Elisabeth Hermina van Nood

Is your surname van Nood?

Research the van Nood family

Elisabeth Hermina van Nood's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Elisabeth Hermina van Nood

Also Known As: "Ella van Nood"
Birthdate: (90)
Birthplace: Alphen aan den Rijn, South Holland, The Netherlands
Death: March 26, 2005 (90)
The Hague, South Holland, Netherlands
Place of Burial: Wassenaar, Zuid-Holland, Netherlands
Immediate Family:

Daughter of Abraham van Nood and Gerritdina Vlasveld
Wife of Roeland Koning
Ex-wife of Bert Bakker
Sister of Neeltje van Nood; Gerard van Nood; Nellie van Nood and Adriana Machteld van Nood

Managed by: Private User
Last Updated:
view all 13

Immediate Family

About Elisabeth Hermina van Nood

Na een ongelukkig huwelijk (en de daarop volgende scheiding) met de uitgever Bert Bakker trouwde Ella van Nood met de gereformeerde kunstschilder Roeland Koning aan wie zij haar hele verdere leven heeft gewijd. Bert Bakker noemde haar "een heel degelijk gereformeerd meisje" en naar wat over hem bekend werd was hij dat beslist niet. Het was dus niet vreemd dat zijn huwelijk met Ella van Nood strandde. Omdat zij en Bert Bakker geen kinderen kregen adopteerden ze een twee-jarig jongetje. Toen Van Nood met Koning hertrouwde is het jongetje - Peter - naar een kostschool gestuurd, en uiteindelijk later in huis genomen bij Bakker en diens tweede vrouw Victorine Hefting. Peter was inmiddels ruim tien jaar oud. Volgens Victorine Hefting wilde de schilder het jongetje niet in huis nemen.

Ella van Nood en Roeland Koning zullen elkaar waarschijnlijk in de oorlogsjaren in Wassenaar hebben leren kennen toen Roeland Koning de opdracht kreeg om zowel haar portret als dat van Bert Bakker te schilderen. Volgens een dochter van Koning was het een vast groepje dat met elkaar de zaterdagmiddag doorbracht boven in het atelier van de schilder. Zij, uitgever Bert Bakker, drukker Fokko Tamminga sr, dominee ds. Minko Pieter Feringa en Buitinga, zouden er in die oorlogsjaren ook bezig zijn geweest met het vervalsen van persoonsbewijzen. De schilder was goed in het vervalsen van handtekeningen. Roeland Koning heeft haar nog vaak geschilderd. Ze hebben hun verdere leven in Wassenaar samen doorgebracht. En hoewel de kerkelijke gemeente er in die tijd, kort na de oorlog, schande van sprak, beiden waren namelijk gescheiden, groeide de waardering in Gereformeerde kring voor hen gestaag. Ella was voor Roeland Koning de ideale vrouw want zij adoreerde hem volkomen, en deed alles precies zoals hij het wilde. En dat was met zijn eerste vrouw wel anders geweest. Ella was de gastvrouw die hij wenste en ging ’s ochtends geregeld al om zes uur het bed uit om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen voor de ontvangst van het bezoek van de schilder, voor de klanten die geportretteerd zouden worden. En ook na zijn dood bleef zij het Wassenaarse atelier bewonen om op het werk van de schilder toe te zien.

Volgens gegevens van WieWasWie zijn Van Nood en Bakker in Wassenaar getrouwd. Op de site van Geert de Jong (http://www.site-easy.nl/stamboom/) wordt gemeld dat ze in Alphen aan de Rijn zijn getrouwd (en gescheiden). Dat laatste is niet vreemd want zij kwam daar vandaan.

In de oorlogsjaren was Bert Bakker een bekende in het verzet en zijn toenmalige echtgenote Ella van Nood heeft in Wassenaar mede illegale bladen verspreid. Zij wordt eind mei 1945 genoemd in een Afscheidsbulletin, uitgegeven door Vrij Nederland. Nieuwsbulletin / uitg. door Vrij Nederland 20-05-1945

view all

Elisabeth Hermina van Nood's Timeline

1914
December 31, 1914
Alphen aan den Rijn, South Holland, The Netherlands
2005
March 26, 2005
Age 90
The Hague, South Holland, Netherlands
April 2, 2005
Age 90
Wassenaar, Zuid-Holland, Netherlands