Is your surname Diktonius?

Research the Diktonius family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Elmer Rafael Diktonius

Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Death: September 23, 1961 (65)
Sibbo, Nyland, Finland
Place of Burial: Helsinki, Finland
Immediate Family:

Son of August Viktor Diktonius and Adelaide Maria Rosalie Maria Rosalia Diktonius
Husband of Anna-Leena Diktonius and Mary (Meri) Rigmor Backberg (Diktonius)
Ex-partner of Mary Rhodes Moorhouse-Pekkala
Father of Private
Brother of Elsa Alina Weckman

Occupation: Poet and composer
Managed by: Private User
Last Updated:

About Elmer Diktonius

Elmer Rafael Diktonius (20 January 1896 in Helsinki – 23 September 1961 in Kauniainen) was a Finnish poet and composer, who wrote in both Swedish and in Finnish. Mainly he lived in Tuomistonoja of the Röykkä village.

https://en.wikipedia.org/wiki/Elmer_Diktonius


Dktonius kuului Tulenkantajiin ja kirjoitti Ultra-lehteen.

Diktonius oli tuotannossaan modernisti, ja erityisen vahvana hänen teoksissaan näkyvät ekspressionismi ja imagistinen kuvakäsitys. Diktoniuksen on arvioitu vieneen runomuotojen vapautumista eteenpäin ja pidemmälle kuin toinen suomenruotsalainen modernisti Edith Södergran, jonka jalanjäljissä Diktoniuksen on katsottu kulkeneen. Samalla Diktonius mursi viimeisetkin rakenteelliset yhteydet perinteiseen runouteen.

Diktonius soitti myös viulua, ja erityisesti Edith Södergranin vieraana tämä hänen taitonsa antoi uutta elinvoimaa jo varsin huonokuntoiselle runoilijattarelle. Diktoniuksen musiikinopettajana toimi Helsingin musiikkiopiston rehtori Erkki Melartin. Säveltäjänä Diktonius ei menestynyt, koska hänen sävelkieltään pidettiin radikaalina; ensikonsertti toukokuussa 1920 oli lähes fiasko.

Min dikt (1921; suom. Runoni) oli Diktoniuksen esikoisteos ja samalla hänen ohjelmanjulistuksensa. Nimestään huolimatta teos on enemmän proosaruno- tai aforismikokoelma kuin perinteinen runokokoelma. Teoksessaan Diktonius selvittelee suhdettaan taiteeseen. Hän esittää yleisön ja kriitikot varsin kriittisessä valossa ja korostaa uutta ihmisyyttä; samoja teemoja Diktonius käsittelee lehtikirjoituksissaankin.

Modernist. Diktsamlingar med revolutionsmotiv. "Jaguaren" berömd dikt. Grundare och medarbetare i tidskrifterna Ultra och Quosego. Romanerna Janne Kubik (1932) och Medborgare (1935), 1940). Naturpoesi, posthum lyrik. ' http://sv.wikipedia.org/wiki/Elmer_Diktonius

https://fi.wikipedia.org/wiki/Elmer_Diktonius

http://www.nurmijarvi.fi/vapaa-aika_ja_kulttuuri/museo/nurmijarven_historiaa/merkkihenkiloita_nurmijarven_historiasta/diktonius

view all

Elmer Diktonius's Timeline

1896
January 20, 1896
Helsinki, Finland
1961
September 23, 1961
Age 65
Sibbo, Nyland, Finland
????
Helsinki, Finland