Hannes (Ivan nuorempi) Filipinpoika Vornanen

Is your surname Vornanen?

Research the Vornanen family

Hannes (Ivan nuorempi) Filipinpoika Vornanen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hannes (Ivan nuorempi) Filipinpoika Vornanen

Birthdate:
Birthplace: Tolvajärvi, Korpiselkä, Finland
Death: January 05, 1968 (76)
Karstula, Finland
Immediate Family:

Son of Filip (Hilippa) Timofeinpoika Vornanen and Tatjana Ignateintytär Vornanen
Brother of Pedri Filipinpoika Vornanen; Filip Filipinpoika Vornanen; Feodor Filipinpoika Vornanen; Akilina Filipintytär Pyykönen; Antero (Andrei) Filipinpoika Vornanen and 3 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Hannes (Ivan nuorempi) Filipinpoika Vornanen

Kauppias, kanteleensoittaja. Tolvajärvi, Korpiselkä ja Karstula.

Vornanen, Hannes (Ivan) syntyi 10.8.1891 Tolvajärvellä ja kuoli 5.1.1968 Karstulassa. Hänen isänsä oli Filip (Hilippa) Vornanen (1849-1920) ja äitinsä Tatjana Ignatintytär, o.s. Vornanen (1857-1928), syntynyt Tolvajärvellä. Hannes Vornanen oli ammatiltaan kauppias. Hän on sepittänyt runon Laulu Tolvajärvelle, jota lauletaan varsinkin Vornasten sukuseuran kokouksessa. Ks. artikkelia Vornaset kanteleensoittajina. [1]

Hannes Vornanen [2]:

Eliel Vartiainen pääsee keskustelemaan Tolvajärven matkallaan Hannes Vornasen kanssa. Hannes kertoo Vartiaiselle mm. vanhoista sattumuksista ja uskomuksista.

Vartiainen kertoo: Huomaan, miten hyvillään Hannes on kannanotostani. Hän, Ristsalmen Hlipan poika, pikkukauppias, kanteleensoittaja, on intoutunut perinnäisen kansantietouden keräilijä, joka kylässään on koettanut päästä käsiksi syntyihin syviin, ja jäänyt, kuten minusta on tuntunut, itsekin niiden lumoihin(…).

Hannes kertoo mm. lyylityspaikkana käytetystä lähteestä ja haltijoista: ”Siinä tsasounan portailla istumme edelleen, minä kuuntelijana, kynä ja vihko käsissä, uteliaana vieden papereihin, mitä tietäjäsuvun jälkeläinen kertoilee tolvajärveläisistä uskomuksista.

Tavallisesti lyylityspuuhissa oli tietoneikka, usein todistajakin apuna, sillä olihan enimmälti kysymys sairaan auttamisesta. Joku tietäjä haki lepän varvuista vastan, johon hän pani punaisia tilkkuja, punaista villalankaa ja jonkin pienen rahan. Tällainen vasta oli nimeltään ”verha”. Verha jätettiin lahjaksi haltialle, jolle samalla kummarrettiin kolme kertaa ja saneltiin tavalliset lyylitysssnat(…). Vesillä ja rannoilla oli aina muistettava lyylittää ”päällä veden”. Lopuksi tuli sairaan sitten pitää mielessään haltian olopaikat ja koettaa välttää niitä.” Haltialle myös annettiin lyylityslahjaksi jotakin.

Näin Vartiainen ja Hannes keskustelevat vanhan maailman asioita Tsasounan edustalla...

(Eliel Wartiainen, Kun haltiat elivät, 1953.)

Viitteet:

  • [1] Rauno Malviniemi: Runonlaulajien matrikkeli ja heidän runojensa lähdetiedot, Iro-neidon pojat s. 71.
  • [2] Kooste Lea Tajakka.
view all

Hannes (Ivan nuorempi) Filipinpoika Vornanen's Timeline

1891
August 23, 1891
Korpiselkä, Finland
1968
January 5, 1968
Age 76
Karstula, Finland