Is your surname Gjerstad?

Research the Gjerstad family

Edis Gjerstad's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Edis Gjerstad

Birthdate:
Birthplace: Buksnes, Vestvågøya, Norway
Death: before 1626
Buksnes, Vestvågøya
Immediate Family:

Father of Baltzer Edissen; Per Eddissen and Johannes Eddissen

Managed by: Hans Egil Hansen
Last Updated:

About Edis Gjerstad

BUKSNES BYGDEBØKER I og II - forfatter Ola Berg DIGITALISERTE UTGAVE: http://home.no/bygdebok/

GJERSTAD

GÅRDSNR. 15

Av Hiærstadom (Aslak Bolt), Heirstad (1567), Jerrestad (1610), Jerstad (1614, 1667, 1723). Ennå så sendt som etter midten av forrige århundre ble navnet skrevet Hjærstad. — Etter skrivemåten i Aslak Bolts jordebok, må det antas at navnet i sin gamle form har begynt med Hj. og må formodes å være opprinnelig Hjartarstadir, sammensatt med Hjortr. Hjort brukt som mannsnavn eller mannstilnavn. Det kan bemerkes at dette tilnavn båres av en høvding fra Lofoten, som deltok i bl.a. Jomsvikingeslaget.

Gården Gjerstad er sammen med Skotnes, Buksnes, Bolle og Offersøy de gårdene i bygda hvor der i eldre tid satt «kondisjonerte», og som derfor sikkert hørte til de store og «fornemme» gårdene i Buksnes. Og som vi innledningsvis har nevnt, kan der være grunn til å trekke hit til Gjerstad også den hedenske høvding Tore Hjort, idet meget taler for, at det var her han bodde, og hadde sine langskip liggende på Gjerstadbukta.

Gjerstad gård ligger både i en dal og oppe i høyden. Gårdens terreng er meget bakket, med «brekke» opp og «brekke» ned. Den er nabogård med selve kirkestedet, og sorenskriveren og presten hadde bare å gå over Buksnesbrekka, når de skulle besøke hverandre, enten i embets medfør, eller av rent selskapelige grunner . Gården er gammel av opprinnelse. Her var der havn, ganske godt skjult for lumske fiender, her var gode jektoppsett, og langs bukta er det lunt og godt å bo. Jo såmen, den første skinnklædte karen som kom vandrende gjennom bygda for å oppsøke seg en boplass, nikket nok og ble tilfreds, da han stod på «brekka» — i nord eller sør — og hadde den sikkert dengang skogkledte lille dalen liggende foran seg der nede, med havnen som gjort etter bestilling.

Og godt folk møter vi på Gjerstad, her vi kommer år 1610, med det kongelige majestets skattemanntall i veska, og hilser på odelsbonden Christen på Jerrestad, som har å skatte av to «uogers» (vågers) innkomst, «theraff i pending» 11 ort. Men Christen er ikke alene mann, et stykke bortenfor, ut mot neset sitter styrmannen Per Edisen på Jerrestad, og betaler styrmannskatt med 2 daler. Den andre odelsbonden på Gjerstad er Edis på Jerrestad, far til styrmannen Per Edisen og til Johannes Edisen, som nevnes 1615, og da i likhet med en Oluf Sundmøring har punds leding. Begge odelsbøndene betaler skatt som leilendingen, slik det var alminnelig dengang, og denne skatten er l½ daler. Som husmann har vi Jacob på Jerrestad, der avgjør sin skatt med 3 ort i rede penger. — Skattemanntallet over odelsgods 1618 melder under Gjerstad: 1) Edis på Jerstad eier 2 pund fiskes ley (leie), den fjerde part er ½ pund. 2) Peder Edisen eier 2 pund fiskes landskyld, den fjerde part ½ pund fisk. 3) Christen eier 2 pund fiskes landskyld, den fjerde part er ½ pund fisk, og disse tre odelsbøndene har da punds leding, mens Walter, Oluf Sundmøring og Mogens har punds leding, og er husmenn eller bygselsmenn. Også 1626 omtales Peder Edisen som styrmann, og er fremdeles iliknet 2 daler, i styrmannsskatt. — Kommer vi frem til skattemanntallet 1624 møter oss, foruten Christen og Peder Edisen, også Baltzer Jerstad, som betaler skipper- og styrmannsskatt med 1 daler, og det samme Peder Edisen. Gården har således da to styrmenn og driver stort med jektefart og bygdefar.

view all

Edis Gjerstad's Timeline

1560
1560
Norway
1590
1590
Age 30
Gjerstad, Buksnes, Vestvågøy, Nordland
1626
1626
Age 66
Buksnes, Vestvågøya
????
????