånger i kyrkan. Sista gången kom traktens ungdom släpande med en stor björk – spelman satt i storändan. ”Lysningsparet ut”, ropades det och så bjöds alla på kaffe.

Säkerligen var hon med när Höreda kyrka fick sin nya altartavla 1923 målad av I Törnkvist (Bleki). Kanske utnyttjade hon sin rösträtt 1924. Kvinnlig rösträtt lagfästes 1921 men man måste vara 21 för att få rösta.

De nygifta flyttade Sjöberg i Nässjö, men där blev mamma sjuk och fick vara i Ryningsholm hela sommaren, eftersom Carl förflyttades till Ånge av SJ. Det var antagligen en depression: hon talade inte på hela sommaren och systern Elsa fick hjälpa henne att klä sig. Hon blev bättre så småningom men ville inte bo i Sjöberg utan flyttade till Mellangatan och senare Gamlarp.

1929 kom Brita till världen – på fröken Hassels BB i Nässjö (mitt för nuvarande församlingshemmet). Då fick hon lite annat att pyssla med och sen födde hon ju 7 barn i rätt så rask takt och fick händerna fulla med tvätt och bak, matlagning och konservering. Under 2:a världskrigets dagar var det ransonering och man måste ha särskilda ransoneringskort för att få köpa mat. Då var det inte så dumt att ha kaniner, får, höns och bin på Nils Krummes gata 10 i Tranås. Vi sålde också lump och fick byta oss till nytt fint garn i Wiktorins. Ofta svärmade bina när pappa var borta så då gällde det för Ma att få fatt på någon annan biodlare som kunde svepa ner svärmen i en låda.

Rabarbersoppan med plommonen minns vi på vårarna. Makaroner och köttbullar var det på onsdagar och fisk på tisdagar. Då kom nämligen Fiskanisse körande med sin ”paketcykel” med fisken i is. Vitling blev det ofta. Och på söndagen förstås kaninstek. Och på söndagen gick förstås Ma och Pa med alla sina fem barn (2 av de 7 hade dött vid födseln) till baptistkyrkan Filadelfia och var nog rätt så stolta att kunna fylla en hel bänk. Ma var noga med att vi skulle vara hela och rena och ha ordning i våra lådor. Där skulle vi hitta om vi så väcktes mitt i natten. Och så lärde hon oss ett bra ordspråk: ”Hör du något ont så säg inte efter.”

När det åskade samlade hon oss barn kring sig och läste 91:a Psaltarpsalmen: ”Den som sitter under den Högstes beskärm och vilar under den Allsmäktiges skugga, han säger: I Herren har jag min tillflykt och min borg, min Gud på vilken jag förtröstar.” Och en barnslig förtröstan hade hon – bad till Gud om vackert väder när hon tvättade och det blev nästan alltid vilket ju behövdes med 5 barn och just inga torkrum.

Mamma slutade sina dagar på sjukhuset i Tranås. Hon hade varit ganska dålig de sista åren (cancer) men sista natten satt pappa hos henne och hörde som ett sus av vingar genom rummet och jag ter det som ett tecken på att en ängel förde henne till himlens ljusa salar. Spelar månne harpa i väntan på alla oss andra?

(text: Brita Dessen)

view all

Ebba Frideborg Äng's Timeline

1903
May 23, 1903
Mosshemmet, Höreda s:n, Jönköpings län, Sweden
1929
November 10, 1929
Age 26
1932
July 4, 1932
Age 29
1934
May 28, 1934
Age 31
Tranås, Sweden
1968
April 22, 1968
Age 64
Tranås, Jönköpings län, Sweden