Gustav Georg Moe

Is your surname Moe?

Research the Moe family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gustav Georg Moe

Birthdate:
Death: July 25, 1970 (84)
Hadsel, Nordland, Norway
Place of Burial: Hadsel, Nordland, Norway
Immediate Family:

Son of Ove Martin Moe and Hansine Moe
Husband of Konstance Pernille Berg Moe
Father of Karen Davida Moe Sandvik; Aslaug Helene Moe Hall-Nilsen and Hjørdis Ingeborg Moe Woll
Brother of Alf Marelius Moe; Anna Jørgine Broløkken; Hilda Aminda Moe; Borghild Moe; Aslaug Moe and 4 others

Occupation: Fisker og jordarbeider
Managed by: Frode Kaufman
Last Updated:

About Gustav Georg Moe

Veivokter Gustav Georg Moe begynte som unggutt å ro fiske, men sjøen ble ingen gullgruve for ham og han dro snart opp lina og reiste til Amerika. Heller ikke der fant han seg til rette og vendte hjem igjen etter ett års forløp. Senere jobbet han på Neptun i flere år, en tid som formann. Han var også formann på sildoljefabrikken på Vikholmen noen år.

Det er som veivokter og kommunalpolitiker Gustav var mest kjent. Som medlem av arbeiderpartiet var han representant i herredsstyre og formannskap i flere perioder og hadde en lang rekke offentlige verv. I Hadsel jordstyre var han formann i åtte år. Formann i Hadsel arbeidsledighetskomite. han var også med i tilsynet for Hadsel prestegård.

Som motstander av Hitlers 1000 års rike måtte han som mange andre i fangeleir. Han satt som gissel for Ingvald Haugen som var gift med Gustavs søster Hilda Aminda Moe (f. 22.7.1895). Frem til sommeren 1941 var Ingvald Haugen både formann i NSF og mannskapssjef i Nortraship, det statlige rederiet som ble opprettet etter regjeringens rekvirering av handelsflåten i april 1940. Som forbundsleder var han et arbeidsmenneske av de sjeldne, og han satte inn alle krefter i krigsårene. I den norske utefronten ble han en sentral skikkelse, hvis råd og meninger ble lyttet til av statsråder, statsminister, Nortraship og andre, både i norske og allierte miljøer.

Gustav ble først ført til Tromsdalen av tyskerne. Senere ble han sendt til SS-Strafgefangenenlager Falstad. ,Leiren sorterte under den beryktede Sipo-sjefen i Trøndelag, Gerhard Flesch. Fangebehandlingen på Falstad var ofte brutal, særlig gjaldt dette jødene og utlendinger (sovjetere og jugoslaver). 1 km sør for leiren var henrettelsesstedet i Falstadskogen. Her ble over hundre sovjetere skutt, minst 62 jugoslaver og 43 nordmenn. Gustav Georg Moe var fange i SS-Strafgefangenenlager Falstad til krigens slutt.

view all

Gustav Georg Moe's Timeline

1886
March 26, 1886
1912
June 18, 1912
Age 26
1914
June 4, 1914
Age 28
1916
May 23, 1916
Age 30
1970
July 25, 1970
Age 84
Hadsel, Nordland, Norway
July 31, 1970
Age 84
Hadsel, Nordland, Norway