Franz Paul Karl Ludwig Alexander, Prinz von Teck

Is your surname von Teck?

Research the von Teck family

Franz Paul Karl Ludwig Alexander, Prinz von Teck's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Franz Paul Karl Ludwig Alexander Charles Louis von Teck, Prinz

Also Known As: "His title at birth was Count Francis von Hohenstein"
Birthdate: (62)
Birthplace: Eszék / Osijek, Croatia, Ungarn
Death: January 21, 1900 (62)
White Lodge, Richmond Park, London, England
Place of Burial: Windsor, Berkshire, England
Immediate Family:

Son of Alexander Paul Ludwig, Herzog von Württemberg and Klaudia - Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, Gräfin von Hohenstein
Husband of Mary Adelaide Wilhelmina Elizabeth of Cambridge, Princess, Duchess of Teck
Father of Queen Mary Victoria (Mary) Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes of Teck, Queen consort of the United Kingdom and Empress consort of India; Lt.-Col. Sir Adolphus Charles Cambridge, 1st Marquess of Cambridge; Prince Francis Joseph Leopold Frederick of Teck; Alexander Cambridge, 1st Earl of Athlone and Adolphus Cambridge
Brother of Princess Claudine of Teck and Amalie Josephine von Württemberg

Occupation: ak 'Franz Paul Carl Ludwig von Hohenstein'
Managed by: Private User
Last Updated:

About Franz Paul Karl Ludwig Alexander, Prinz von Teck

Links:

http://www.vecernji.hr/ljetna-panorama/kraljica-elizabeta-potomak-je-nikole-subica-zrinskog-588701

Elizabetin se pradjed Franz od Trecka rodio u Osijeku

Franz od Tecka, sin austrijskog časnika, vojvode Alexandera od Württemberga, i transilvanske grofice Claudine Rhedey, rođen je 1837. godine u Osijeku. S obzirom na to da je brak smatran morganatskim, tj. bračni partneri nisu bili jednakog društvenog statusa, Franz nije mogao naslijediti očevu titulu. Stoga mu je prvo dodijeljena titula grofa od Hohensteina, a kasnije mu je car Franjo Josip dao višu titulu, princa od Tecka.

Kao produkt morganatske zajednice, odnosno kao sin "obične" grofice, nije mogao računati na to da će sklopiti neki društveno i materijalno isplativ brak, kao što je pošlo za rukom nizu njegovih rođaka iz osiromašenih njemačkih vladarskih obitelji. Besprijekoran "pedigre" ženika bio je najvažniji faktor pri sklapanju brakova u vladajućim dinastijama 19. stoljeća, a u tome su Franzu prepreku za ulazak na neki od europskih dvorova predstavljali njegovi "obični" barunski i grofovski, uglavnom mađarski, ali i hrvatski, preci. Stoga se školovao za časnika u austrijskoj vojsci te sudjelovao u bitki kod Solferina i kasnije u austrijsko-pruskom ratu.

No, posrećilo mu se zato što tadašnja britanska kraljica Victoria nije dijelila takav strog i isključiv stav glavnine visokog plemstva. Položaj na čelu najuglednije i najbogatije europske dinastije dopuštao joj je pravo na izdvojeno pa i neuobičajeno mišljenje o takvim pitanjima. Britanska kraljica već je bila uvidjela do kojih problema, pogotovu zdravstvenih, dovode česti rođački brakovi, pa je odlučila malo ublažiti kruta pravila, upravo s ciljem da u obitelj unese svježu krv. Za takvu odluku, osim načelnih, imala je i neke privatne razloge: njezina omiljena prijateljica i sestrična, princeza Mary Adelaide, bila je već u tridesetim godinama, a zbog svog izgleda poznata pod nadimkom Debela Mary, pa ni njezine šanse za udaju na neki strani dvor nisu bile osobito velike. Franz možda nije imao novac ni besprijekorno podrijetlo, ali je imao kakvu-takvu prinčevsku titulu te je, po Victorijinu mišljenju, dobro izgledao.

Tako se Franz od Tecka svojim brakom s princezom Mary 1866. godine izbavio od dosadne sudbine bezličnog austrijskog oficira i završio na britanskom dvoru. U početku nije izgledalo ni da će u Britaniji njegova sudbina biti značajno drugačija od karijere u Austriji i da će ostati zaboravljen kao sporedni i pridruženi član britanske kraljevske obitelji, zajedno sa svojom neuglednom suprugom. No, kraljica Victoria, koja je taj brak i aranžirala, imala je i dalje potrebu usmjeravati sudbinu te obitelji, i to u njenom najboljem interesu. Zaključila je da je njihova kći Mary izvrstan izbor za suprugu njezina unuka i budućeg britanskog kralja, vojvode od Clarencea. Kad je on, nakon što su već objavljene zaruke, u dobi od samo 28 godina iznenada umro od gripe, Victoria je jednostavno odlučila da se Mary treba udati za njegova mlađeg brata, vojvodu od Yorka. Unatoč pomalo neobičnom i ugovorenom početku, bio je to sretan i uspješan brak. Mary i njezin suprug, kao kralj George V., od 1910. do 1936. vladali su Velikom Britanijom. Imali su šestero djece, među kojima i Edwarda VIII., koji je abdicirao zbog Wallis Simpson, te Georgea VI., oca današnje kraljice Elizabete. (Goran Mladineo)


cf.: http://geneall.net/de/name/5892/franz-herzog-von-teck/

view all

Franz Paul Karl Ludwig Alexander, Prinz von Teck's Timeline

1837
August 28, 1837
Eszék / Osijek, Croatia, Ungarn
1867
May 26, 1867
Age 29
Kenington Palace, London, Middlesex, England
1868
August 13, 1868
Age 30
Kensington Palace, London, Middlesex, England
August 13, 1868
Age 30
1870
January 9, 1870
Age 32
Kensington, Greater London, UK
1874
April 14, 1874
Age 36
Kensington Palace, Kensington, London, England
1900
January 21, 1900
Age 62
London, England
January 27, 1900
Age 62
Windsor, Berkshire, England
????
Germany - Francis Paul Charles Louis Alexander