Is your surname Rosell?

Research the Rosell family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Elsa Rosell (Johansson)

Birthdate:
Birthplace: Joenkoeping
Death: October 28, 2010 (98) (Ålder och svg puls)
Place of Burial: Jönköping Municipality, Sweden
Immediate Family:

Daughter of Johannes Emil Johansson and Jenny Albertina Almqvist
Wife of Eric Gustaf Knut Rosell
Mother of NN Rosell; Sveneric Rosell; Lennart Rosell; Private User and Private User
Sister of Private and Private

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Elsa Rosell

Elsa utbildade sig till sy- och vävlärarinna och arbetade på olika folkhögskolor bland annat nere i Oskarshamnstrakten. Hon tog tidigt körkort att fick agera chaufför i familjen vid olika resor under semestrar och till sommarstället i Gisebo strax norr om Huskvarna.

När hon var i Oskarshamn sökte hon upp en bekant som kände Eric och tog kontakt med honom efter att första gången några år tidigare mött honom flyktigt. Efter giftemålet 1939 bosatte man sig i Oskarshamn. Elsas far Johannes Emil Johansson avled redan 1935 och mamma Jenny och syskonen Greta och Anna behövde hjälp så 1942 flyttade man till Jönköping om än något motvilligt från Erics sida. Första bostaden blev vid Munkplan innan man tillsammans med svärmor köpte en tvåfamilsvilla på Hagalundsgatan 11. Där bodde man på övervåningen med svärmor och systrar på nedre botten ett inte alltid speciellt bra arrangemang.

Med en hårt arbetande Eric var det skönt att ha mamma Elsa hemma för att ta hand om barnaskaran under vissa perioder med hjälp av hembiträde. Hon var den som förhörde oss på läxor och såg till att vi skötte oss.

Under en period bedrevs i källaren en verksamhet för tillverkning av tvätt- och möbelsnören. Utöver en anställd engagerade det hela familjen på kvällar och helger. Det var så ordnat att när någon tråd till maskinerna gick av stannade den och en lampa lyste uppe i lägenheten så att någon av oss kunde springa ner och rätta till problemet. Dessutom innebar det att mäta upp ach rulla ihop i 25 meters buntar för leverans lokalt med spårvagn eller som paket. Verksamheten pågick under ett antal år men var nog aldrig speciellt framgångsrik. Lokalerna användes sedan till vår första svartvita TV-apparat och senare som klubblokal och Märklin-järnväg.

När familjen vuxit fick Elsa alltmer tid att engagera sig bland annat i Botaniska sällskapet och KFUM samt en del längre resor som hon förberett noga tillsammans med Eric.

Hon klarade sig efter Erics död själv i lägenheten på Klostergatan trots dålig syn och hörsel. Läste tidningar och böcker med lupp och höll sig uppdaterad om livet runt omkring med viss hjälp av sonen Karl-Gunnar. Hon avled som en följd av att man punkterat en lunga vid inoperation av en pace-maker 98 år gammal.

view all

Elsa Rosell's Timeline

1912
March 9, 1912
Joenkoeping
1940
July 21, 1940
Jönköping Municipality, Sweden
1948
May 8, 1948
Jönköping
2010
October 28, 2010
Age 98
November 11, 2010
Age 98
Jönköping Municipality, Sweden