Gajo Bulat

您也姓Bulat吗?

考证Bulat氏源流

Gajo Bulat的个人主页

Records for Gajo Bulat

14,054 Records

与你的亲人和朋友分享你的家族树和家庭相册

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gajo Bulat

生日 (64)
出生地 Supetar, Općina Supetar, Split-Dalmatia County, Croatia
逝世 卒于 in Vienna, Vienna, Austria
直接亲属

Franjo Bulat之子
Edvard Bulat之父

Occupation: Attorney at law, Politician
管理员 Private User
最近更新
查看全部

直系亲属

About Gajo Bulat

http://en.wikipedia.org/wiki/Gajo_Bulat

Gajo Bulat (Supetar, 4. siječnja 1836. - Beč, 9. lipnja 1900.), bio je hrvatski odvjetnik, općinski načelnik u Splitu, zastupnik u Dalmatinskom saboru i bečkom Carevinskom vijeću.

U Supetru mu je otac, Franjo, bio sudac. Gajo Bulat gimnaziju je polazio u Zadru, a sveučilište u Grazu i Padovi. Stekavši doktorat prava, postao je tajnikom trgovačke komore u Zadru, a zatim se posvetio odvjetničkom zvanju i od godine 1865. do 1879. bio najglasovitiji odvjetnik u Splitu.

Premda je bio odgajan u talijanskoj kulturi, zahvaljujući Mihi Klaiću postao je pobornikom hrvatskih nacionalnih ideja, te vođom hrvatske stranke, splitskih narodnjaka, žestok protivnik autonomaške talijanske stranke. Narodna stranka uspjela je pobijediti na izborima načelnika Bajamontija, čija se talijanaška stranka služila svakojakim sredstvima, da održi vlast.

28. listopada 1882. je ustoličen za gradonačelnika na konstituirajućoj sjednici splitskog Općinskog vijeća Dujam Rendić-Miočević, koji je na tom položaju ostao do 1885, kad ga je naslijedio Gajo Bulat.

查看全部

Gajo Bulat的年谱

1836
1836年1月4日
Supetar, Općina Supetar, Split-Dalmatia County, Croatia
1900
1900年6月9日
64岁
Vienna, Vienna, Austria
????