Heikki Maununpoika Härmä

Is your surname Härmä?

Research the Härmä family

Heikki Maununpoika Härmä's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Heikki Maununpoika Härmä

Swedish: Henrik Månsson Härmä
Birthdate:
Death: circa 1570
Vuohisluoma, Härmälä, Härmä, Finland
Immediate Family:

Son of Maunu; Maunu, Måns Härmälä; N. N. and N.N. Gunnarsdotter
Husband of N. N.
Father of Anna Henriksdotter Piri, Tynjälä; Martti Heikinpoika Mattila; Erich Hendricksson Härmä; Esko Heikinpoika Härmä and Vilppu Heikinpoika Mattila

Occupation: Vuohisluoman eli Naarasluoman Härmälän isäntä 1543-53, "härmäläänen# Talollinen, Uudisraivaaja
Managed by: Private User
Last Updated:

About Heikki Maununpoika Härmä

Uudistilalllinen. Härmä, Vuohisluoma, Härmä.

Bonde. Härmä, Vuohisluoma, Härmä, Finland.

Farmer. Härmä, Vuohisluoma, Härmä, Finland.Heikki Härmän asettumisesta Vuohisluomalle on niin paljon todisteita, että Heikki on irrotettu "isästään" (Maskun Härmästä), ja jos jollain on aikaa ja taitoa, etsitään isä lähempää. Lue Eteläpohjalaiset Juuret 2/2021, Matti Lehtiö, hajamerkintöjä Heikki Maununpoika Härmästä: (Taustatyössä mukana Jorma Kattelus, Hillevi Tyni, Matti Lund ja Markku Pihlajaniemi): Artikkelissa ei oteta kantaa mahdollisiin jälkeläisiin.

 • Härmän suvun kantaisä. Syntymäpaikka tai -aika ei ole tiedossa
 • Heikki Maununpoikaa ei mainita Härmä-nimisenä
 • Sakkoluettelossa vuoden 1548 käräjiltä Heikki Maununpoika Vuoskoskelta
 • Härmän ensimmäisen tilan raivaus aloitettiin v. 1537 ja sitä verotettiin ensimmäisen kerran v. 1543 .
 • Uudenkaarlepyyn käräjillä 21.8.1653 f. 140o-141o tulee esiin seuraavaa:
 • Minä Anders Wästgöte kihlakunnan tuomari Pohjanmaalla todistan ja annan tiettäväksi tällä käsillä olevalla avoimella kirjeellä, että kun minä pidin talvikäräjiä Kyrön pitäjän rahvaan kanssa … että vuonna 1543 Jumalan syntymän jälkeen kynttilänmessun päivänä tulivat lain ja oikeuden eteen kunnialliset miehet Knuutti Filpunpoika, Mikki Leurinpoika, Prusi Tuomaanpoika, Pentti Ollinpoika, Niiles Pouttu ja Lauri Antinpoika. He tekivät tiettäväksi oikeudessa, että he ovat tarkastaneet ja tutkineet asuinpaikkaa, jonka asuinpaikan Heikki Maununpoika nyt viisi vuotta sitten on raivannut kruunun yhteismaalta ja erämaasta. ..
 • Veroluetteloiden mukaan oli Vuohisluoman tilan isäntänä vuoteen 1553 saakka
 • Heikki Härmän ja hänen perheensä raivaaman tilan viljelijöiden sukunimi esiintyy asiakirjoissa ensi kerran vasta 1600-luvulla.
 • Heikki Maununpojan kadottua veroluettelosta vuoden 1553 jälkeen, ilmestyy Vuoskoskelle samana vuonna Martti Heikinpoika, jonka talon nimeksi vakiintuu myöhemmin Mattila. Samaan aikaan kun Martin viljelyala putoaa vuodesta 1562, syntyy uusi talo, jonka viljelijäksi ilmoitetaan Erkki Heikinpoika. Erkin taloa aletaan myöhemmin kutsua Knuuttilaksi. Yhteensä Martilla ja Erkillä oli viljelyksessä 33,5 panninmaata, mutta myöhemmin määrä putoaa 29 panninmaahan, eli n. kolmeen hehtaariin.

Muuta: Härmä nimi voidaan johtaa nimestä Herman - Härman vuoden 1591 kymmenysveroluettelossa silloin isännöineen Heikki Maununpoika Härmän nimen on kirjuri vääntänyt Heikki Hermanninpojaksi, tai Härmä voi olla luontonimi, joka kuvaisi hallanarkaa alavaa maastokohtaa, jollainen Härmänkin maasto oli.

Vuoskosken alue on kuulunut 1500-luvulla Pedersöreen ja alueella Maunu on ollut verrattain yleinen nimi. Lisäksi alueelta löytyy edelleenkin kaksi Härmälä-nimistä paikkaa. Esim. Ylipurmon kylässä mainitaan nokkaveron maksajina Maunu Antinpoika, Maunu Erkinpoika, Maunu Sveninpoika ja Lauri Maununpoika, lisäksi Herman Antinpoika.

Härmä-nimeä tavataan eri puolilla Suomea runsaasti ja Maskunmaa on alkujaan kirjattu Maskinmaana. Maskun Härmä ei sovi Heikki Maununpojan lähtöalueeksi senkään takia, että Maskun Härmälässä ei Tapio Vähäkankaan mukaan ole ollut Maunu-nimistä isäntää.


Heikki Maununpoika Härmän pojaksi on esitetty Mauno Heikinpoikaa, jonka pitäisi olla syntynyt noin 1530. Tällaisesta henkilöstä ei ole todisteita. Älä lisää henkilölle sen nimistä poikaa ilman profiiliin merkittyjä todisteita.

view all 11

Heikki Maununpoika Härmä's Timeline