Is your surname Burs?

Research the Burs family

Gillis Burs's Geni Profile

Records for Gillis Burs

9,094 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Gillis Burs

Birthplace: Bergues, Nord, Nord-Pas-de-Calais, France
Death: April 1634
Middelburg, Middelburg, Zeeland, Netherlands
Immediate Family:

Husband of Jkvr Josina Wolfs

Occupation: predikant en rector der Latijnse school te Middelburg, predikant en rector van de latijnse schoot te Middelburg
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Gillis Burs

KLIK LINK KRANTENBANKZEELAND Predikant en rector der Latijnse school te Middelburg

Hij vertegenwoordigde de Zeeuwse predikanten in de Staten op 16 mrt. 1612 en drong aan op een nationale synode vanwege den ‘beswaerlijcken tijt’. Idem op 11 april, samen met Philips Lansbergius. De Staten zegden toe in de StatenGeneraal het beleggen van een Nationale Synode te zullen bevorderen teneinde de godsdienstwisten te beëindigen. Zijn huwelijk [bron Nagtglas] Aegidius is getrouwd te Vlissingen in het jaar 1587 voor de kerk met Geertruida Moels, geboren rond 1567.


Biografie: bron https://encyclopedievanzeeland.nl/Gillis_Burs Gillis Burs of Aegidius Bursius (Lat.) kwam volkomen berooid, na de val van Gent, in 1584 in Middelburg aan met een attestatie van de Gentse kerkeraad. Hier moest hij beginnen om wat kleren te vragen. Waarschijnlijk is hij vrij spoedig naar Vlissingen vertrokken, waar hij conrector werd van de Latijnse school en in 1587 trouwde. Hier heeft hij zich verder bezig gehouden met de theologische studie. Eind 1589 werd hij beroepen als derde predikant van Middelburg en in 1607 werd hij tevens rector van de Latijnse school aldaar. Welke plaats Gillis Burs innam blijkt ook uit het feit dat hij in 1610 werd gekozen tot praeses van de Provinciale Synode van Veere. Als overtuigd contra-remonstrant werd hij in 1619 tijdelijk uitgeleend aan Utrecht. In opdracht van de Middelburgse kerkenraad schreef Gillis Burs samen met Anth. van den Berg tegen de wederdopers, zoals men de doopsgezinden toen nog algemeen noemde en tot wie in die tijd nogal wat gereformeerden overgingen. Ook is van hem nog bekend het: ‘Bruyloftslied ter eeren Jesu Christi’, een verklaring van psalm 45.

view all

Gillis Burs's Timeline

1634
April 1634
Middelburg, Middelburg, Zeeland, Netherlands
????
Bergues, Nord, Nord-Pas-de-Calais, France