Erzsébet Morzsinai - Morzsinay, demsusi

public profile

Is your surname Morzsinai - Morzsinay?

Research the Morzsinai - Morzsinay family

Erzsébet Morzsinai - Morzsinay, demsusi's Geni Profile

Records for Erzsébet Morzsinai - Morzsinay

20 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Erzsébet Morzsinai - Morzsinay, demsusi

Also Known As: "Elisabeth"
Birthdate:
Birthplace: Hungary
Death: Hungary
Place of Burial: Hungary
Immediate Family:

Daughter of Sándor Morsinay
Wife of Vajk - Vojk - Voicu - László Oláh - Hunyadi (from 1409) and Jariszló Csolnakosi
Partner of Sigismund I, Holy Roman Emperor
Mother of Janko Hunyadi; Hunyadi János "a Törökverő - The Turk beater"; Maria Hunyady; Klara Hunyadi; N Hunyadi and 3 others

Managed by: FARKAS Mihály László
Last Updated:

About Erzsébet Morzsinai - Morzsinay, demsusi

Hunyadi János származása vitatott. Luxemburgi Zsigmond volt az apja, kinek ágyasát, Morzsinai Erzsébetet csak a látszat kedvéért házasították össze Vajkkal, aki nevelőapja lett. Vajkot e tettéért és hallgatásáért a Hunyadi-birtokkal jutalmazta a király, melynek révén rövid idő alatt igen tehetős földesúrrá vált. Az elmélet mellett kiállók hivatkoznak arra, hogy Hunyadinak volt egy ugyancsak János nevű öccse, ilyen névadás pedig csak akkor volt szokásban, ha más apától származott a két testvér. Arra is felhívják a figyelmet, hogy Zsigmond egyik fő bizalmasára, Ozorai Pipóra bízta az ifjú János katonai nevelését, és életének egyik legjelentősebb eseményére a császári koronázására Hunyadi Jánost, nem pedig feleségét és leányát vitte magával Itáliába, bár Hunyadi Milánóban maradt, és nem vett részt Rómában a császárkoronázáson. Zsigmond apaságával magyarázzák I. Mátyásnak, az unokának kitartó igyekezetét a császári korona és természetesen a cseh királyi korona megszerzésére.


Az elmélet másik változata pedig így szól: Luxemburgi Zsigmond felesége Anjou Mária terhes volt. Egyedül ment el lovagolni, de valahol a budai- erdőben leesett a lóról és kitörte a nyakát, de a gyermek 8 hónapra, koraszülötten világra jött. Nem lehetett tudni, hogy baleset volt vagy gyilkosság. Azt adták hírül mindenkinek, hogy a királynő és a kisbaba halott. A királynőt eltemették, de a kis csecsemőt meg sem keresztelték, pedig ez akkor szokás volt halva született gyermekeknél. Morosini Erzsébet magához vette a gyermeket Zsigmond király tudtával és ezért őt Vajkhoz adta feleségül, akinek úgy vásárolta meg a hallgatását, hogy Hunyad birtokát átadta neki, nehogy tudomást szerezzenek az orgyilkosok az élő trónörökösről.

wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hunyadi_János

view all 14

Erzsébet Morzsinai - Morzsinay, demsusi's Timeline