Heikki Veikko Harma

Is your surname Harma?

Research the Harma family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Heikki Veikko Harma

Also Known As: "Hector"
Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Immediate Family:

Son of Veikko Harma and Eila Harma
Husband of Private
Brother of Erkki Harma; Private and Private

Occupation: Muusikko
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Heikki Veikko Harma

Heikki Veikko Harma s. 20. huhtikuuta 1947 Helsinki on suomalainen muusikko, joka on esiintynyt vuodesta 1965 taiteilijanimellä Hector.

Heikki Veikko Harma (s. 20. huhtikuuta 1947 Helsinki)[2] on suomalainen rock- ja folkmuusikko, joka on esiintynyt vuodesta 1965 taiteilijanimellä Hector. Hector on yksi suomalaisen rockin suurista nimistä.[3] Harma on työskennellyt myös radio- ja televisiotoimittajana sekä televisio-ohjaajana.

Hector on urallaan julkaissut 25 studioalbumia viidellä eri vuosikymmenellä. Hänen tunnettuja kappaleitaan ovat muun muassa "Lumi teki enkelin eteiseen", "Ake, Make, Pera ja mä", "Asfalttiprinssi", "Yhtenä iltana", "Juodaan viinaa" ja "Mandoliinimies".

Hector on palkittu uransa aikana muun muassa kolmella Emma-palkinnolla, Juha Vainio -palkinnolla vuonna 1992 ja Pro Finlandia -kunniamitalilla vuonna 2008.

Ura

Ura lähtee käyntiin

Hectorin ura alkoi soolokitaristina hänen veljensä perustamassa Les Mirages -yhtyeessä vuonna 1964. Seuraavana vuonna hän debytoi levylaulajana ja sanoittajana folk-singlellään ”Palkkasoturi” (alun perin Buffy Sainte-Marien ”Universal Soldier”). Alkuvuodesta 1966 single nousi listojen kärkeen Suomessa. Levy-yhtiöt yrittivät tehdä Hectorista kantritähteä, mutta seuraavat singlet eivät menestyneet odotetulla tavalla. Vuonna 1969 hän esiintyi Svenska Teaternin suositussa Hair-musikaalissa yhdessä Anki Lindqvistin, Cay Karlssonin ja Sakari Lehtisen kanssa. Nelikon yhteistyöstä syntyi Cumulus-yhtye.

Suurta menestystä

Hectorin ensimmäinen täyspitkä sooloalbumi Nostalgia julkaistiin vuonna 1972. Seuraavana vuonna ilmestynyttä Herra Mirandosta myytiin jo timanttilevyn arvoisesti (myyty 71 600 kpl). Vuoden 1974 Hectorock I on Hectorin menestynein soololevy (myyty 87 100 kpl). Monet muutkin Hector-albumit ovat olleet myyntimenestyksiä (vuoden 1990 Yhtenä iltana, myyty 64 500 kpl; vuoden 1988 Varjot ja lakanat, 56 200 kpl; vuoden 1991 In concert 1966–1991, 45 000 kpl sekä vuoden 2004 Ei selityksiä, 31 655 kpl[4]).

Hectorin tunnetuin laulu on surumielinen ”Lumi teki enkelin eteiseen”. Hänen uraansa mahtuu suuri joukko hittejä, kuten ”Ake, Make, Pera ja mä”, ”Asfalttiprinssi”, ”Kuinka voit väittää (että yksinäinen oot)” (alun perin Ralph McTellin ”Streets of London”), ”Ei mittään (Työttömän arkiviisu)”, ”Nostalgia”, ”Herra Mirandos”, ”Mandoliinimies”, juopottelusta kertova laulu ”Juodaan viinaa”, ”Kaikki tahtoo rakastaa”, joka ilmestyi vain singlenä, ja viimeisimpänä ”Kuunnellaan vaan taivasta”. Hectorin lauluja on myöhemmin tulkinnut muiden muassa Kari Tapio

Mestarit areenalla

1990-luvun lopulla Hector nousi parrasvaloihin Pave Maijasen, Pepe Willbergin ja Kirkan kanssa nelikon Mestarit Areenalla -konserttien ja -kiertueiden ansiosta. He esittivät omia sekä toistensa hittejä, ja koko Mestarit-ilmiöstä tuli hyvin suosittu. Mestarit Areenalla -livelevyä on myyty yli 131 000 kappaletta, ja se oli vuoden 1999 myydyin albumi Suomessa.

Jäähyväiskiertue ja paluu esiintymislavoille

Hector teki syksyllä 2007 jäähyväiskiertueen Näkemiin – kuulemiin, mutta palasi lavoille vielä keväällä 2009 Savoy-teatterissa[5] ja Savoy-konsertit saivat jatkoa saman vuoden joulukuussa.

Vuonna 2011 Hector palasi isoille esiintymislavoille Aikamatka 1966 – 2011 -kiertueen myötä.[6] Konsertit olivat aikavälillä 27. lokakuuta – 10. joulukuuta. Kiertue alkoi Jyväskylässä ja päättyi Rovaniemellä. Hectorin yhtyeessä ovat muun muassa kosketinsoittaja Esa Kotilainen ja kitaristi Timo Kämäräinen. Työryhmässä oli mukana myös led-screen -näyttöjen taiteellinen suunnittelija Zok Sabijan. Ohjelmistossa oli uusia kappaleita.

Hector kertoi syksyllä 2011 tehneensä päätöksen kiertueiden lopettamisesta, koska tunsi olleensa loppuunpalanut ja fyysisesti huonossa kunnossa. Näihin aikoihin häneltä ei myöskään syntynyt uusia lauluja. Muutettuaan elämäntapojaan terveellisemmiksi vuodesta 2008 lähtien hän sai luomisvoimansa takaisin ja alkoi katua lopettamispäätöstä liian äkkinäisenä ratkaisuna.

Paluukiertueen jälkeen Hector esiintyi presidenttiehdokas Pekka Haavistoa tukeneessa Kokoaan suurempi Suomi 2012 -konsertissa. Hector liittyi Haaviston tukijoihin presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen.[7][8]

Vuonna 2014 Hector julkaisi uuden albumin Hauras kymmenen vuoden tauon jälkeen. Albumi myi ennakkoon kultaa ja myöhemmin platinaa.[9][10] Uuden albumin myötä Hector lähti mittavalle kiertueelle, joka käsitti 16 konserttia. Kiertue alkoi 29. lokakuuta Jyväskylästä ja päättyi Hartwall Arenalle 29. marraskuuta. Kiertueella Hector esitti kappaleita uudelta levyltään.lähde?

Hector osallistui Vain elämää -ohjelman viidennelle kaudelle vuonna 2016.[11] Syksyllä 2016 Hector lähti mittavalle Suomea kiertäneelle kiertueelle juhlistaen 50-vuotistaiteilijauraansa.[12]

Marraskuussa 2017 Hector julkaisi yhdessä Tuula Kousan kanssa kirjoittamansa muistelmateoksen Hector: Asfalttihippi, jonka on kustantanut Otava.

Joulukuussa 2018 Hectorin piti tehdä konserttikiertue, mutta terveydellisistä syistä se peruuntui. Hänelle tehtiin alkuvuodesta 2018 lonkkaleikkaus ja elokuussa vielä sydämeen pallolaajennusleikkaus.[13] Vuonna 2019 Hector teki kiertueen Hexit, jonka hän sanoi olevan viimeinen kiertue.

Teatterissa

Syksyllä 2012 Hector esiintyi Lahden kaupunginteatterissa Hair-musikaalissa, jossa hänellä oli rooli muun muassa Vietnam-veteraanina. Hectorilla oli aikoinaan sivurooli myös Svenska Teaternin Hair-versiossa jo vuonna 1969.[14]

Työ toimittajana

Vuosina 1969–1989 Hector toimi Yleisradion musiikkitoimittajana. Radio- ja televisio-ohjelmia tehdessään hän käytti oikeaa nimeään Heikki Harma. 1970-luvulla hän juonsi radiossa muun muassa suosittua Pop eilen – tänään -ohjelmaa. Kun Rockradio aloitti 1980, hän oli yksi sen kolmesta juontajasta. Vuoden 1982 paikkeilla Hector siirtyi television puolelle Yle TV1 -kanavan viihdetoimittajaksi, päätyönään nuortenohjelma Tuubi[15].

Vuoden 2009 kesäkuussa Hector jatkoi radiotoimittajan uraansa, kun Radio Suomi lähetti kesän 2009 ajan Hectorin juontamaa Pop eilen – toissapäivänä -musiikkiohjelmaa.[16] Ohjelman suuren suosion myötä Hector lupautui jatkamaan radio-ohjelmaa myös kesän jälkeen. Ohjelma jatkui yhtäjaksoisesti siitä lähtien aina vuoteen 2014, jolloin Yle ilmoitti lopettavansa ohjelman vuoden lopussa.[17] Ohjelmaa alkoi esittää uudestaan Radio Nova 7. kesäkuuta 2015 alkaen sunnuntaiaamuisin.[18]

Palkintoja ja tunnustuksia

Hector on saanut Juha Vainio –sanoittajapalkinnon 1992.[19] Hän on sanoittanut myös muille artisteille. Esimerkiksi Freemanin ”Ajetaan tandemilla”, Samuli Edelmannin ”Peggy” ja Jari Sillanpään ”Pariisi–Helsinki” sekä Katri-Helenan tunnetuksi tekemän YK:n-päivälaulu ”Kuudenikäinen” ovat Hectorin sanoittamia. Lisäksi Hector on sanoittanut lukuisia lauluja muun muassa Arja Saijonmaalle.

Vuonna 2004 Hector voitti vuoden miessolistin Emma-palkinnon. Hän oli aiemmin saanut kaikkiaan kolme Emmaa.[20]

Pro Finlandia -kunniamerkki Hectorille myönnettiin 2008.[21]

Vuonna 2009 Hectorille myönnettiin Reino Helismaa -palkinto tunnustuksena sanoituksista, jotka ”ulottuvat surumielisyydestä hauskaan kansanomaisuuteen sekä terävään yhteiskunnalliseen analyysiin”. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on merkittävällä tavalla uudistanut suomalaista laulurunoutta ja viihdettä kansallisista lähtökohdista.[22]

Stadin Slangi ry valitsi Hectorin vuoden 2015 Stadin Kundiksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 2015.[23]

Hector sai taiteilijaeläkkeen 2019.[24]

Yksityiselämä

Hector on maininnut elämänsä pahimmaksi epäonnistumiseksi avioeron.[25] Maailmankatsomukseltaan Hector kertoo olevansa ”epäilevä etsijä” ja pitää Jumalaa mielenkiintoisena keskustelun aiheena, mutta ihmeisiin Hector ei kerro uskovansa.

»Syntymä ja kuolema ovat paljon selkeämpiä ja ymmärrettävämpiä kuin se, mitä on ennen tai jälkeen tämän todellisuuden. Sinne jonnekin pitäisi sijoittua Jumalan, joka sieltä tuntemattomasta käsin vaikuttaa meidän kauttamme tai meihin. Elämästä kylläkin pitää selvitä omin avuin ja ihmisten keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Se etten usko, ei tarkoita, etteikö toisinkin voisi olla. Tämä on minun elämän mittainen agnostinen kilvoitteluni. Jos jonakin päivänä napsahtaa, kolahtaa, avautuu tai alkaa säkenöidä, niin mikä sen ihanampaa» (Hector, 2007[26])

Salanimet

Brainstorm Arnold Kokko Julius Ponsivuori Bubi Riimi Impi

Diskografia

Albumit

  • Nostalgia (1972)
  • Herra Mirandos (1973, myynyt timanttia)
  • Hectorock I (1974, myynyt timanttia)
  • Liisa pien (1975)
  • Hotelli Hannikainen (1976)
  • H.E.C. (1977)
  • Kadonneet lapset (1978, myynyt kultaa)
  • Ruusuportti (1979)
  • Linnut, linnut (1980)
  • Eurooppa (1981)
  • Hyvää yötä Bambi (1982)
  • Hectorock II (1985)
  • Nuku idiootti (1987, myynyt kultaa)
  • Varjot ja lakanat (1988, myynyt platinaa)
  • Yhtenä iltana (1990, myynyt platinaa)
  • In concert 1966–1991 (1992, myynyt kultaa)
  • Ensilumi tulee kuudelta (1992, myynyt kultaa)
  • Salaisuuksien talo (1994, myynyt kultaa)
  • Kultaiset lehdet (1995)
  • Hidas (1999)
  • Helismaan pikajuna (2001)
  • Total Live 1991–2003 (2003)
  • Ei selityksiä (2004, myynyt platinaa)
  • Hauras (2014, myynyt platinaa)[27]
  • Hectorin joululevy (2018)

Kokoelma-albumit

  • Hectorin parhaat (1975)
  • Hector 72–74 (1978)
  • Masters Hector (1986)
  • Hector (1 & 2) (1987)
  • 20 toivottua (1987)
  • Parhaat (1987)
  • Lauluja rakastamisen vaikeudesta (1988; CD 1994)
  • Loveklassikot – Ne parhaat (1989)
  • Asfalttiprinssi (1989)
  • Lapsuuden loppu (1991)
  • Kulkurin iltatähti (1992)
  • Hector I – 12 Alkuperäistä (1992)
  • Hector II – 12 Alkuperäistä (1992)
  • Hector – 12 Alkuperäistä (1993)
  • Asfalttiprinssi (1993)
  • 12 Klassikkoa (1993)
  • 20 suosikkia – Lumi teki enkelin eteiseen (1996)
  • Hectorin parhaat (1996, 3CD)
  • Singlet 1975–78 (1996)
  • 20 suosikkia – Yhtenä iltana (1997)
  • Hector Parhaat (1999, 2CD)
  • Hector & Pave Maijanen: Kokoelma 2003 (2003)
  • Suomihuiput (2005)
  • Hectobox (2005, 6 CD, sisältää kaikki Hectorin singlet, yhteensä 128 kappaletta)
  • Kaksi lensi yli käen pesän – Helmiä Hectorin laulukirjasta (2012, 2CD, muiden esittämiä Hectorin sanoittamia ja/tai säveltämiä kappaleita)

DVD

  • Mestarit Stadionilla (2001)
  • Hector 60v-Juhlatupla (2007)

Tutkimuksia Hectorin tuotannosta

  • Helander, Minna: Hyvää yötä bambi: satuintertekstit Hectorin lyriikassa. Pro gradu, Helsingin yliopisto, 1995.[28]
  • Hietanen, Piritta: Hectorin laulutekstien runomuodon tarkastelua. Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto, suomen kielen laitos. 1996
  • Hietanen, Piritta: Hectorin laulutekstit ja suomalaisen lyriikan perinne. Teoksessa Hakanen, Aimo (toim.), Sananjalka. *Suomen Kielen Seuran vuosikirja 38, 95–107. Turku: Suomen Kielen Seura. 1996.
  • Hietanen, Piritta: ”Maakuopissa höyryää runonjalat, valtateillä etenee projektit”: Hectorin, Ismo Alangon, Martti Syrjän ja A.W. Yrjänän laulutekstien runomuodon analyysi. Lisensiaattityö. Turun yliopisto, suomen kielen laitos. 2001.
  • Kaipiainen, Marjo: Suomi-rockin sanoma: yhteiskuntakritiikkiä vai lauluja tunteista? Ismo Alangon, Hectorin ja Juice Leskisen tekstituotannon analyysia. Pro gradu, tiedotusoppi, Valtiotieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, 1994.[29]
  • Immonen, Tenho: "Niinhän on maailma kirjoitettu": Hectorin laulutekstien tekstienvälisyydestä. Pro gradu, Jyväskylän yliopisto, 1999.[30]
  • Kinnunen, Santeri: "Saapuaksein aina takas maahan mämmin". Käännösstrategioita ja -tendenssejä Hectorin käännöslaulutuotannossa. Pro gradu, Nykykielten laitos, Helsingin yliopisto, 2017.[31]
  • Virtala, Meri: ”Ikkunat auki helvettiin”. Postmoderni vieraantuminen ja mediakulttuuri Hectorin albumilla Eurooppa (1981). Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. 2014.

Lähde:WIKIPEDIA/ https://fi.wikipedia.org/wiki/Hector

view all

Heikki Veikko Harma's Timeline

1947
April 20, 1947
Helsinki, Finland