Erik "Langben" Eriksøn, Herre af Langeland.

Is your surname Eriksøn?

Research the Eriksøn family

Erik "Langben" Eriksøn, Herre af Langeland.'s Geni Profile

Records for Erik Eriksøn

260,527 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Erik "Langben" Eriksøn, Herre af Langeland.

Birthdate: (38)
Birthplace: Denmark
Death: May 13, 1310 (38)
Immediate Family:

Son of Erik I Abelsøn af Danmark, Hertug af Schleswig and Margaret Elizabeth von Pommern-Rügen, Herzogin zu Schleswig
Husband of Sophie von Rosenburg and Agnes Eriksdatter, of Denmark
Brother of Valdemar IV Eriksen Hertug af Sønderjylland and Margrethe Eriksdatter

Managed by: Private User
Last Updated:

About Erik "Langben" Eriksøn, Herre af Langeland.

Erik Eriksen "Langben", Jarl/ Herrer af Langeland.

Det sidste barn i rækken efter Erik I Abelsen af Slesvig og Margareta af Pommern-Rügen. Erik I Abelsen dør 27 maj 1272, samme år dør Margareta af Rügen, man har spekuleret i om hun døde i forbindelse med fødslen af Erik Eriksen Langben og dermed i barsel, men det er kun spekulation og ikke bekræftiget gennem kilder.

Erik Langben, var en stridslysten herrer der ikke var specielt glad for den daværende konge Erik Menved, Erik Menved havde da han blev myndig indraget Langeland og slægtens ejendomme på Fyn, ikke noget der bekom brødrene Valdemar (Senere Hertug Valdemar IV) og Erik Langben og de gik i væbnet opposition til kongemagten.

Første gang man hører om Erik Eriksen Langben er 23 Aug 1292, da han nævnes i forbindelse med Drosten Skjalm Stigsens død i Kongens gård i Nyborg, efter sigende skulle Erik Langben have dræbt denne i sin seng.

Året efter 1293 kom det til et slag på Sommersted hede ved Haderslev, ja, det vil sige et egentligt slag blev det ikke til, da Erik Menved indgik forlig og man derved undgik blodsudgydelser. Valdemar fik i den forbindelse atter Als, Femmeren og Ærø lagt ind under hertugdømmet Slevig, man havde afgivet disse besidelser på Danehoffet i Nyborg i 1285, da det var kronegods. Hertug Valdemar lovede samtidig kongen troskab, hvilket han holdt.

Langeland og Svendborg faldt ind under kronen ved dette forlig. Langeland blev givet i forlening til Erik Eriksen Langben, der giftede sig med Sophia af Rosenburg en datter af Buchard VIII Af Rosenburg gift med Jutta af Saxen der ligeledes havde været gift med Erik IV plovpenning.

Dett giftermål satte Erik Langben i forbindelse med Norges Konge Erik II Magnusson, bedre kendt som Erik Præstehader der slog Erik til ridder. Erik sloges med Erik Menved om arven til Sophia efter hsin mor Jutta af Saxen der var den næst yngste søster af de 4 Plovpenning søstre der havde gjort krav på den betydelige arv efter deres far.

Forhistorie :

I 1282, da kong Erik Klipping, og hans mor, enkedronning Margrete Sambiria, afholdt det årlige rigsmøde på Nyborg slot, talte de fremmødte også repræsentanter for de fire plovpenningsøstre, Sofia den ældste af søstrene, der blev gift med Valdemar Birgersson af Sverige og dermed svensk dronning,Ingeborg, Jutta født 1246 og til sidst Agnes født 1249. Pigerne gjorde krav på arven fra deres far. Erik Klipping og hans mor var efterhånden blevet politisk svækkede, Ingeborg begyndte sammen med sine søstre kampen for at genvinde arven. Et samlet dansk aristokrati fik at høre, hvor uretfærdigt og nedværdigende de fire søstre var blevet behandlet af Erik Klipping og hans mor. Jutta mødte frem i egen person og var også den eneste, der fik tilkendt sin arv, hun nåede dog aldrig at få glæde af denne, da hun døde senere samme år kun seksogtredive år gammel.

Det var denne arv Erik Langben nu ønskede at Sophie skulle have del i. Den 3 februar 1296 kom det i Vordingborg til et forlig, hvor kongen beholdt besidelserne på Fyn som lovligt erhvervet. Rudkøbing blev ved samme lejlighed underlagt Tranekjær Len og samme dag stadfestede Erik byens privelegier. Erik Eriksen Langben døde 13 maj 1310 efter et, må man siger begivenhedsrigt liv i en for Danmark meget turbulent tid.

Sophie beholdte Trankekjær efter mandes død samt Skælskør, resten af arven efter plovpenning søstrene gav hun i overværelse af kongen og mange stormænd til Sct. Agnetes Kloster i Roskilde.

Sophie og Erik Eriksen Langben havde ingen børn.

Hvorledes Gyldensjterne er kommet i forbindelse med Abelslægten står hen i det uvisse, da der ikke er nogen kilder der forbinder Gyldenstjerne med Abelslægten, så halvbrodere Erik Knudsen Gyldenstjerne forbliver et mysterium og må beror på en misforståelse, Margareta af Rügen har ikke været giftet ind i Gyldenstjerne slægten. Hvem og hvordan dette misforhold er fremkommet ved jeg ikke, men håber da at der er nogen der kan fremdrage kildemateriale for at dette forhold har eksiteret, indtil da er det i mine øjne et manipulationsforsøg og man bør se bort fra denne slægtsforbindelse med Gyldenstjerne.

Per Skulason


Erik Langben Gyldenstjerne omtales 1272 og 1310.

view all

Erik "Langben" Eriksøn, Herre af Langeland.'s Timeline

1272
1272
Denmark
1310
May 13, 1310
Age 38
????
Aagaard