Freya Tyra Franzina Schoultz

Is your surname Leino?

Research the Leino family

Freya Tyra Franzina Schoultz's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Frea Tyra Franzinaya Leino (Schoultz)

Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Death: March 05, 1951 (70)
Paris, France
Immediate Family:

Daughter of Friedrich Schoultz and Sofia Wilhelmina Schoultz
Ex-wife of Eino Leino
Mother of Helka Leino
Sister of Karl Erik Schoultz and Valter Schoultz

Occupation: Asianajokonttorin virkailija Helsingissä, sittemmin kielenkääntäjä.
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Freya Tyra Franzina Schoultz

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Freya_Schoultz_vuonna_1903.jpg

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2833/

http://www.kainuuneinoleinoseura.fi/eino-leino-kronologia/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eino_Leino

http://www.helsinki.fi/keskusarkisto/matrikkelit/1900_1907/Yo_matrikkeli_1900_1902.pdf

SCHOULTZ (av. Leino), Freya Tyra Franzina, Uusm. * Helsinki 9.11.1880, vanht valokuvaaja Friedrich Schoultz ja Sofia Wilhelmina Lundström. Yo Lärov. f. gossar och flickor i Hfors (priv.). Hk-yo →1905. Asianajokonttorin virkailija Helsingissä, sittemmin kielenkääntäjä. † Pariisi 5.3.1951. — Pso 1905-1910 (er.) runoilija, lehtimies Armas Eino Leopold Leino (Lönnbohm), k. 1926.

Freyan isä oli saksalainen, mekaanikko ja valokuvaaja, jolla oli valokuvaliike Helsingissä ja sivuliike Hämeenlinnassa. Äiti oli sorvarin tytär, joka piti oppilashoitolaa. Freya muutti avioliiton hajottua v. 1911 Pariisiin ja hän toimi siellä lääkintävoimistelijana, joka oli harvinainen mutta tärkeä ammatti 1. maailmansodan aikoihin. Tytär Eya muutti äidin luokse 1924 ja palasi Suomeen -39. Äiti jäi Pariisiin.

Vuonna 1902 Leino oli vuokrannut huoneen tulevan morsiamensa äidin, leskirouva Schoultzin, asunnosta Kasarmikatu 25:ssä.

Leino oli rakastunut 1902 eksoottisen kauniiseen ja verevään vuokraemäntänsä tyttäreen Freya Schoultziin, joka oli kielenkääntäjä ja kauppakirjeenvaihtaja. Leino kuului jo nyt Suomen kulttuurielämän keskeisimpiin henkilöihin. Freya Schoultz oli kuin luotu taiteilijarakkauden kohteeksi. Samaan aikaan hänellä oli suhde L. Onervaan, joka oli Leinon elinikäinen ystävä ja rakastettu. Leino sai voiton kilpakosijoistaan ja syyskuussa 1905 hän avioitui Freyan kanssa. Rakkaus piti luovan vireen korkealla. Vuosi 1905 oli kiihkeän elämisen ja luomisen aikaa. Leino julkaisi runokokoelman Talvi-yö, joka merkitsi uutta voittoa ja näyttöä hänen väsymättömästä kyvystään nopeaan uudistumiseen. Talvi-yö on myös teos rakastetulle Freyalle, jonka kanssa Leino vietti häänsä 10.9.1905 (1905-1910). Otto Manninen ja Olaf Holmén ovat todistajina vihkimisessä, jonka toimittaa saksalaisen seurakunnan kirkkoherra. Vihkiminen tapahtuu Helsingin Saksalaisessa kirkossa. Leino perusti ensimmäisen kotinsa porvarillisesti suureen merenrantahuoneistoon ( Eino ja Freya Leino hankkivat asunnon edustavalta paikalta Eteläranta, ent. Länsi Ranta 12:sta) , ja seuraavan vuoden joulukuussa perheeseen syntyi tytär Eya Helka, joka jäi Leinon ainoaksi lapseksi.Eya Helka syntyi seuraavan vuoden joulukuussa, mutta se ei pelastanut avioliittoa. Runoilija ei pystynyt eikä halunnut pitää yllä vaimonsa vaatimia kulisseja seuraelämän puitteissa.

Perheidylliä kesti vain lyhyen ajan. Leinon oli mahdotonta tottua porvarilliseen elämään, ja jo keväällä 1908 puolisoiden tiet erosivat. Koskaan myöhemminkään Leino ei onnistunut luomaan pysyvää suhdetta tai kiinteää kotia. Kuvaavaa hänen koko elämälleen oli, että hän jätti toistuvasti kaiken ja vain oleellisin kulki mukana, kuten hän kirjoitti ystävälleen Otto Manniselle 1.7.1908: "Jätin kaikki, paitsi kirjastoani ja papereitani, ja poistuin kapsäkki kainalossa."

Suuri suru ja syyllisyydentunto tyttären hylkäämisestä seurasivat Leinoa koko elämän ajan. Parhaansa mukaan hän yritti järjestää tyttärensä hoitoa, sillä kaikkina aikoina myöskään hänen entinen vaimonsa ei ottanut lapsesta vastuuta. Tapaamiset jäivät kuitenkin vähäisiksi, eikä taloudellinen tukikaan ollut aina luotettavaa.

view all

Freya Tyra Franzina Schoultz's Timeline

1880
November 9, 1880
Helsinki, Finland
1906
October 27, 1906
Age 25
Helsinki, Uusimaa, Finland
1951
March 5, 1951
Age 70
Paris, France