Gustaf Henriksson Lilius

Is your surname Lilius?

Research the Lilius family

Gustaf Henriksson Lilius's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gustaf Henriksson Lilius (Rainenius)

Birthdate:
Birthplace: Längelmäki, Finland
Death: July 08, 1706 (65)
Messukylä, Finland
Immediate Family:

Son of Henricus Johannis Lilius and Sofia Jakobsdotter Wesilaxius
Husband of Katarina Henriksdotter Lilius
Father of Henrik Gustafsson Lilius; Gustaf Lilius; Sofia Gustafsdotter Lilius; Lars Gustafsson Lilius and Anders Gustafsson Lilius
Brother of Johan Henriksson Lilius; Anders Henricsson Lilius; Christina Henriksdotter Lilius; Elin Henriksdotter Lilius; Lisbeta Henriksdotter Lilius and 1 other

Occupation: Messukylän kirkkoherra, Kirkkoherra
Managed by: Johanna Stenman
Last Updated:

About Gustaf Henriksson Lilius

http://www.genealogia.fi/hakukanta/control/ctrlSelaus1.php?a=30&s=789&u=e


Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852 Henkilötiedot: 1671/72 Gustaf Lilius Gustavus Henrici, Satacundensis 2151. Vht: Längelmäen kirkkoherra Henrik Rainenius (Henricus Johannis, † 1657) ja Sofia Jakobsdotter. Ylioppilas Turussa 1671/72. Nimi on kopioitu Albumista noin v. 1696 Satakuntalaisen osakunnan matrikkeliin [1671/72] Gustavus Lilius. | Pastor in Messuby | obiit 1706. — Messukylän kappalainen 1679, kirkkoherra 1690. Saarnaaja pappeinkokouksessa Turussa 1694. † Messukylässä 8.7.1706. Pso: 1682 Katarina Henriksdotter Berg († 1738).


Raija Kunnas 26.11.2017: " Harvinaisen pitkäaikaisen pappisdynastian Messukylässä aloitti Teiskon ensimmäisen kappalaisen Henrik Raineniuksen poika Gustaf Lilius. Lilius-suku, joka melkein yhtäjaksoisesti vaikutti Messukylässä vv. 1679-1870, on kotoisin Karkun Rainion kylästä. Sen ensimmäinen pappiskantaisä on mainittu Karkun nimismiehen poika Henrik Rainenius. Hänen poikansa, joista kolme seurasi isänsä uraa, muuttivat nimensä Liliukseksi 1).

Messukylän Liliusten parivuosisataisena ajanjaksona vain vv. 1709-16, 1807-25 ja 1849-58 ei ketään suvun jäsentä ollut seurakunnassa minkäänlaisessa pappistehtävässä, joten voimme täydellä syyllä puhua Liliusten pappisdynastiasta.

Gustaf Lilius aloitti toimintansa Messukylässä kappalaisen virasta, jota hän hoiti v:sta 1679 irkkoherraksi tuloonsa asti eli v:een 1690. Hän kuoli jo v. 1709. Kappalaiskautenaan Gustaf Lilius omisti Messukylän Turtolaa, ja tänä aikana hän hankki myös itselleen Leinolan Nikkilän, joka sitten säilyi suvulla vuosikymmeniä.

Gustaf Lilius näyttää olleen aikakautensa pappisihanteen mukaisesti ankara järjestyksen pitäjä, joka sekä kirkon että omasta puolestaan vaati seurakunnaltaan sen mitä oli oikeus ja velvollisuus vaatia. Hänen tarkka silmänsä huomasi kirkossa pienimmänkin epäjärjestyksen, joka sitten heti tutkittiin ja saatettiin kohdalleen. Kerran Kolminaisuuden päivänä hän esimerkiksi havaitsi kahden vaimon keskustelevan, ja samalla kenkäparin vaihtavan omistajaa. Tämä oli tietysti kirkon alentamista markkinapaikaksi, ja sotilaan vaimo Kaisan Simontytär Vehmaisista ja Vappu Takahuhdista saivat nimismieheltä haasteen seuraaviin käräjiin kenkien kaupittelemisesta kirkossa. Vaimot puolustautuivat sillä, että eivät olleet käsitelleet rahaa, Kaisa oli vain pannut Vapun syliin parin kuluneita lastenkenkiä. Kirkon määräyksiä oli noudatettava. ....

Gustaf Lilius taisteli vääryyttä ja epäjärjestystä vastaan ehkä välistä liiankin innokkaasti. Mutta näinä aikoina ilmeni toisaalta sotien lisäämän irtaimen väestön keskuudessa paljon sellaista, mikä todella vaati ankaraa kättä, ja tästä oli seurauksena, että kirkkoherra herkästi saattoi huhupuheidenkin perusteella ryhtyä toimenpiteisiin niin kuin esim. estellessään sotamies Heikki Viikarin avioliittohankkeita perättömäksi osoittautuvien juttujen perusteella.

Sota-ajan rasitusten alla kansa mielellään jätti suorittamatta kirkonmaksujaan. Jo ensimmäisenä kappalaisvuotenaan Gustaf Lilius sai todeta kolmannen osa saatavistaan jääneen maksamatta. Kirkkoherraksi tultuaan hän joutui kokemaan, miten perin haluttomia kappelissa oltiin suorittamaan kirkkoherralle kuuluvaa testamenttilehmää talon isännän tai emännän kuoltua, ja yleensäkin ruumisrahan periminen osoittautui vaikeaksi. Sangen pitkällinen riita testamenttilehmästä kehittyi Liliuksen ja Kuorannan Juho-isännän välille, eikä kirkkoherra häikäillyt tarttua omin käsin toimeen, jos katsoi asian sitä vaativan. Kerran hän maantiellä muitta mutkitta otti eräältä vastaantulevalta mieheltä hevosen maksamatta jääneen ruumisrahan vastineeksi. Mutta toisaalta eräässä testamenttilehmää koskevassa oikeudenistunnossa Lilius saattoi ottaa koko käräjärahvaan todistajakseen siitä, ettei ollut koskaan vaatinut kuulijoiltaan puoli äyristäkään eikä mitään yli sen mitä hänelle kuului. .....

Liliuksen jyrkkä ja häikäilemätön luonne johti hänet helposti riitoihin ja antoi aihetta väärinkäsityksiin. Niinpä esim. Pirkkalan kirkkoherra Stenius syytti häntä kerran myllyriitaa koskevassa maaherralle lähettämässään valituksessa vääryydestä ja omavaltaisuudesta, minkä johdosta Lilius puolestaan nosti syytteen solvauksesta. Mitkään säilyneet asiakirjat eivät tue Steniuksen syytösten aiheellisuutta.2)" Lähde: Messukylän-Teiskon-Aitolahden historia, Kirsti Arajärvi, Tampere 1954, Tampereen Keskuspaino.


view all

Gustaf Henriksson Lilius's Timeline

1641
1641
Längelmäki, Finland
1683
May 3, 1683
Age 42
Messukylä, Finland
1692
1692
Age 51
Finland
1693
1693
Age 52
Tampere, Pirkanmaa, Finland
1706
July 8, 1706
Age 65
Messukylä, Finland
1714
November 23, 1714
Age 65
Messukylä, Finland
????
Messukylä, Finland