Franz Diedrich Baltzarsson Freitag

Is your surname Freitag?

Research the Freitag family

Franz Diedrich Baltzarsson Freitag's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Franz Diedrich Baltzarsson Freitag

Birthdate: (52)
Birthplace: Lübeck, Schleswig-Holstein, Germany
Death: July 5, 1728 (52)
Sverige
Place of Burial: Stockholm, Sweden
Immediate Family:

Son of Balzar Franz Freitag and Sophia Freitag
Husband of Elisabeth Alexandersdotter Röling
Father of Sofia Freitag; Maria Elisabet Margaretha Freitag; Christina Freitag; Balzar Diedrichsson Freitag and Johan Frans Diedrichsson Freitag

Occupation: Kom från Nyen. Rådman i Brahestad 1724-1728.
Managed by: Lars J W Holm
Last Updated:

About Franz Diedrich Baltzarsson Freitag

http://suomenmuseotonline.fi/fi/kohde/Suomen+kansallismuseo/H61100%3A830?itemIndex=35815

Frans Diderich Freitag syntyi Lyypekissä 6.10.1675 kauppiasperheeseen, jonka silloinen jo 1485 rakennettu vanhantyylin kotitalo on vieläkin olemassa. Kun muutama vuosi sitten kävin talossa, piti omistaja alakerrassa vaatetavarakauppaa, mitä varten oli tehty isot näyteikkunat. Aikaisemmin oli viranomaisten määräyksestä rappauspinta poistettu, joten alkuperäinen kaunis muuraus oli näkyvissä. Omistaja ei tiennyt mitään Freitagien osuudesta, ja kun kerroin heistä, hän kysyi olivatko he olleet mylläreitä, sillä rakennuksessa oli joitakin siihen viittaavia rakenteita. Mutta miltei jo ikuisessa Hansakauden talossa myös Freitagien vaihe oli ollut vain ohimenevä. Kuitenkin kun Suomessa sukuun kuulunut viimeinen Freitag-niminen kuoli vuonna 1840, esiintyy Lyypekin puhelinluettelossa edelleenkin parisenkymmentä Freitag-nimistä.

Suvun perinteiden mukaisesti Frans Diderich valitsi kauppiaan uran. Hän teki nuorena Itämeren piirissä useita matkoja, kunnes vuosisadan vaihteessa asettui kauppiaaksi silloin suuria toiveita herättäneeseen Nyenin (Nyenskans) kaupunkiin, joka Suomen historiassa tunnetaan Nevanlinnan nimellä. Samoihin aikoihin alkoi Ruotsin ja Venäjän välillä Suuri pohjan sota, joka paljon vaikutti Freitagin kohtaloihin. Hän joutui jättämään kotikaupunkinsa Nevanlinnan, jonka venäläiset valtasivat ja polttivat 1703 rakentaen tosin samoille seuduille uuden pääkaupunkinsa Pietarin. Freitag tavataan sen jälkeen Viipurissa, missä hän tiettävästi toimi sekä kauppiaana että raatimiehenä.

Eräänä todistuskappaleena tästä on, että hän vuonna 1704 ehti tilata hopealusikat, joista yksi edustava kappale on Aspelin-Haapkylän kokoelmista siirtynyt Kansallismuseolle. Viipurissa hän myös solmi 1706 avioliiton Inkerinmaalta, kotoisin olleen Elisabet Rölingin (1685-1759) kanssa.

Maamme historia oli 1700-luvulla ankaraa niin kuin se on ollut monesti muulloinkin. Sodan lähestyessä Viipuria oli perheellä jälleen kuten meidän vuosisadallamme on totuttu sanomaan - evakkotaival edessä. Matka oli varmasti vaivalloinen kun perhe ilmeisesti Viipurin valtausvuonna 1710 valitsi uudeksi kotipaikakseen Raahen.

Kuitenkin sota jatkui ja koko Suomi joutui vuosiksi 1713-1721 valloitetuksi. Se on ollut maamme historian eräs katkerimmista vaiheista. Suuri osa maasta autioitui ja aika on historiassa säilynyt ison vihan nimellä. Muiden mukana Freitagin perhe joutui jälleen, tiettävästi 1714, pakomatkalle. Tällä kertaa oli päämääränä Ruotsin puolella Sundsvallin lähellä Medelpad. Vasta Uudenkaupungin rauhan tultua 1721 he palasivat takaisin Raaheen.

Frans Diderich Freitag joutui mukaan erääseen varsin erikoiseen vaiheeseen kaupunkinsa historiassa.Vuoden 1726 alussa Raahen suomenkieliset lähettivät koko porvariston nimissä maaherra von Essenille kirjelmän, jossa he pyysivät kaupunkioikeuksien lakkauttamista. Maaherra tuli Raaheen ja hänen johdolla pidettiin maistraatin kokous, jossa pormestari Corte ja kauppias Freitag erityisesti nuhtelivat aloitteen tekijöitä. Aloitteen takana oli tietystikin etujen ristiriitaisuus ja jälkipolvien mielestä ehkä kateuskin. Freitagia nimittäin syyteltiin siitä, että hän ilman lupaa - siis laittomasti - harjoitti maakauppaa ja pormestarin avulla lähetti renkinsä Pyhäjärvelle ostamaan ja myymään edullisesti.

Tämä ensimmäinen Freitag teki ammattinsa merkeissä matkoja nyt Raahesta ja eräällä tällaisella liikematkalla hän vuonna 1728 kuoli Tukholmassa, jonka saksalaiseen kirkkoon hänet haudattiin.

Lähde: http://www.olsio.de/index2.php?option=content&task=view&id=29&pop=1&page=0

view all

Franz Diedrich Baltzarsson Freitag's Timeline

1675
October 6, 1675
Lübeck, Schleswig-Holstein, Germany
1709
January 24, 1709
Age 33
Nevanlinna, Finland
1710
January 22, 1710
Age 34
1713
November 21, 1713
Age 38
1720
September 13, 1720
Age 44
Medelpad, Sverige
1723
June 23, 1723
Age 47
Raahe, Northern Ostrobothnia, Finland
1728
July 5, 1728
Age 52
Sverige
????
????
Stockholm, Sweden