Erik Abrahamsson Frosterus

Is your surname Frosterus?

Research the Frosterus family

Erik Abrahamsson Frosterus's Geni Profile

Records for Erik Frosterus

28,190 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Erik Abrahamsson Frosterus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erik_Frosterus

https://ylioppilasmatrikkeli.helsinki.fi/henkilo.php?id=6057

Ylioppilas Turussa (pohj.) 1733. Vihittiin papiksi 02.06.1736 armovuoden saarnaajaksi Haukiputaan kappalaisen virassa. Haukiputaan kappalainen 16.4.1737. Nimipastori 14.6.1781. Kuoli 21.5.1788 klo 7 iltapäivällä 75v 3 kk 4pv ikäisenä Haukiputaalla. Julkaisi "De hälsosamma ords eftersyn", Tukholma 1773; myöskin suomeksi Vaasassa 1783: "Niiden terveellisten sanain muoto" Erik Frosterus oli arvostetun Frosterusten pappissuvun merkittävä jäsen ja seurakuntapappi, joka edisti merkittävästi kansanopetusta ja laati oman katekismuksen.

Seuraava teksti kokonaisuudessaan Lea Rinteen suomennos Sotkamon kirkkoherra Johan Frosteruksen ruotsinkielisestä kirjoituksesta. Lähde kirjoituksen lopussa.

Eric avioitui 28. 8.1737 Sophia Elisabeth Patkullin kanssa, joka kuoli 13.1.1755. Sophian isä oli majuri Anders Patkull ja äiti Sophie Biswang, molemmat kotoisin Liivinmaalta. Tästä avioliitosta syntyi 5 poikaa ja 3 tytärtä. Sophia kuoli 13.1.1755. Erikille jäi Sophian kuollessa 6 pientä lasta, joista vanhin, Sofia Catharina oli 14-vuotias ja nuorin, Magdalena vain pariviikkoinen. Vuoden leskeysajan jälkeen Eric vihittiin16. 3.1756 Sigrid Maria Montinin kanssa. Tästä toisesta avioliitosta syntyi 5 poikaa ja 5 tytärtä. Ericillä oli siis kaikkiaan 18 lasta. Heistä 10 kuoli ennen isäänsä. Isän jälkeen kuolivat Abraham, Erik, Johan, Magdalena, Jakob, Anna Kristina, Helena ja Israel.

Kun Abraham Frosterus pakeni Ruotsiin, jätettiin helmikuussa 1713 syntynyt Eric äitinsä isän, rovasti Eric Cajanuksen luokse Paltamoon. Kun 1714 Isokyrön taistelun jälkeen muut Pohjanmaalta ja Oulusta pakenivat Ruotsiin, ei Eric Cajanus halunnut jättää seurakuntaansa. 1715 tuli venäläinen osasto Kajaaniin, jolloin Cajanus pakeni molempien kappalaistensa Granin ja Brunerin kanssa vaimoineen ja lapsineen Pohjanmaalle Kerälänkylään erääseen pirttiin, jonne myös Eric vietiin. Eräänä aamuna, kun he vielä olivat nukkumassa, tuli pihalle venäläisjoukko, joka sytytti tuleen riihen ja poltti kaikki, jotka siellä olivat sisällä. Johan Frosterus kertoo: "Eräs nainen pisti ikkunasta ulos kapalolapsensa, jonka eräs venäläinen otti vastaan, ojensi sen isoäidilleni sanoen: da ota sin matuschka tämä lapsi. Isoäitini oli kauhean peloissaan erään pienen rasian vuoksi, joka minulla vielä on. Se oli olkien peitossa pääaidan alla, jossa hän odotti kuolemaansa. Toinen venäläinen halusi vetää isoisäni kynnykselle hakatakseen kirveellä irti hänen päänsä. Venäläisten päämies oli lekotellut pöydällä, mutta läsnä olevien pyyntöjen ja kyynelten edessä nousi hän vihdoin ylös ja kuljetti ovesta ulos sen venäläisen, joka aikoi surmata isoisäni. (Kappalainen Gran oli silloin leski ja hänellä oli mukanaan tytärpuolensa ja 2 omaa tytärtä, jotka vielä olivat pieniä. Kun venäläinen iski vanhimpaan, pyysi nuorempi sanoen: "älä rakas isä tee mitään pahaa hänelle, sillä hän on meille äidin asemassa, koska oma äitimme on jo kuollut." ) Sekä hän että toiset papit puettiin vain paitaan. Kaiken muun, mitä heillä oli, viholliset ottivat pois. Venäläisten kiirehtiessä pois oli sarkapakka sattunut tipahtamaan heiltä aidan lähelle, josta alastomat papit sitten saivat housut, sellaiset kuin kiireessä pystyttiin tekemään.

Eric joutui monta kertaa jättämään pappilan ja etsimään suojaa muualta, lopulta Kajaanin linnasta. Vihollisjoukko ympäröi linnan 1716 ja se antautui 24. 2. sillä ehdolla, että ketään ei vangittaisi. Kuitenkin otettiin kaikki, jotka olivat olleet linnassa ja vietiin kovien kärsimysten alaisena Turun linnaan. He joutuivat kärsimään kylmyyttä ja nälkää sekä näkemään hautaamattomia ja raa'asti surmattuja ruumiita huoneessa, jossa heidät pakotettiin yöpymään. He näkivät aidanseipäillä lävistettyjä ja palaneita ihmisruumiita, joita oli kidutettu ja käsitelty piinallisesti. Rovasti Eric Cajanusta pidettiin Turun linnassa 3 kk vankeudessa vaimonsa Magdalena Pehrintytär Mathesian kanssa. Heidän lisäkseen linnassa olivat Magdalenan iäkäs äiti Catharina Falandra, joka leskeksi jäätyään asui vävynsä luona, Ericin ja Catharinan 2 tytärtä, Susanna ja poika perheineen ja vastakastettu pieni tyttärenpoika Eric Abrahaminpoika Frosterus, jota 58-vuotias rovasti rakasti yhtä lämpimästi kuin hänen nuori äitinsä. Johan Frosterus kertoo: Isoisäni ja kaikki muut papit omaisineen ja lapsineen olivat siinä saarrettuina erilleen vietäviksi ja teloitettaviksi. Kaikkien puolesta isoisäni lankesi polvilleen ja rukoili, että heidän henkensä säästettäisiin. Vihdoin kenraali oli vastannut: mars Turku! Isoisäni oli silloin 56-vuotias, kun tämä murheen myrsky kulki hänen ylitseen.

Hänet vietiin silloin pois ja hänen vaimonsa, äidinäitini, hänen vanha äitinsä ja minun äidinäidinäitini, kaksi tytärtä, Susanna ja Greta, veljeni Eric, joka oli 3-vuotias, enoni Eric Cajanus vaimonsa Brita Packlinin kanssa, heidän tyttärensä Magdalena ja piika Valborg, myös muut Paltamon papit." Turun linnan ulkopuolella Ericin ryösti kerran eräs venäläinen sotilas, mutta hänet pelasti joku rohkea nainen. Eric seurasi sitten äitinsä isää rovasti Eric Cajanusta Kemiöön. Hän meni Oulun kouluun 1724 - 1726, luki sitten kotona. Äiti pani 15-vuotiaana hänet kolmen veljensä kanssa syksyllä 1728 uudelleen kouluun Ouluun, mutta hänen oli aika vaikeaa muistaa kaikkia niitä monia ulkoläksyjä, joilla lapsia rasitettiin. Selitykset puuttuivat eikä sen lisäksi ollut aikaa koulun ulkopuolella. Tämä aiheutti äidille suurta huolta. Eric ahkeroi yli kykyjensä ja oli itse huolissaan menestyksestään. Koulun rehtori neuvoi vakavasti, ettei Eric tuhlaisi aikaansa lukemiseen vaan etsisi jonkun muun keinon toimeentuloonsa. Mietittiin sitä ja tätä, mitään tilaisuutta ei auennut kaupassa, joka siihen aikaan oli Oulussa vähäistä, eikä valtion kirjurina. Eric erosi veljistään, jotka kävivät triviaalikoulua. Sitten Kajaanin kirkkoherra Isac Rothovius otti 1729 16-vuotiaan pojan taloonsa poikien äidin sisaren miehen, kirkkoherra Sadeniuksen ehdotuksesta. Rothovius ohjasi Ericiä ilman mitään muuta korvausta kuin mitä hänen äitinsä ja äidin sisaren mies kirkkoherra Sadenius Sotkamosta lähettivät ruokatavaroita. Eric selvisi hyvin ja voi maaliskuussa 1733 seurata Rothoviusta Turun akatemiaan samana vuonna kuin vanhin veli Abraham, joka myös sai kiittää Rothoviusta tältä saamastaan opetuksesta pari kolme kertaa lomiensa aikana. Se avustus, minkä köyhä äiti pystyi pojalleen antamaan, oli 4 taalaria 16 äyriä. Mutta paremmassa asemassa olevat lämminsydämiset ihmiset auttoivat häntä.

Todennäköisesti vuoden 1730 tienoilla Eric oli vähällä kuolla Ämmäkosken aaltoihin: "Koska Hän myös 17 ajastajan wanha oli, suistui Hän kumpanins kansa wirtaan Cajanin Kaupungin luona, aikoisa Petäjä kosken alda wenehellä yli joen; mutta tuli yhdeldä kohta jälkeen wenhellä matkustawaiselda Herras mieheldä waaralla kijni tawatuxi ennen kuin Hän wirralda ennätti kuljetettaa sijhen mainittawaan Ämmä koskeen johonga Hänen kumppaninsa waiwui ja surkiasti hukkui" (Personalia, painettu Vaasassa 1788 samassa vihkossa kuin Jacob Chydeniuksen suomenkielinen Eric Frosteruksen ruumissaarna). Piispa Jonas Fahlenius kiintyi Ericiin, otti hänet 1735 taloonsa opettajaksi nuorelle sukulaiselleen ja osoitti hänelle paljon rakkaudentäyteistä hyvyyttä. Fahlenius oli Turun piispana 1734 - 1747 Johan Gezelius nuoremman jälkeen, jonka kotona Ericin vanhin veli Abraham oli asunut. Kun rovasti Zacharias Lithovius Oulusta oli hänen tietämättään ehdottanut häntä armovuoden saarnaajaksi Haukiputaan kappeliin Iijoen pitäjään, vihittiin hänet kesäkuussa 1736 papiksi. Seuraavana vuonna nimitettiin kappalaiseksi, oli maaliskuusta 1737 melkein 52 vuotta Haukiputaan kappalaisena. Varapastori hänestä tuli 1781. Eric kuoli 21.5.1788 75-vuotiaana. 8 vuotta ennen kuolemaansa oli ehdolla Kalajoen kirkkoherraksi, mutta eräs toinen osti sen häneltä. Se oli Kustaa III:n pastoraattikaupan aikoja. Eric Frosteruksen sanotaan vaikuttaneen paljon lukutaidon leviämiseen. Hän julkaisi 1773 katekismustyylisen esityksen "De Helsosamma Ords Eftersyn" joka ilmestyi suomeksi 1783 "Nijden Terwellisten Sanain Muoto". Hänen terveytensä oli hänen toimintansa ensiaikoina Haukiputaalla alituiseen epävakaa. Työtaakka oli raskas "nuorille ja tottumattomille olkapäille" niin kauan kuin hänen oli tehtävä matkoja myös Yli- ja Alikiimingin kappeliin. Hänestä sanottiin hänen kuollessaan, että hän oli vaatimaton, ei koskaan pyrkinyt rikkauteen tai maineeseen, aina elämänsä loppuun asti osoitti suurta avuliaisuutta hätää kärsiville, usein kyynelsilmin puhui nälän ja sodan kovista ajoista, joita oli itse kokenut. Vielä keski-ikäisenä miehenä ja vanhuksena hän oli hyvin köyhä. Perunkirjoituksessa 1789 ilmoitettiin inventaarion summaksi 160 riikintaalaria. Lyhennyksiä oli 77 riikintaalaria. Saatavia oli 83 riikintaalaria, kun samana vuonna hänen poikansa Erikin perunkirjoitus osoitti 468 riikintaalarin varallisuutta.

Eric oli rukoileva mies, ei vain aamuin illoin omaistensa ja palvelijoiden yhteisessä kotihartaudessa, vaan myös päivisin yksin kamarinsa suljettujen ovien takana. Hänen poikansa toisesta aviosta, 27.10.1768 syntynyt Israel oli syntymästään asti vaikeasti sairas, mm. mykkä. Tämän poikansa luona Eric kävi rakkaudentäyteisesti useita kertoja päivässä ja joka ilta ennen levolle menoaan, siunasi hänet usein kyynelten alla toivoen, että poikaparan kärsimykset pian päättyisivät. Israel kuoli n. 20-vuotiaana, muutamia viikkoja isänsä kuoleman jälkeen. Näiden muistelmien kirjoittaja 26.10.1751 syntynyt Johan Frosterus oli äitinsä kuollessa 3-vuotias.

Hän kirjoitti myöhemmin isänsä Eric Abrahaminpoika Frosteruksen muistorunon:

Jos mun kynteni kykenit Irtikiskon kiirehesti Kuollon kylmästä kädestä Isä kullan warsin wankan Jos olis osto kaluna Ikäpäiwät ihmisellä, Tott ei olis wielä wienyt Tuoni tuonne Tuonelahan Isäämme, ison Ilomme; Olis hinta hankittuna Pois on turwa meildä tullut Isä rakkahin Isistä.

Lähde: En Berättelse om Släkten Frosterus öden jämte biografi öfver prosten Eric Cajanus. Författade af kyrkoherden i Sotkamo, theol. doktorn Johan Frosterus. Helsingfors 1907. Boktryckeri - Aktiebolag Sana. Alkuperäisestä tekstistä suomentanut Lea Rinne.

Maisteri A. Malin kirjoitti 1920 Valvojassa (s 202) Johan Frosteruksesta: "hänen v. 1788 sepittämänsä Sururunot isänsä kuoleman johdosta osoittavat erinomaista kansanrunouden tyylin ja hengen tuntemista." Tämä runo on painettu samassa vihkossa kuin Eric Frosteruksen ruumissaarna, jonka piti Vaasan ja Mustasaaren rovasti Jacob Chydenius, Antti Chydeniuksen 3 vuotta nuorempi veli. Ruumissaarnan lopussa on sanat: "Koska me nyt wietämme tämän Christillisen ja kunnioitettawan - - - uskollisen Ewangeliumin Opettajan - - - Eric Frosteruxen hautaamista ja julkista jälkimuistoa; nijn tulis minun myös täsä tilasa edestuoda Hänen Kerskauxensa ja ylistyxensä: mutta, nijn kuin Hän ylistystä ja kijtosta ei eläisäns rakastanut, nijn Hän sitä myös kuoltuansa ei waadi; joka minulle sitä enämmin mielehen on, että minun julkisesti täytyy tunnustaa itseni kowin huonoxi, welwollisesti puhumaan Herra Pastori Wainajasta, jota minä Isän arwosa pitänyt olen. Kuitengin täyty minun, totuden puolesta sanoa, että mitä minä täsä tilasa, Textin johdannosta, Ewangeliumin Opettajan kerskauxesta sanonut olen, sen toiwon minä, että kaikki jotka Herra Pastori Wainajan tunsit, erinomattain tämän Seurakunnan jäsenet hawaitsewat, juuri ollehen Hänen kuwansa".

Myös tämä on Lea Rinteen löytämä teksti.Sekä tämä että edellinen teksti on lähetetty vuonna 2003 Raimo Keskikalliolle, joka on kirjoittanut tiedot Frosterusten sukutauluun.

view all 21

Erik Abrahamsson Frosterus's Timeline

1713
February 23, 1713
Oulu, Finland
1739
August 6, 1739
Age 26
Haukipudas, Oulu, Finland
1740
December 4, 1740
Age 27
Haukipudas, Oulu, Finland
1743
September 23, 1743
Age 30
Haukipudas, Oulu, Finland
1745
July 4, 1745
Age 32
Haukipudas, Oulu, Finland
1747
July 5, 1747
Age 34
Haukipudas, Oulu, Finland
1748
November 6, 1748
Age 35
Haukipudas, Oulu, Finland
1751
October 26, 1751
Age 38
Haukipudas, Finland
1754
December 28, 1754
Age 41
Haukipudas, Oulu, Finland