Flyløytnant Halldor Espelid

Is your surname Espelid?

Research the Espelid family

Flyløytnant Halldor Espelid's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Flyløytnant Halldor Espelid

Birthdate: (23)
Birthplace: Florvåg, Askøy, Hordaland, Norway
Death: March 29, 1944 (23)
Rotenhahn, sør for Kiel, Schleswig-Holstein, Germany (Henrettet etter rømning fra Stalag Luft III under andre verdenskrig)
Place of Burial: Poznan, Poland
Immediate Family:

Son of Ivar Monsen Espelid and Lærer Gudrid Espelid
Brother of Malmfrid Monstad; Ingrid Espelid Hovig; Gunnvor Espelid and Tannlege Mons Gunnstein Espelid

Managed by: Private User
Last Updated:

About Flyløytnant Halldor Espelid

Hans minnesmerke på Strusshamn gravplass, Askøy, Hordaland, Norway.

Haldor Espelid, en krigshelt fra Askøy, Hordaland, Norway..

Haldor Espelid født 6.oktober 1920.

16. september 1940, 20 år gammel, flyktet han over til Shetland sammen med 7 andre i motorbåten ”Traust”, med Hilmar Langøy som skipper. Etter utdannelse og trening, kom han inn i RAF, det britiske flyvåpenet, 331 skvadron, kalt den norske, siden den var bemannet med norsk personell. Han hadde da rang som løytnant.

Under et tokt over Frankrike i sin Spitfire Vb BL588 FN:A, ble han den 27. august 1942, skutt ned øst for Dunkirk nær den Belgiske grense. Her ble han tatt til fange og sendt til en av det tyske flyvåpenets, Luftwaffe, fangeleir for krigsflygere og mannskap, kalt Stalag Luft 3.

I denne fangeleiren, som lå i det som den gang var den tyske byen Sagan, nå polske byen Zagan, klarte han natt til 25. mars 1944, å rømme sammen med 75 andre. Dette er blitt kalt den største flukten fra en tysk krigsfangeleir under 2.verdenskrig. Tyskerne slo riksalarm, og en storstilt leteaksjon ble satt i gang. Men før alarmen gikk satt Haldor Espelid og Nils Fuglesang sammen med to andre rømlinger, på toget til Berlin. Haldor Espelid ble tatt i Flensburg ved danskegrensen. Hitler likte dårlig denne flukten, og for å statuere et eksempel, ble det bestemt at 50 av rømlingene skulle henrettes. Dessverre var Haldor Espelid og en annen nordmann, Nils Fuglesang fra Florø, blant dem. Gestapo sendte biler til Flensburg for å hente fangene.

Ut på kvelden, den 29.mars 1944, i utkanten av den lille landsby Rotenhahn sør for Kiel, stoppet bilene, og fangene beordret ut.

Ute på markene i denne landsbyen ble askøyværingen Haldor Espelid og de andre 3 regelrett henrettet, skutt ned bakfra.

Alle ble kremert i Kiel, og urnene brakt tilbake til Stalag Luft 3 i Sagan hvor de ble gravlagt sammen med de andre som ble henrettet. Her ble det også av medfangene bygget et monument over de 50, hvor urnene ble gravlagt. Dette monumentet står fortsatt i Zagan der fangeleiren lå. Men etter krigen ble urnene flyttet til en krigskirkegård i Poznan, Polen.

view all

Flyløytnant Halldor Espelid's Timeline

1920
October 6, 1920
Florvåg, Askøy, Hordaland, Norway
1921
February 20, 1921
Askøy, Hordaland, Norway
1944
March 29, 1944
Age 23
Rotenhahn, sør for Kiel, Schleswig-Holstein, Germany
????
Poznan, Poland