Hanna Laitinen

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hanna Laitinen

Finnish: Hanna Aukustintytär Laitinen
Birthdate:
Birthplace: Lietenmäki 29, Suonenjoki, Finland
Death: 1929 (37-38)
Sipoo, Finland
Immediate Family:

Daughter of Aukusti Ollinpoika Laitinen and Maria Loviisa Pekantytär Laitinen
Wife of Eino Leino
Sister of Eila e.Edla Laitinen; Eeli Laitinen; Marta Maria Laitinen and Aukusti Laitinen

Managed by: Private User
Last Updated:

About Hanna Laitinen

Hanna toimi setänsä Taavetti Laitisen perustamassa Tilkan hoitokodissa Helsingissä. Surullisen kuuluisa avioliitto Eino Leinon kanssa vei Hannan parantolaan, jossa hän kuoli 37-vuotiaana.

  • Eino Leino meni naimisiin kolme kertaa. Leinon ainoa lapsi, tytär Eya Helka syntyi 1906 avioliitosta Freya Schoultzin kanssa. Pariskunnan tiet erosivat 1908, kun Leinon suhde runoilija L. Onervaan muuttui läheiseksi. Vuonna 1913 Leino nai Anna Kajanuksen, mutta liitto kariutui alle vuodessa. Vielä vuonna 1921 alkoholisoitunut runoilija kosi Hanna Laitista. Myöntävän vastauksen saatuaan Leino alkoi jo katua, mutta ystävien toimesta häät kuitenkin pidettiin. Yhteiseloa uuden vaimon kanssa Leino ei käytännössä viettänyt.

Oheinen Mäkelän tarina kolmannen vaimon kosinnasta perustuu kansan keskuudessa kiertäneeseen tarinaan. Hauska tarina, mutta ei se Ester Laitisen (toinen nainen) mukaan niin tapahtunut, koska Ester oli jo matkustanut maalle. Sitäpaitsi Leino ei saanut mennä tohtori Laitisen kotiin päissään. Veljen tyttäret asuivat siellä.

http://airaroivainen.blogspot.fi/2013/02/korkeakulttuuria-ja-diivan-elkeita.html

Hannu Mäkelän tekstiä: "Leino itse meni naimisiin kolmannenkin kerran, nuoren Hanna Laitisen kanssa. Elettiin syksyä 1921. Leino oli vieraisilla, päisään. Hän istui kahden neidon väliin. Toinen oli tumma, toinen vaalea. Leino kosi tummaa ja sai rukkaset. Hän kääntyi vaalean puoleen ja kosi tätä. Tyttö myöntyi. Kun Leino selvisi huumauksestaan, hän käsitti tehneensä jotain mahdotonta. Tyttö oli tasapainoton; Leino, kunnian mies, tahtoi kuitenkin pitää sanansa. He menivät naimisiin. juuri ennen häitä Leino silti kävi sohvalle makaamaan, kieltäytyi lähtemästä. Aino Suits, vuokraemäntä ja eräänlainen rakastettu hänkin puki Leinon väkisin frakkiin. Saatuansa juomaa sulhanen piristyi ja vihkiseremonia suoritettiin, lopulta myös hänen itsensä hetkelliseksi tyydytykseksi.

Avioliittoa kesti käytännössä muutaman päivän, sitten Leino pakeni takaisin Aino Suitsin hoiviin. Vähän ajan päästä nuori vaimo tuli perässä. Jonkinlainen triangelidraama huushollissa talvikauden 21-22 näyteltiin. Sitten Leino taas pakeni. Hän alkoi jo olla sairas, jalat eivät kantaneet, "pedaalit pettävät" hän kirjoitti veljelleen. Loppuvuodet kuluivatkin sairastelun ja alituisen rahapulan merkeissä. Yksi hänen kuuluisimmista runoistaan, Löysäläisen laulu (1925) kuvaa tilanteen yksi yhteen. Runo alkaa näin: "Maantietä matkaa/ kirjaton, karjaton mies. Kruununkin kyyti/ liika ois hälle kenties,/ outoja hälle kun on/ isänmaa, kotipaikka ja lies,/ puolue, perhe ja muu/ verot, verka ja velka ja ies."
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CQlZc2BUtmAJ:hannumakela.com/webpage/id/13.html+&cd=1&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

Syntyneet/Födda:
Suonenjoki - syntyneet, 1884-1898 (MKO687-695) > 116: 1891; SSHY: https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6263&pnum=116
Lastenkirjat/Barnaboken:
Suonenjoki - lastenkirja, 1889-1898 (MKO648-675 Iab) > 361: sivu 360: Lietenmäki 29; SSHY: https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6261&pnum=361

view all

Hanna Laitinen's Timeline

1891
September 27, 1891
Suonenjoki, Finland
1929
1929
Age 37
Sipoo, Finland