Helena Sofia Kristina Creutz

Is your surname Creutz?

Research the Creutz family

Helena Sofia Kristina Creutz's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Helena Sofia Kristina Creutz

Birthdate: (71)
Birthplace: Lapinjärvi
Death: February 4, 1824 (71)
Nastola
Immediate Family:

Daughter of Johan Carl Creutz and Eva Sophia Creutz
Wife of Lars Reinhold Glansenstierna
Mother of Lars Johan Glansenstierna; Vendela Sofia Glansenstjerna and Gustaf Magnus Glansenstierna
Sister of Carl Fredrik Johansson Creutz; Eva Christina Creutz; Johan (Jean) Adolf Creutz; Anna Lovisa Creutz and Hedvig Ulrica Creutz

Managed by: Peter Riewesel
Last Updated:

About Helena Sofia Kristina Creutz

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2244/

Sophie Creutz syntyi äitinsä kotikartanossa Lapinjärven Porlammilla 1752 kapteeni Johan Carl Creutzin ja vapaaherratar Eva Sofia von der Pahlenin vanhimpana tyttärenä. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä kaksi tytärtä sekä kaksi poikaa, ja perhe asettui asumaan isän sukukartanoon, joka sijaitsi Pernajan Malmgårdissa. Johan Carl Creutz kuoli helmikuussa 1788 ennen Sophien elämän dramaattisimpia vaiheita, mutta äiti ja tämän sairaus olivat täyttämässä Sophien ajatuksia vuoteen 1800. Kiihkeästi rakastamansa äidin ohella Sophie oli kiintynyt äidinäitinsä sukuun Klingsporeihin.

Hänet vihittiin 1772 kaukaisen sukulaisensa, upseeri Lars Reinhold Glansenstiernan kanssa. Nuoren rouvan elämä oli alkuun rauhallista, ensin omien vanhempien luona Pernajan Malmgårdissa ja sitten appivanhempien kanssa Nastolassa, jossa hänen anoppinsa, eversti Lorenz Glansenstiernan puoliso Vendela Eleonora Torwigge omisti sekä Seestaan että Arrajoen kartanot.

Sophie Creutz oli 1780-luvun alkuvuosina ilmeisesti ainakin jossain määrin tietoinen aviomiehensä ja tämän langon suunnitelmista, sillä hän oli läheisessä kirjeenvaihdossa Georg Magnus Sprengtportenin kanssa. Tätä osoittanee myös se, että Sophie Creutz halusi matkustaa 1787 miehensä kanssa Pietariin. Tästä huolimatta Lars Reinhold Glansenstierna otti mukaansa vain poikansa Gustaf Magnuksen siirtyessään neljän muun Anjalan liiton miehen kanssa 1788 Venäjälle; seuraavana vuonna hänet ja muut pakolaiset tuomittiin kuolemaan ja menettämään yhtä hyvin omaisuutensa kuin aateluutensakin. Glansentiernasta tuli ruotsalaisittain pelkkä Larsinpoika, eikä hän palannut enää koskaan kotimaahansa.

Muutaman Venäjällä viettämänsä vuoden jälkeen Glansenstierna lähti monen muun maanpakolaisen kanssa Holsteiniin, osti Rothwegenin maatilan, muutti sen nimen suomalaisittain Laurilaksi ja kutsui vaimonsa luokseen. Sophie Creutz matkusti 1795 tyttärensä kanssa Lyypekkiin ja sieltä aviomiehensä luo Arensburgin kaupungin lähelle.

Lars Reinhold Glansenstierna myi maatilansa ja muutti Hampuriin velattomana. Hän lienee kuollut Wismarissa noin 1807. Sophie Creutz sai miehensä jälkeen 2 000 ruplan eläkkeen, joten hänellä ei ollut taloudellisia huolia. Hän suunnitteli tiettävästi ostavansa toisenkin Glansenstiernojen entisen kartanon eli Seestaan perittyään Magnus Sprengtportenin, mutta kenraali Karl Gustaf Ehrnrooth ei myynyt.

Poika Gustaf Magnus lähti vastoin isänsä tahtoa Ruotsiin armeijaan ja palasi Nastolaan. Sophie luovutti 1814 Arrajoen pojalleen ja miniälleen, kuuluisan saksalaisen kirjailijan Johan Wilhelm von Arckenholtzin tyttärelle Augusta Fredrika Sofialle. Anopin iloksi miniän koko sivistynyt perhe muutti Nastolaan. Muutama vuosi ennen kuolemaansa Sophie Creutz sai lisäksi kokea sen ilon, että pojan onnistui kirjoituttaa Glansenstiernan suku Suomen ritarihuoneeseen.

view all

Helena Sofia Kristina Creutz's Timeline

1752
December 4, 1752
Lapinjärvi
1773
1773
Age 20
1774
December 22, 1774
Age 22
Pernå, Finland
1781
August 5, 1781
Age 28
Nastola, Finland
1824
February 4, 1824
Age 71
Nastola